Prejsť na obsah
Recepty

Zdravé recepty na vianočné pečivo

Ako začať s prípravou vianočných koláčov, keď ste po celý rok dodržiavali zásady fit životného štýlu? Žiadne pokušenie ani výčitky vám nehrozia… Tak ako po celý rok, aj na Vianoce sa dá napiecť chutne a zdravo. Môžete si napiecť presne to, čo aj vaša suseda, ale s tým, že si vyberiete poctivé a zdravé ingrediencie. V tomto článku nájdete super tipy na vylepšenie tradičného vianočného pečiva a nové fit recepty.

Zdravé recepty na vianočné pečivo

Ktoré suroviny si vybrať na zdravé vianočné pečenie? 

Pri pečení sa len ťažko zaobídeme bez múky, masla, sladidiel, čokolády a mlieka. Ak chcete skutočne napiecť zdravo, budete sa musieť viac zaujímať o zloženie, krajinu pôvodu a pridané látky v tom, čo ste nakúpili. Ideálne, ak máte suroviny z vlastného chovu a zo záhrady alebo od iných lokálnych farmárov. 

Nakúpiť zdravé ingrediencie na pečenie znamená, že sa vyhneme bielej múke (nulová nutričná hodnota). V tráviacom trakte sa zmení na zaťažujúcu lepiacu hmotu. Pre lepšie trávenie, bohatý podiel bielkovín a vitamínov skupiny A, B a E odporúčame špaldovú alebo celozrnnú. Práve špaldová má podobnú chuť jemnej orieškovej, je absolútnou TOP alternatívou na zdravé vianočné pečenie. Obe múky neobsahujú lepok, sú vhodné aj pre celiatikov.  

Rovnako nezdravo na naše trávenie vplýva biely cukor. Má vysoký glykemický index, oslabuje nás a zhoršuje črevnú mikroflóru. Oveľa zdravší je med, prípadne prírodný trstinový cukor a vanilkový, nie vanilínový. Za pravou vôňou vanilky sa skrývajú bourbon struky alebo múčka. Kypriaci prášok plný fosfátov zahoďte a radšej použite jedlú sódu. Kakao do koláčov? Pracujte len s pravým nepraženým kakaom, plným antioxidantov a bielkovín.

Taktiež sa zdravé vianočné pečivo nezaobíde bez ovocia v bio kvalite. Domáce sú tie najlepšie, v mrazenom ani v sušenom stave taktiež nič nepokazíte. Len si nekupujte lacné verzie s obsahom siričitanov a pridaného cukru. Margaríny nahrádzajte prirodzenými, nestuženými tukmi, mlieko do zdravých vianočných koláčov použite odtučnené

Tipy na tradičné, ale zdravé recepty na vianočné koláče 

Linecké koláče

Linecké koláče

Chutné domáce keksíky nenáročné na čas a ani na suroviny. 

Ingrediencie

V našom recepte sa nezaobídete bez kvalitnej bezgluténovej múky z ryže a sóji. Takejto múčnej zmesi potrebujete 400 g, ďalej 200 g poctivého kravského masla, 100 g trstinového cukru, 1 ks vanilkového cukru, 2 žĺtky a domáci džem.

Postup

Maslo necháme zmäknúť, pridáme žĺtka a cukor. Poriadne premiešame a postupne pridávame múku. Vypracujeme bochník cesta, zabalíme do fólie a necháme v chlade cca. 1 hod. Potom si na pomúčenej doske vyvaľkáme max. 3 mm hrubé cesto. Ďalej už len vykrajujeme a jednotlivé kúsky ukladáme na plech (vystlaný papierom na pečenie). Pečieme max 10 min. pri teplote 180°C.

Najkrajšie sú s jemnými ružovkastými okrajmi, spájané s domácim džemom alebo s proteínovou kakaovou nátierkou z viac ako 17 prospešných bielkovín a bez pridaného cukru. Čím linecké pečivo ozdobiť? Tradične s cukrovými guľôčkami, ale zdravšie s polevou z horkej čokolády a lieskovými orieškami.  

Náš tip
Po celý rok ste sa držali zásad stravovania a 
doplnkov vegan? Slovegánske vianočné pečivo si môžete pripraviť aj podľa tohto inšpiratívneho videoblogu.  

Pozor, každé vianočné pečivo pripravujte v dostatočnom časovom predstihu, aby stihlo zmäknúť. Iba ak by ste stavili na tento recept extra mäkkých orieškových medovníkov. 

Orieškové medovníky

Orieškové medovníky

Ingrediencie

250 g špaldovej múky, 50 g kokosového masla, 100 g kokosového, alebo 80 g kokosového a 20 g trstinového cukru, med, kôru z citróna, 1 vajíčko, 1 ks perníkového korenia, 1 lyžičku jedlej sódy, 80 g mletých orechov. 

Postup

Kokosové maslo / olej necháme spolu roztopiť v menšom hrnci. V ďalšej mise zmiešame spolu všetky suroviny okrem vajíčka. Zapracujeme cesto, vmiešame doň olej s medom a nakoniec vajíčko. Cesto má byť tuhé, nelepivé, ideálne, ak ho dáme na 30 min do chladničky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh s max. hrúbkou 5 cm. Vykrajujeme rôzne vianočné tvary, každý pred pečením potierame žĺtkom. Pečieme max. 10 min pri 180 °C. 

Spájajú sa vám Vianoce práve s chuťou perníkov a mlieka? Čo tak dopriať si príjem kvalitného proteínového nápoju so sebou, nech ste počas sviatkov kdekoľvek!  

Rýchla raw dobrota na vianočný stôl 

Rýchla raw dobrota na vianočný stôl

Potešenie pre vás a vašich hostí  môže mať podobu vianočných raw kokosových guličiek. Prichystané sú za 15 min, nutrične podobné mnohým snack zero bar proteínovým tyčinkámIngrediencie

200 g datlí a 200 g ovsených vločiek, 100 g orechov, 3 PL strúhaného kokosu, 2 PL kakaa, med, voda (podľa potreby), kokos na obaľovanie.

Všetky suroviny zmiešame, cesto nemá byť príliš tuhé. Podľa potreby prilejeme vodu. Tvarujeme guličky, obaľujeme v strúhanom kokose.  

Výhodou je okamžitá lahodná chuť a dlhá trvácnosť pri skladovaní v chladničke. 

Chuťovka na záver 

Stále vám vŕta hlavou, či ste opäť nezhrešili pri myšlienke na niečo sladké? Kvalitnou pochúťkou je aj obľúbený hrnčekový koláč s vysokým obsahom bielkovín, bez pridaného cukru. Podľa návodu vymiešate prášok s odtučneným mliekom, zohrejete v mikrovlnke na max 3 min. Koláč môžete konzumovať priamo z hrnčeka alebo si ho dozdobiť ovocím a servírovať na tanieri.