![](https://biotechusa.sk/content/uploads/2021/06/sugar-1354787_1920.jpg)
10 potravín, ktoré sú nezdravšie než cukor
Človek sa dokáže veľmi rýchlo stratiť v myšlienkových prúdoch a roztrieštených názorových smeroch odborníkov na to, ktoré potraviny sú zdravé a ktoré nie. Cukor v poslednom období vnímame ako biely jed a mimoriadne kontroverznú potravinu, ktorej je najlepšie sa vyhnúť. Sú však veci naozaj čierno-biele a je nutné dať si pozor na to, aby nám na tanier nepreniklo ani len zrnko cukru?
![náhrada za cukor - BioTechUSA 10 potravín, ktoré sú nezdravšie než cukor](https://biotechusa.sk/content/uploads/2021/06/cukor-1024x683.jpg)
Koľko cukru denne môžeme skonzumovať?
Podľa aktuálnych odporúčaní WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) by dospelý jedinec ani dieťa nemali presiahnuť prísun 6 čajových lyžičiek cukru denne. Pod týmto pojmom sa však nemyslí len rafinovaný cukor do kávy či čaju, ale celkový pridaný cukor, ktorý nájdeme skrytý v rôznych omáčkach, majonézach, kečupe, sladkostiach, pekárenských výrobkoch a iných priemyselne spracovaných potravinách.
Ak si na raňajky dáme croissant, na desiatu lacnú müsli tyčinku, po obede keksík ku káve a k večeri colu, odporúčaný denný príjem cukru sme ďaleko presiahli.
![sladkosti bez cukru - BioTechUSA Koľko cukru denne môžeme skonzumovať?](https://biotechusa.sk/content/uploads/2021/06/nahrada-za-cukor-1024x683.jpg)
A čo fruktóza?
Ak je reč o ovocnom cukre – fruktóze obsiahnutej v ovocí – tú by sme rozhodne mali prijímať v rozumnej miere, ktorá predstavuje 200 – 300 g ovocia na osobu a deň. Ovocie síce obsahuje cukor, ten je však prírodný a jeho vstrebávanie je brzdené prítomnou vlákninou. Vďaka nej nám krvný cukor tak rýchlo nestúpne a opäť rýchlo neklesne, ale odbúrava sa do krvi postupne. Ovocie patrí medzi komplexné sacharidy.
Úplne iné to však je v prípade fruktózy vyrobenej synteticky, ktorej by sme sa mali rozhodne vyhnúť. V zložení potravín má zastúpenie pod názvom glukózovo-fruktózový sirup, glukóza alebo fruktóza a vyrába sa z kukuričného sirupu.
Je to lacná náhrada za cukor a preto sa výrobcom potravín s jej obsahom darí ich cenu držať pomerne nízko. Výsledkom sú lacné a zdraviu nie práve prospešné potraviny s vysokým glykemickým indexom.
Ako je na tom trstinový cukor, javorový sirup či med?
V prípade prírodných náhrad cukru platí jediné pravidlo: ide o jednoduché cukry v strave – o kombináciu glukózy a fruktózy – s tým rozdielom, že vždy majú pôvod v inom rastlinnom zdroji (cukrová trstina, stévia, brezový cukor, kokosový cukor).
Sacharidy by sme preto mali v prvom rade prijímať v komplexnej forme ako zložené sacharidy z ovocia a zeleniny, strukovín, celých zŕn, obilnín či orechov.
Mýty a fakty o cukre
Človek v strave cukor nevyhnutne nepotrebuje. Potrebuje však glukózu, ktorá je jednou zo základných živín našich buniek. Náš mozog spotrebuje za deň približne 120 g glukózy, ktorá je preňho základným palivom.
Glukóza je základnou stavebnou jednotkou pre tvorbu červených krviniek. Ak sa cukor používa v rozumnej miere, považuje sa za bezpečnú potravinu. Je množstvo iných jedál, ktoré sú pre človeka oveľa nebezpečnejšie ako spomínaných 6 lyžičiek cukru prijatých denne v strave.
![rýchle cukry - BioTechUSA Mýty a fakty o cukre](https://biotechusa.sk/content/uploads/2021/06/rychle-cukry-1024x662.jpg)
10 jedál nezdravších než cukor
1. Syntetické sladidlá. Patrí sem aspartám, sacharín či sukralóza. Chemické látky v aspartáme narúšajú metabolizmus a tiež hormóny leptín a inzulín, čo vedie k hmotnostným prírastkom.
2. Stužené tuky. Nielenže sú vysoko kalorické a zvyšujú LDL cholesterol, ale aj zaťažujú organizmus pri metabolizovaní.
3. Energetické nápoje. Ak patríte k vyznávačom zdravého životného štýlu, mali by ste sa im vyhnúť.
4. Sladené nápoje. Vďaka vysokému obsahu cukru či náhradných sladidiel prispievajú k znižovaniu obranyschopnosti organizmu a zvyšujú pravdepodobnosť vzniku ochorenia diabetes mellitus 2.typu.
5. Polotovary. Obsahujú alarmujúce množstvo aditív a konzervantov. Ak ich skonzumujeme z času na čas, nič zlé sa nám nestane. Základom je, aby naša strava nebola postavená výlučne na jedlách akými sú mrazená pizza a iné polotovary zo supermarketov.
![ako znížiť cukor - BioTechUSA 10 jedál nezdravších než cukor](https://biotechusa.sk/content/uploads/2021/06/ako-znizit-cukor-1024x683.jpg)
6. Transmastné tuky. Trans tuky sa vyrábajú pridaním vodíka do kvapalných rastlinných olejov za účelom dosiahnutia ich tuhého stavu, vďaka čomu sú spracované potraviny stabilnejšie pri skladovaní a majú dlhšiu trvanlivosť. Prinášajú so sebou riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, aterosklerózy a vzniku diabetu 2.stupňa.
7. Biela múka a výrobky z nej. Biela múka v podobe chleba, cestovín alebo pekárenských výrobkov je len prázdnou kalóriou. Tieto produkty sa vyrábajú z rozomletej pšenice, ktorá má nízky obsah vlákniny a základných živín a môže viesť k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Preto by sme mali konzumovať v prvom rade celozrnný chlieb a pečivo, ideálne kváskové.
8. Glukózovo-fruktózový sirup. Jeho nepriaznivé účinky sme spomínali v úvode tohto článku.
9. Farbivá a aditíva. Môžu spôsobovať alergie, narúšať črevnú mikroflóru a ich nadmerná konzumácia u detí sa spája s výskytom ADHD.
10. Raňajkové cereálie a lacné müsli tyčinky. Najnebezpečnejšie na nich je, že sa tvária ako zdravé jedlo, ktoré je však plné cukru alebo práve glukózovo-fruktózového sirupu. Dajme si preto pozor, aby sme si po cvičení či turistike vždy dopriali kvalitnú proteínovú fit tyčinku.
Každý z nás si chce osladiť život. Robme to však s rozumom a s mierou. Dochucujme si pokrmy ovocím, napríklad banánom, datľami, nesírenými hrozienkami, prípadne škoricou, ktorá tiež dodáva jedlu sladkastú chuť.