Prejsť na obsah
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Recepty

Romantické (no stále sladké) recepty pre zdravý Valentín

Darček na Valentín tento rok nebude len o kúpenej sladkosti, kytici kvetov alebo malej pozornosti. Tento rok spolu s nami zažiarite aj v kuchyni, lebo stará múdrosť hovorí, že láska ide cez žalúdok. Ak aj vás omrzeli tradičné spôsoby prežitia sviatku zamilovaných, môžete ho využiť na prípravu sladkého receptu z nášho zoznamu. Vaše výtvory budú sladké a romantické, sýte a štýlové – a tiež aj mimoriadne zdravé. Okrem toho budú všetky valentínske recepty obsahovať dostatok bielkovín – vaše športové ciele alebo diétu tak podporia ešte viac.

Vafle s čokoládovým tvarohom

Vafle s čokoládovým tvarohom

Tohtoročný Valentín darčeky prináša už ráno. Preto si môžete s našim receptom pripraviť chutné a rýchle vafle, ktoré budú nielen skvelým romantickým jedlom, ale zásobia svaly bielkovinami na celé doobedie. Ingrediencie vystačia na 6 kusov vaflí, príprava potrvá iba niekoľko minút.

Rýchle vafle

Ingrediencie:

  • kakao 1 polievková lyžica
  • ochucovacie kvapky Zero Drops čokoláda 
  • kypriaci prášok do pečiva 1/4 lyžičky
  • mandľová múka 30 g
  • maslo 40 g
  • mlieko 120 ml
  • proteínový prášok 100% Pure Whey 2 odmerky
  • škorica 1/2 lyžičky
  • tvaroh 1 tučný
  • vajcia 2 ks
  • vanilková esencia podľa chuti

Na začiatku si pripravíme cesto na vafle. V miske zmiešame mandľovú múku, proteínový prášok 100% Pure Whey, kypriaci prášok, škoricu, pridáme vajcia, mlieko, rozohriate maslo, vanilkový extrakt a všetko spolu vyšľaháme, vznikne hladké cesto. Je možné použiť tyčový mixér. Cesto následne vlejeme do rozohriateho vaflovača a pečieme doružova. Medzitým si vyšľaháme tvaroh s kakaom a ochutíme kvapkami Zero Drops. Vafle pečieme vo vaflovači. Hotové vafle podávame so šľahaným čokoládovým tvarohom.

Marinovaný tuniak s cuketovo-paradajkovou prílohou

Tento recept je ideálny na romantickú valentínsku večeru. Skvelé valentínske jedlo poteší každého športovca, lebo v jednej porcii získa až 49 g bielkovín. Príprava je mimoriadne rýchla, no vyžaduje si čas navyše na marinovanie tuniaka. Dopredu si preto pripravíme 400 g filetu z tuniaka a aspoň 2 hodiny necháme v marináde. 

Marinovaný tuniak s cuketovo-paradajkovou prílohou

Ingrediencie:

  • 400 g filetu z tuniaka
  • 2 lyžice olivového oleja

Marinádu:

  • 3 lyžice domáceho medu
  • 2 lyžice sójovej omáčky 
  • 1 lyžice worcesterovej omáčky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku / Zero Sauce – cesnak s koreninami
  • mleté čierne korenie
  • čerstvý tymian a oregano

Príloha:

  • 1 väčšiu cuketu
  • cca 10 ks cherry paradajok
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

Začíname prípravou marinády, ideálne jeden deň vopred. Na marinádu použijeme všetky suroviny zo zoznamu a dobre zmiešame v miske. Na záver vložíme tuniaka a marinujeme vložením do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne cez noc. 

Po vybratí z chladničky rozohrejeme na panvici olivový olej a tuniaka opekáme z každej strany cca 3 – 5 minút. Záleží na tom, akú hrubú filetu máme. Ako prílohu môžeme pripraviť na rezance nakrájanú cuketu opečenú na olivovom oleji spolu s cherry paradajkami, dochutíme soľou a čiernym korením.

Proteínový lava cake

Pravý valentínsky dezert v podaní lava cake je presne to, čo k dokonalému romantickému večeru potrebujete. Okrem skvelej chuti bude aj táto dobrota fit – plná zdravých bielkovín, antioxidantov a vitamínov. Z uvedených ingrediencií je možné pripraviť dve porcie. Dokonalá kombinácia čokolády a cesta spolu s ovocím zostane v pamäti naozaj dlho.

Proteínový lava cake

Ingrediencie:

Na cesto

  • 30 g ghee
  • 60 g čokolády
  • 2 čajové lyžičky Protein Cream
  • 1 vajce
  • 150 ml mlieka
  • 20 g kakaa
  • 10 g kokosového cukru
  • 30 g čokoládového proteínu ISO Whey Zero
  • 30 g ovsenej múky
  • 1/2 čajové lyžičky mletej vanilky
  • 1/2 čajové lyžičky kypriaceho prášku

Na zdobenie

  • lyofilizované maliny/iné ovocie 

Ghee maslo spoločne s čokoládou rozpustíme v malom hrnci, následne rozpustené maslo s čokoládou preložíme do misky. Pridáme Protein Cream, maslo, vajcia, mlieko a premiešame. K mokrej zmesi pridáme všetky ostatné suché suroviny a vymiešame cesto. Pripravíme dve zapekacie mištičky, vymastíme maslom alebo olejom a vysypeme kakaom.

Do mištičiek rovnomerne prelejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 ℃ približne 12 minút. Cesto musí byť uprostred tekuté a na okrajoch upečené. Po upečení nožom odlepíme po stranách cesto od formičky a preklopíme lava cake na tanier. Lava cake ozdobíme lyofilizovanými malinami alebo iným dostupným ovocím, lístkom mäty a ihneď podávame.