Prejsť na obsah
Recepty

3 recepty na lahodné bezlaktózové sladkosti

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí vyhľadáva alternatívy k tradičným sladkostiam. Dôvody môžu byť rôzne – najčastejšími sú rôzne intolerancie, zdravotné problémy, aj osobné rozhodnutie zlepšiť kvalitu stravovania. Bezlaktózové sladkosti už dávno nie sú iba pre tých, ktorí sa vyhýbajú mliečnym výrobkom. Sú skvelou voľbou pre každého, kto chce objaviť nové chute a zároveň podporiť svoje zdravie. Pre všetkých sú určené naše nové recepty na bezlaktózové sladkosti, nezabudli sme ani na užitočné informácie. Už čoskoro sa dozviete, čo sú bezlaktózové sladkosti a komu sú určené, prečo sa oplatí zaradiť sladkosti bez mlieka do jedálnička a tiež praktické tipy, ako pripraviť chutné bezlaktózové recepty za pár minút.

Prečo sú bezlaktózové sladkosti zdravé a komu prospievajú?

Bezlaktózové sladkosti sú vyrobené bez použitia mlieka a mliečnych produktov. Neobsahujú laktózu (mliečny cukor), ktorý niektorí ľudia nedokážu stráviť. Pozor však na nasledujúcu skutočnosť – odstránenie laktózy (mliečneho cukru) z výrobku ešte neznamená, že sa z neho stane zdravá potravina. Ak hľadáte zdravšie alternatívy k sladkostiam, určite sa zamerajte najmä na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, vitamínov a minerálov – ich bohatým zdrojom je ovocie, orechy alebo tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa.

Komu sú bezlaktózové sladkosti určené?

  1. Ľuďom s intoleranciou laktózy. Tráviace ťažkosti ako sú nadúvanie, bolesti brucha, či hnačka po konzumácii mlieka sú príznakom intolerancie. Bezlaktózové sladkosti sú ideálnym riešením pre všetkých, ktorí tieto neduhy pociťujú a potrebujú sa ich zbaviť.
  2. Tým, ktorí preferujú rastlinnú stravu. Vegáni a vegetariáni často vyhľadávajú alternatívy bez živočíšnych produktov, bezlaktózové produkty patria medzi najobľúbenejšie.
  3. Ľuďom so snahou znížiť konzumáciu spracovaných potravín. Mnohé bezlaktózové recepty využívajú prírodné ingrediencie, ktoré podporujú zdravie. Vysokospracované (hotové) jedlá aj suroviny pri dlhodobej konzumácii predstavujú pre ľudské zdravie vážne riziko.
  4. Každému, kto chce objaviť nové chute. Bez mlieka sa dá experimentovať s kokosovým, mandľovým alebo ovseným mliekom, ktoré dodávajú dezertom jedinečnú arómu.

Prečo zaradiť bezlaktózové recepty do jedálnička?

Príprava sladkostí bez mlieka nie je len o obmedzení určitých surovín, ale aj o rozšírení obzorov pri príprave jedál v kuchyni. Bezlaktózové sladkosti predstavujú zdravšie alternatívy najmä preto, že obsahujú menej spracovaných surovín. Sú ideálne nielen pre ľudí s intoleranciou laktózy, ale aj pre všetkých, ktorí chcú jesť kvalitnejšie. Skúste si pripraviť niektorý z našich receptov na bezlaktózové zákusky a objavte, aké lahodné môžu byť sladkosti bez mlieka.

Recepty na bezlaktózové sladkosti

Nasledovné recepty na bezlaktózové sladkosti ľahko pripraví doma naozaj každý. Na ich výrobu budete potrebovať zdravé suroviny na varenie a pečenie, niekoľko minút času a základné vybavenie, ktoré sa nachádza v každej kuchyni. Vďaka detailnému postupu sa nemusíte obávať chýb ani nepodarkov.

1. Čokoládový koláč bez laktózy

Čokoláda s vysokým obsahom kakaa obsahuje veľa antioxidantov, ktoré môžu podporovať zdravie srdca. Kombinácia s mandľovou múkou zvyšuje obsah vitamínu E, ktorý je prospešný pre imunitu aj pokožku.

Ingrediencie:

  • 200 g horkej čokolády (s obsahom kakaa minimálne 70 %, bez mlieka)
  • 150 g kokosového oleja (možno nahradiť kakaovým maslom pre bohatšiu chuť)
  • 150 g trstinového cukru alebo kokosového cukru
  • 3 veľké vajcia (izbovej teploty)
  • 100 g mandľovej múky (alternatívne môžete použiť jemne pomleté ovsené vločky)


Predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si formu na pečenie (ideálne s priemerom 20 cm), ktorú vymažte kokosovým olejom a vyložte papierom na pečenie. Vložte nasekanú čokoládu a kokosový olej do ohňovzdornej misky a umiestnite ju nad hrniec s vriacou vodou (vodný kúpeľ). Pomalým miešaním rozpustite čokoládu dohladka. Nechajte čokoládovú zmes mierne vychladnúť. Medzitým v samostatnej miske vyšľahajte vajcia s cukrom, kým sa nevytvorí svetlá a nadýchaná pena. Pomaly pridávajte čokoládovú zmes a jemne premiešajte. Postupne prisypte mandľovú múku a dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky. Nalejte cesto do pripravenej formy a vložte do rúry. Pečte približne 25 – 30 minút, kým povrch koláča nie je pevný na dotyk. Vnútri by mal byť mierne vláčny. Koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme, potom ho opatrne vyberte a nakrájajte.

2. Bezlaktózové sušienky s mandľami

Mandle sú výborným zdrojom zdravých tukov a bielkovín – ich konzumácia pred aj po tréningu prispieva k nárastu svalovej hmoty, zníženiu hladiny cholesterolu a udržiavaniu stabilnej hladiny cukru v krvi. Naše bezlaktózové sušienky s mandľami sú preto ideálne aj pre tých, ktorí vyznávajú zdravý štýl a dôsledné stravovanie.

Ingrediencie:

  • 150 g mandľovej múky (dostanete ju kúpiť alebo si ju pripravíte pomletím mandlí na jemno)
  • 50 g kokosového cukru (alebo iného prírodného sladidla podľa chuti)
  • 2 lyžice kokosového oleja (roztopeného)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • Voliteľné: nasekané kúsky horkej čokolády alebo celé mandle na ozdobu


V miske zmiešajte mandľovú múku, kokosový cukor a štipku soli. Pridajte roztopený kokosový olej a vanilkový extrakt. Rukami alebo lyžicou miešajte, kým nevznikne jemné, mierne lepivé cesto. Z cesta odoberajte malé kúsky (asi veľkosti orecha) a formujte guľky. Tie jemne roztlačte na plechu vystlanom papierom na pečenie, aby mali tvar sušienok. Ak chcete, ozdobte ich kúskom čokolády alebo mandľou. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 12 – 15 minút, kým okraje nezačnú jemne hnednúť. Po upečení nechajte sušienky vychladnúť.

3. Ovocné smoothie nanuky

Smoothie nanuky sú skvelým zdrojom vitamínov, najmä vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Navyše, vďaka kokosovému mlieku obsahujú zdravé tuky, ktoré podporujú vstrebávanie živín. Výhodou nášho posledného receptu je možnosť použiť ho ako chutné a rýchle raňajky, desiatu, či večeru v podobe smoothie nápoja.

Ingrediencie:

  • 300 ml kokosového mlieka (najlepšie plnotučného pre krémovú konzistenciu)
  • 200 g čerstvých alebo mrazených jahôd (alebo iného ovocia podľa chuti – napríklad mango, čučoriedky, banán)
  • 2 lyžice medu (alebo agávového sirupu, ak chcete vegánsku verziu)


Vložte kokosové mlieko, jahody a med do mixéra. Mixujte, kým sa nevytvorí hladká a homogénna zmes. Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte trochu citrónovej šťavy alebo štipku vanilkového extraktu. Hotovú zmes nalejte do foriem na nanuky. Formy umiestnite do mrazničky a nechajte ich mraziť aspoň 6 hodín, ideálne cez noc. Pred vybratím z formy nanuky na chvíľu ponorte do teplej vody, aby sa ľahšie vybrali.