Prejsť na obsah
Tipy na výživové doplnky

Prospešné účinky omega-3 mastných kyselín

Omega-3 mastné kyseliny si skoršie narodení pamätajú aj pod názvom rybí olej. Táto nie príliš chutná potravina bola v minulosti strašiakom, dnes je naopak vyhľadávaná a mimoriadne cenená. Dôvodom je, že omega-3 mastné kyseliny majú mnohé zdravotné benefity a ich pravidelná konzumácia sa rozhodne vyplatí bežným ľuďom aj športovcom. 

Omega-3 mastné kyseliny majú mnoho pozitívnych účinkov a môžeme dokonca tvrdiť, že v našom tele takmer neexistuje systém alebo orgán, ktorému by omega-3 mastné kyseliny neprospievali. V prípade, že s konzumáciou omega-3 mastných kyselín váhate alebo sa chcete dozvedieť viac, ste na správnom mieste. Už čoskoro sa dozviete všetko o účinkoch aj zdrojoch, ktoré sú na omega-3 mastné kyseliny bohaté.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre ľudské zdravie. Naše telo ich nedokáže samo syntetizovať, preto ich musíme prijímať zo stravy alebo výživových doplnkov. Omega-3 mastné kyseliny sú aj dôležitou súčasťou zdravej stravy. Majú širokú škálu zdravotných benefitov, ktoré môžu pomôcť zlepšiť celkové zdravie aj každodennú pohodu. Pravidelná konzumácia má priaznivý vplyv na kondíciu srdca a ciev, mozgu, očí a má tiež výrazné protizápalové účinky. 

Benefity užívania omega-3

  • Ochrany srdca a ciev: Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov v krvi, zvyšovať hladinu HDL cholesterolu (dobrého cholesterolu) a znižovať riziko vzniku aterosklerózy.
  • Zníženia rizika vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby: pomáhajú podporovať zdravie mozgu a môžu znížiť riziko vzniku Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
  • Zlepšenia nálady a duševného zdravia: môžu pomáhať zlepšovať náladu, znižovať stres a úzkosť aj riziko vzniku depresie.
  • Podpory vývoja mozgu a očí u detí: sú dôležité pre vývoj mozgu a očí u detí.
  • Zníženia zápalu v tele: Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť riziko vzniku chronických ochorení, ako sú artritída, astma aj rakovina.
  • Zlepšenia funkcie imunitného systému: môžu pomáhať posilňovať imunitný systém.

Aby sa všetky spomenuté benefity prejavili naplno, je dôležité okrem pravidelnej konzumácie dbať aj na správne množstvo Omega-3. Odporúčaná denná dávka omega-3 mastných kyselín je 250 – 500 miligramov. Aké sú najkvalitnejšie zdroje omega-3?

Najkvalitnejšie zdroje omega-3 nájdete v potravinách

Najkvalitnejšie zdroje omega-3 nájdete v potravinách

Jednoznačne najkvalitnejším zdrojom omega-3 sú ryby, špeciálne morské. Morské ryby obsahujú kyseliny EPA a DHA, ktoré sú pre naše telo dôležitejšie ako kyselina alfa-linolénová (ALA), ktorá sa nachádza predovšetkým v rastlinných zdrojoch. Okrem rýb je možné konzumovať aj niektoré rastliny a semienka. Ďalšou skvelou možnosťou sú výživové doplnky

  • Losos. Losos je jedným z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín. Jedna porcia lososa (asi 180 gramov) obsahuje až 4 520 mg omega-3.
  • Tuniak. Tuniak je ďalšou dobrou voľbou pre zdroj omega-3 mastných kyselín. Porcia tuniaka (asi 140 gramov) obsahuje až 1 840 mg omega-3.
  • Sardinky. Sardinky sú malé ryby, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Jedna porcia sardiniek (asi 100 gramov) obsahuje až 2 220 mg omega-3. 
  • Makrela. Makrela je ďalšou dobrou voľbou pre zdroj omega-3 mastných kyselín. Porcia makrely (asi 120 gramov) obsahuje až 1 560 mg omega-3. 
  • Sleď. Sleď obsahuje zo všetkých rýb najmenej omega-3. Jedna porcia sleďa (asi 110 gramov) obsahuje približne 1 340 mg omega-3. 
Vegánske zdroje omega-3

Vegánske zdroje omega-3

Okrem morských rýb existujú aj niektoré rastlinné zdroje omega-3 mastných kyselín. Tieto zdroje však obsahujú hlavne kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorá sa v tele môže premeniť na EPA a DHA. Tento proces premeny sa ale vo všeobecnosti považuje za málo efektívny.

  • Zelená listová zelenina. Zelená listová zelenina, ako je špenát a kel, obsahuje malé množstvá omega-3 mastných kyselín. Jedna šálka špenátu obsahuje až 200 miligramov ALA.
  • Ľanové semienka. Ľanové semienka sú jedným z najbohatších rastlinných zdrojov omega-3. Jedna polievková lyžica ľanových semienok obsahuje až 4,8 gramov ALA. 
  • Konopné semienka. Konopné semienka sú ďalším dobrým zdrojom omega-3. Jedna polievková lyžica konopných semienok obsahuje až 3,2 gramov ALA. 
  • Chia semienka. Chia semienka sú tiež dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Jedna polievková lyžica chia semienok obsahuje približne 2,4 gramov ALA. 

Mega Omega 3

Najväčšou výhodou konzumácie výživových doplnkov je možnosť úplne presne kontrolovať prijaté množstvo. Rovnako je to aj v prípade omega-3 mastných kyselín, ktoré v tej najvyššej kvalite nájdete v kapsulách Mega Omega 3. Každá denná dávka (2 kapsuly) obsahuje 1000 mg rybieho oleja, s obsahom 70% EPA a DHA omega-3 mastných kyselín. Pridaný je aj vitamín E. Mega Omega 3 odporúčame kombinovať s vitamínom C – dosiahnete tak jeho zvýšenú vstrebateľnosť v organizme..