Prejsť na obsah
Životný štýl

Histamínová intolerancia: Príznaky a potraviny

Histamín, neviditeľný spúšťač mnohých zdravotných ťažkostí, sa stal v posledných rokoch čoraz známejším pojmom a zároveň aj strašiakom starších aj mladších. V tomto článku sa podrobne pozrieme na histamínovú intoleranciu, jej príčiny, príznaky a tiež na to, ako ju zvládnuť prostredníctvom stravy a životného štýlu. Pripravili sme tiež zoznam potravín, ktoré sú pri histamínovej intolerancii povolené a ktoré je naopak potrebné úplne vylúčiť.

Histamín je viac než len alergén

Histamín hrá dôležitú úlohu v imunitnej odpovedi organizmu. Uvoľňuje sa pri alergických reakciách, zápaloch a iných stresových situáciách. Okrem toho sa nachádza aj v mnohých potravinách, pričom jeho množstvo sa môže líšiť v závislosti od spôsobu spracovania a skladovania. 

V tele pôsobí ako neurotransmiter a je zapojený do imunitných reakcií, regulácie žalúdočnej kyseliny a fungovania centrálneho nervového systému. Pri imunitných reakciách sa histamín uvoľňuje ako odpoveď na prítomnosť alergénov alebo cudzích látok, čo vedie k typickým alergickým prejavom, ako sú sčervenanie pokožky, svrbenie, opuch a výtok z nosa.

Prečo niektorí ľudia trpia histamínovou intoleranciou?

Histamínová intolerancia nie je alergiou v pravom slova zmysle. Je skôr stavom, pri ktorom dochádza k hromadeniu nadmerného množstva histamínu v tele alebo k zníženej schopnosti organizmu histamín odbúravať. 

Hlavným dôvodom histamínovej intolerancie je nedostatok enzýmu, ktorý je zodpovedný za odbúravanie histamínu v čreve. Nízka hladina enzýmu môže byť spôsobená genetickými faktormi, poškodením črevnej sliznice, niektorými liekmi alebo inými zdravotnými problémami.

Je lepšie navštíviť lekára, aby vykonal správne testy a poskytol odbornú diagnostiku. Histamínová intolerancia môže byť niekedy mätúca, pretože jej príznaky sú podobné ako pri iných ochoreniach (napr. alergie, gastrointestinálne poruchy). Lekár vám môže pomôcť identifikovať správnu príčinu príznakov a navrhnúť vhodnú liečbu alebo diétu.

Príznaky histamínovej intolerancie

Histamínová intolerancia sa môže prejavovať širokou škálou symptómov, ktoré sú často nešpecifické a môžu pripomínať alergické reakcie. Intenzita a kombinácia príznakov sa môžu u jednotlivých jedincov líšiť. Niektorí ľudia môžu pociťovať len niekoľko miernych príznakov, zatiaľ čo iní môžu trpieť ťažkými a nebezpečnými symptómami. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Kožné prejavy. Sčervenanie pokožky, svrbenie, žihľavka, vyrážky alebo opuchy môžu byť výsledkom nadmerného hromadenia histamínu v tele.
  • Tráviace problémy. Nafukovanie, bolesti brucha, hnačka, nevoľnosť a vracanie sú bežné príznaky histamínovej intolerancie, ktoré môžu byť mylne považované za symptómy potravinových intolerancií alebo syndrómu dráždivého čreva.
  • Respiračné problémy. Výtok z nosa, kýchanie, upchatý nos a dýchacie ťažkosti sú častým dôsledkom nadmernej prítomnosti histamínu v tele.
  • Kardiovaskulárne príznaky. Rýchly tlkot srdca, pokles krvného tlaku, závraty a migrény môžu byť spojené s reakciami na histamín.
  • Neurologické príznaky. Histamín môže ovplyvňovať centrálny nervový systém, čo vedie k bolesti hlavy, migrény, úzkosť, podráždenosť a nespavosť.
  • Menštruačné problémy. U niektorých žien môže histamínová intolerancia viesť k zhoršeniu menštruačných bolestí alebo nepravidelnostiam v menštruačnom cykle.

Ako liečiť histamínovú intoleranciu

Zvládnutie histamínovej intolerancie si vyžaduje komplexný prístup, ktorý zahŕňa úpravu stravy, zmeny životného štýlu a v niektorých prípadoch aj podporu doplnkami výživy. Kľúčovým krokom je identifikácia potravín, ktoré obsahujú vysoké množstvo histamínu alebo podporujú jeho uvoľňovanie, a ich eliminácia z jedálnička. 

Čo nejesť alebo aké sú “zakázané potraviny”?

Švajčiarsky zoznam potravín pre histamínovú intoleranciu, známy aj ako „Swiss Interest Group Histamine Intolerance“ (SIGHI), je jedným z najuznávanejších zdrojov informácií o potravinách, ktoré môžu ovplyvňovať histamínovú intoleranciu. Tento zoznam kategorizuje potraviny podľa ich obsahu histamínu alebo podľa toho, ako môžu ovplyvniť uvoľňovanie histamínu v tele. Taktiež ponúka podrobný prehľad o tom, ktoré potraviny sú bezpečné, ktoré je potrebné konzumovať opatrne a ktorým by ste sa mali vyhýbať úplne.

Kategórie v Švajčiarskom zozname potravín:

  1. Potraviny s vysokým obsahom histamínu:
    • Zrelé syry (napr. parmezán, čedar, gorgonzola)
    • Fermentované výrobky (napr. kyslá kapusta, kimchi, miso)
    • Fermentované nápoje (víno, pivo, šampanské)
    • Konzervované a údené mäso (napr. šunka, klobása, salámy)
    • Morské plody (napr. krevety, mušle) a niektoré čerstvé ryby (najmä makrela, tuniak)
  2. Potraviny, ktoré podporujú uvoľňovanie histamínu:
    • Citrusové plody (citróny, pomaranče, grapefruity)
    • Jahody, ananás, banány
    • Paradajky, baklažán, špenát
    • Orechy (najmä vlašské orechy, kešu)
  3. Potraviny, ktoré blokujú rozklad histamínu:
    • Alkohol (víno, pivo)
    • Energetické nápoje, čaj z yerba maté
    • Niektoré lieky, vrátane niektorých analgetík a antibiotík

Ďalšie faktory ovplyvňujúce histamínovú intoleranciu:

  • Dlhšie skladované potraviny: Staršie jedlo (napríklad mäso, ryby alebo syry) má tendenciu mať vyšší obsah histamínu, pretože histamín sa v potravinách časom akumuluje.
  • Prídavné látky: Niektoré konzervačné látky (napr. benzoáty, siřičitany) a potravinárske farbivá môžu tiež zvýšiť uvoľňovanie histamínu alebo blokovať jeho odbúravanie.

Našťastie, existuje mnoho potravín, ktoré majú nízky obsah histamínu a sú vhodné pre ľudí s histamínovou intoleranciou.

Čo môžete jesť? Pomôže vám zoznam povolených potravin

  • Čerstvé mäso a hydina. Kuracie, morčacie, hovädzie a bravčové mäso, ktoré nie sú údené ani konzervované.
  • Čerstvé ryby. Čerstvé ryby, ktoré neboli skladované dlhšiu dobu.
  • Vajcia. Vajcia sú bezpečnou voľbou, pretože obsahujú minimálne množstvo histamínu.
  • Zelenina. Špenát, brokolica, cuketa, mrkva, šalát, zelené fazuľky, cibuľa a cesnak.
  • Bezlepkové obilniny. Ryža, quinoa, pohánka, amarant a proso.
  • Ovocie. Jablká, hrušky, hrozno, čučoriedky, melóny a broskyne.
  • Bylinky a koreniny. Bazalka, rozmarín, petržlenová vňať, zázvor a kurkuma.
  • Mliečne výrobky, ale len tie s nízkym obsahom tuku.

Užitočné tipy na zvládanie histamínovej intolerancie

Histamínová intolerancia je stav, ktorý výrazne ovplyvniť kvalitu života. Správna diagnostika a efektívne zvládanie prostredníctvom úpravy stravy, životného štýlu a podpory zdravia tráviaceho traktu môžu pomôcť zmierniť príznaky a zlepšiť celkové pohodlie. Nasledovné tipy stratégie pomôžu účinne bojovať proti jej prejavom a určite naštartujú k lepšiemu životu každého.

  1. Vedenie potravinového denníka. Zaznamenávanie konzumovaných potravín a symptómov môže pomôcť identifikovať konkrétne potraviny, ktoré spôsobujú problémy.
  2. Časté, menšie jedlá. Konzumácia menších porcií počas dňa môže znížiť zaťaženie tráviaceho systému a minimalizovať hromadenie histamínu.
  3. Správne skladovanie potravín. Chladenie a rýchle konzumovanie čerstvých potravín môže pomôcť znížiť tvorbu histamínu. Vyhnite sa konzumácii potravín a jedál, ktoré boli skladované dlhodobo alebo aj tých, o ktorých skladovaní nič neviete.
  4. Podpora črevného zdravia. Zdravá črevná mikroflóra môže prispieť k efektívnemu odbúravaniu histamínu. Pravidelná konzumácia probiotík a prebiotických potravín môže pomôcť udržiavať črevnú rovnováhu.