Prejsť na obsah
Životný štýl

Dôležitosť vitamínu D v chladných mesiacoch

S kratšími dňami a chladnejším počasím na jeseň a počas zimy prichádza aj znížená dostupnosť slnečného žiarenia. To znamená aj znížený príjem vitamínu D, ktorý je pre naše zdravie nevyhnutný. Mnohí z nás tak pociťujú únavu, zhoršenú náladu aj oslabenú imunitu. Práve nedostatok vitamínu D môže byť jedným z hlavných vinníkov mnohých problémov, ktoré si nás nájdu práve v priebehu chladných častí roka. 

V našom článku sme sa pozreli na dôležitosť vitamínu D nielen v zimných mesiacoch, jeho zdroje, aj to, ako ho telu dodávať v optimálnom množstve. Vysvetlíme, prečo je taký nevyhnutný a poradíme, ako ho získať v optimálnom množstve užívaním výživových doplnkov BioTechUSA.

Čo je vitamín D

Vitamín D je rozpustný vitamín, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia kostí, svalov a imunitného systému. Naše telo si ho dokáže samo vytvoriť, ale potrebuje dostatok slnečného žiarenia. Existujú dva hlavné typy vitamínu D – vitamín D2 a vitamín D3. Vitamín D3 sa prirodzene tvorí v ľudskej koži pod vplyvom slnečného žiarenia, zatiaľ čo vitamín D2 sa nachádza v niektorých rastlinných potravinách.

Prečo je vitamín D tak dôležitý?

Vitamín D nie je vitamín, ale skôr hormón, ktorý si naše telo dokáže samo vytvoriť vďaka slnečnému žiareniu. Tento vitamín sa v pečeni a obličkách mení na hormón kalcitriol, ktorý je v organizme následne zodpovedný za celý rad procesov. Podporuje vstrebávanie vápnika a fosforu, čím posilňuje kosti a zuby. Zároveň hrá kľúčovú úlohu v fungovaní imunitného systému, má protizápalové účinky a ovplyvňuje aj činnosť svalov a nervov.

Dostatok vitamínu D funguje aj ako prevencia niektorých ochorení – cukrovky typu 2, srdcových chorôb a rakoviny. Okrem toho má vplyv na svalovú funkciu, reguláciu krvného tlaku a náladu.

Potraviny obsahujúce vitamín D

Kde nájsť vitamín D? 

Existujú tri základné zdroje vitamínu D. Sú nimi slnečné žiarenie, potraviny bohaté na vitamín D a výživové doplnky. Počas roka je problém najmä s príjmom slnečného žiarenia a sezónne sa môže vyskytnúť aj výpadok vitamínu D z potravín. Preto je vhodné jednotlivé zdroje príjmu kombinovať a zabezpečiť si tak neustály prísun tohto dôležitého vitamínu.

Vitamín D zo slnka

Pri vystavení slnečnému žiareniu sa v koži syntetizuje vitamín D. V lete stačí už 15 – 20 minút pobytu na slnku denne na pokrytie dennej potreby. V zimných mesiacoch je produkcia vitamínu D zo slnka obmedzená, a preto je dôležité hľadať iné zdroje, tie následne podľa možností kombinovať.

Potraviny obsahujúce vitamín D

Vitamín D sa prirodzene nachádza v obmedzenom množstve potravín, akými sú tučné ryby (losos, makrela, sardinky), vajcia, žĺtok a huby. Medzi ďalšie výborné a výdatné zdroje patria mliečne výrobky (mlieko, jogurt a syry) a oleje (rybí olej), rastlinné oleje ho neobsahujú takmer vôbec.

Vitamín D môže mať aj nežiaduce účinky

Odporúčaná denná dávka vitamínu D pre dospelých je 15 mikrogramov (µg). V zimných mesiacoch sa odporúča zvýšiť dávku na 20 – 30 µg. Aj keď je vitamín D dôležitý pre zdravie, jeho nadmerný príjem môže mať nežiaduce účinky a môže dokonca viesť až k predávkovaniu. Dlhodobé nadužívanie vitamínu D môže spôsobovať celý rad zdravotných problémov – medzi najzávažnejšie patria:

  • Hyperkalcémia. Nadmerný príjem vitamínu D môže zvýšiť hladinu vápnika v tele, čo sa nazýva hyperkalcémia. Tento stav je sprevádzaný nepríjemnými príznakmi ako nauzea, zvracanie, slabosť svalov, únava a dokonca aj vážnejšie komplikácie ako poškodenie obličiek a srdcové arytmie.
  • Poškodenie obličiek. Nadmerný príjem vitamínu D môže spôsobiť poškodenie obličiek, pretože zvyšuje hladinu vápnika v krvi, čo môže ovplyvniť funkciu obličiek.
  • Toxické účinky na orgány. Dlhodobé nadmerné užívanie doplnkov vitamínu D môže mať toxické účinky na rôzne orgány vrátane pečene.
  • Otrava vitamínom D u detí. Pre deti môže byť hranica bezpečného príjmu vitamínu D vyššia. Aj tu je ale dôležité dodržiavať odporúčané dávky, pretože aj u detí môže nadmerný príjem spôsobiť vážne problémy.

Najlepší vitamín D?

V prípade, že nechcete byť závislí od vrtochov počasia a trpieť tak nedostatkom vitamínu D, ponúkame vám hneď niekoľko možností, ako dopĺňať tento skvelý a naozaj výnimočný vitamín každý deň. Konzumáciou vitamínu D vo forme výživových doplnkov (tabliet) máte jeho príjem neustále pod kontrolou. Nehrozí tak jeho nedostatok, ani zbytočné nadužívanie. Vitamín D obsahuje hneď niekoľko výživových doplnkov z našej ponuky. Po ktorých sa oplatí siahnuť? 

Čistý vitamín D sa nachádza v každej tablete Vitamin D3, ktorá obsahuje až 50 µg prírodného vitamínu najvyššej kvality. Tablety neobsahujú lepok, laktózu ani aspartam. Pre tých, ktorí chcú prijímať vitamín D spolu s inými vitamínmi v jednej tablete sú ideálne multivitamínové tablety One–A–Day. Každá dávka dodá organizmu 12 vitamínov aj 10 najdôležitejších minerálov. Dobrou správou je, že sme nezabudli ani vitamín D pre deti. Žuvacie tablety One–A–Day Kids sú sladké, no obsahujú minimum cukrov aj kompletné spektrum vitamínov pre deti vo vývine. Tablety pre deti neobsahujú lepok ani laktózu, sú farebné a majú príchuť maliny a jahody.