Pozor na zlozvyky v kuchyni
V nasledujúcom článku, by som sa zamerala na priestor, v ktorom hneď po posilňovni trávia športovci asi najviac času. Teda na kuchyňu. Varenie a príprava jedla je neodmysliteľnou súčasťou života nie len športovcov, ale každého z nás. Niektorí sa vo varení (podobne ako ja) vyžívajú, zameriavajú sa na zdokonaľovanie a vylepšovanie pokrmov, správne technologické postupy a zdravú prípravu jedla. Iní chvíle v kuchyni berú ako nutnú povinnosť a kým nemusia, radšej sa týmto priestorom vyhýbajú.
Tak či onak, práve tu sme vystavení množstvu nástrah a zlozvykov. Tie môžu mať negatívny dopad na naše zdravie, zmeniť výživovú hodnotu jedla, alebo nevedomky narušiť aj našu prípravu. V nasledujúcich bodoch zhrniem zopár, aj z mojej vlastnej skúsenosti a pozorovaní, najčastejších chýb, ktoré robia ľudia pri príprave jedla a môžu mať pre nás negatívne dopady.
1. Dlhé alebo krátke varenie
Práve spôsob úpravy môže mať zásadný vplyv na výživovú hodnotu potravín. Pri diétnom spôsobe stravovania sa odporúčajú rýchle spôsoby úpravy pri nízkych teplotách, aby sa varom nezničili dôležité látky. Uprednostňuje sa skôr surová strava a spôsoby úpravy ako varenie na pare, rýchle podusenie, grilovanie či moderné Sous-Vide, pri ktorom sa jedlo dlho varí vo vákuových vreckách pri nízkych teplotách, aby nedošlo k prevareniu, strate jedinečnej chuti a vitamínov. Treba si však uvedomiť, že niekedy práve varom z potravín získame cenné látky. Napríklad mrkva v surovom stave má oveľa viac vitamínu C, ktorý varom podobne ako vitamíny B ničíme, no využiteľnosť sacharidov a betakaroténov je z varenej mrkvy oveľa vyššia.
Ja nie som zástancom ani čisto surovej stravy, no nepreferujem ani príliš dlhé varenie. Hovorím, že žiadny extrém nie je dobrý, vždy treba počúvať svoje telo a vedieť nájsť tú správnu harmóniu. Osobne si nie len v diéte, ale aj počas roka, vzhľadom na vyššiu vstrebateľnosť sacharidov z varenej zeleniny, strážim pomer varenej a surovej zeleniny 1:2. Tiež striedam aj spôsoby prípravy ako varenie na pare, pri ktorom v pokrme zostávajú vitamíny a minerály, avšak je nutný špeciálny parný hrniec, ktorý je často nepraktický a vyžaduje dlhé čistenie. Varenie vo vode väčšinou znamená vyplavenie časti vitamínov a minerálov do vody, ktorú ak nezjete ako polievku, ochudobňujete sa o živiny. Dusenie by malo byť čo najkratšie, aby sa zachovala väčšina živín. No a pečenie s grilovaním sú tiež vhodné spôsoby úpravy, ktoré rada používam. Ale treba klásť zvýšenú pozornosť, aby sa jedlo nepripálilo, inak vznikajú škodlivé látky.
2. Veľa soli, cukru a tuku
Soľ, cukor a tuk. Tri kamene úrazu zdravého stravovania. S tým, že cukor je „biely zabijak“, ktorý treba z jedálneho lístka vylúčiť, sa stretávame snáď každý deň a netreba to bližšie pripomínať. Taktiež sa stretávame s upozorneniami o negatívnych účinkoch nadmernej konzumácie soli na ľudský organizmus. Niektorí sa preto snažia soľ obmedziť. Soľ respektíve sodík je pre naše telo dôležitý minerál. Avšak neuvedomujeme si, že v potravinách sa skrýva množstvo skrytého sodíka. Preto nadmerné dochucovanie, či dosoľovanie pokrmov vôbec nie je potrebné. Naučte sa skôr vnímať jedinečnú chuť každej suroviny a neprebíjať ju soľou. Chuťové bunky si tak začnú oveľa lepšie uvedomovať jedlo, a zrazu zistíte, akú širokú škálu rôznych chutí máme k dispozícií.
Tuk síce dodáva pokrmom chuť, no podobne ako pri soli, v potravinách je množstvo skrytého tuku. Preto nie je potrebné ešte ho do pokrmov dodávať. Veľa ľudí má však doslova zakorenené, že bez tuku sa jedlo vôbec nedá pripraviť a je nevyhnutnou súčasťou všetkých pokrmov. Často sa mylne domnievajú, že pokiaľ nepoužijú aspoň kvapku oleja, jedlo prihorí alebo zničia panvicu, či gril. Vyskúšajte namiesto oleja použiť vodu a žiadny rozdiel ani len nespoznáte. Z vlastnej skúsenosti viem, že pokiaľ používate kvalitné panvice alebo kuchynský gril, vôbec ich netreba ničím vymazávať, určite neprihárajú ani ich neničíte. Teflón sa totižto ničí len pri prudkej zmene teploty. Preto ich pred umytím stačí nechať poriadne vychladnúť a garantujem vám, že vydržia ešte dlhšie ako pri používaní oleja.
Avšak ja som radšej zástancom prípravy na vode alebo na pare. Ako dodatočný tuk zvolím kvalitný, za studena lisovaný olej, ktorý pridávam až po tepelnej úprave. No ak nevyhnutne trváte na vypražení, vyberte si tepelne stabilný olej, ktorý sa prepaľuje až pri vysokých teplotách a pomocou papierového obrúska len jemne vytrite panvicu alebo gril.
3. Polotovary vládnu svetom
Keď bola reč o skrytej soli a tuku, nedá mi nespomenúť polotovary a dochucovadlá, ktoré doslova vládnu svetom. Verím, že športovci, ako aj zástancovia zdravého životného štýlu sa polotovarom maximálne vyhýbajú a uprednostňujú vždy čerstvé zdroje potravín. Ja som tiež zástancom základných, čo najmenej ochutených, prifarbených či spracovaných potravín. Riadim sa heslom čím dlhšie zloženie, tým viac chémie. Radšej vždy preferujem základnú surovinu, a tú si upravujem podľa vlastných potrieb. Ako príklad uvediem ochutené jogurty, ktoré sú úplnou zbytočnosťou, keď si môžem vybrať čistý biely jogurt, do ktorého pridám ovocie, osladím podľa potreby a mám 100% ovocný jogurt. To isté platí aj pri dochucovadlách a koreniacich zmesiach.
Veľa z nás používa rôzne omáčky, dresingy či marinády, ktoré sú plné cukru, tuku a soli alebo v lepšom prípade koreniace zmesi, pri ktorých treba dávať pozor hlavne na skrytú soľ. Nevieme ako boli spracované, uskladňované, a nakoľko sú pomleté nepoznáme ani kvalitu surovín, z ktorých sú vyrobené. Všetko je o to smutnejšie, že namiesto nich môžeme použiť čerstvé bylinky, ktoré dokážu pokrmy ešte lepšie dochutiť. A poskytnú nám aj množstvo vitamínov.
4. Hygiena
Aj keď čistota v kuchyni je každého osobná vec, treba si uvedomiť, že práve tu sa nachádza množstvo baktérií. Preto by sme správnu hygienu rozhodne nemali podceniť a mala by byť základom prípravy jedla. Nehovoriac o tom, že hlavnou potravinou stravy športovcov je mäso, ktoré by sa malo spracovávať čerstvé a kvôli možným parazitom sa radí mať aj samostatnú plochu a náradie na krájanie. Avšak toto určite nikto z nás nedodržuje. Ja odporúčam aspoň priestory a nožíky, kde sa predtým krájalo mäso dôkladne umyť pred úpravou ďalších potravín (hlavne zeleniny, ktorá sa bude jesť surová). Ďalej si často ani neuvedomuje, že najviac nečistôt sa nachádza v hubkách a kuchynských utierkach, lebo práve toto vlhké a teplé prostredie vytvára ideálne podmienky pre množenie rôznych druhov baktérií. Preto odporúčam hubky pravidelne meniť a namiesto klasických utierok používať papierové kuchynské utierky.
5. Umývanie zeleniny
Keď sme už spomínali hygienu, dovolím si upozorniť ešte na takú maličkosť, že často zabúdame na umývanie ovocia a zeleniny zo supermarketov. Aj keď sa hovorí, že čo oko nevidí, srdce nebolí, to že nie sú očividne špinavé, neznamená, že sú čisté. Okrem toho, že ovocie a zelenina, si v obchode poležalo dáky ten čas a určite ich obchytalo minimálne pár ľudí, má na sebe ešte množstvo postrekov, ktoré síce nevidíme, no určite ich treba umyť. Pozor treba dávať hlavne pri druhoch, ktoré nezbavujeme šupky, lebo pri ich väčšej konzumácií môže dôjsť k alergickej reakcií alebo tráviacim ťažkostiam (Nestretli ste sa s opuchnutými perami alebo vyrážkami na ústach po zjedení neumytých cherry paradajok alebo hrozna?). Na úplné zbavenie postrekov a nečistôt sa odporúča namočiť zeleninu alebo ovocie na pár minút do octovej vody a následne umyť.
Dominika Multáňová