Prejsť na obsah
Tipy na výživové doplnky

Tribulus Maximus: Tajná zbraň na zvýšenie testosterónu a sily pri cvičení

Muži – poznáte spôsob, ako získať silu a svaly pri cvičení v priebehu niekoľkých týždňov? Budujte svoj testosterón. Ak ste si mysleli, že to nie je možné, prezradíme vám pár tipov, vďaka ktorým sa to podarí. Ako vám v tom pomôže Tribulus Maximus od BioTechUSA?

aké sú účinky tribulus maximus

Testosterón je hlavným mužským pohlavným hormónom, no v malom množstve ho majú aj ženy. Zvýšenie hladiny testosterónu môže spôsobiť rýchly nárast svalovej hmoty a vitality v priebehu niekoľkých týždňov.

Funkcie testosterónu

Počas puberty u chlapcov je testosterón jedným z hlavných motorov fyzických zmien, ako je nárast svalov, hlbší hlas či rast vlasov.

Optimálna hladina je však dôležitá aj v dospelosti a dokonca aj v starobe.

U dospelých je zdravá hladina testosterónu dôležitá pre celkové zdravie, stavbu tela, sexuálne funkcie či mnoho ďalších vecí.

Ako zvýšiť hladinu testosterónu?

1. Cvičte a zdvíhajte závažia

Cvičenie je jedným z najúčinnejších spôsobov prevencie mnohých chorôb súvisiacich so životným štýlom. Zaujímavé je, že zvyšuje aj hladinu testosterónu.

Odporový tréning, ako je vzpieranie, je najlepším typom cvičenia na zvýšenie testosterónu z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. Veľmi efektívny môže byť aj vysoko intenzívny intervalový tréning (HIIT).

2. Jedzte bielkoviny, tuky a sacharidy

To, čo jete, má veľký vplyv nielen na hladinu testosterónu, ale aj iných hormónov. Preto venujte pozornosť dlhodobému príjmu kalórií a stravovaciemu plánu.

Neustála diéta alebo prejedanie narúša hladinu testosterónu.

Konzumácia dostatočného množstva bielkovín pomáha udržať jeho zdravú hladinu. Úlohu zohráva aj príjem sacharidov.

Najlepšia je strava založená hlavne na celých potravinách so zdravou rovnováhou tukov, bielkovín a sacharidov.

zdravé jedlo a strava pomáhajú budovať testosterón

3. Minimalizujte hladinu stresu a kortizolu

Neprirodzené zvýšenie kortizolu rýchlo znižuje testosterón. Tieto hormóny fungujú ako na hojdačke: keď jeden stúpa, druhý klesá.

Kvôli stresu a vysokému kortizolu ľudia priberajú a ukladá sa im škodlivý telesný tuk okolo orgánov.

Pre optimálne zdravie aj hladinu hormónov (testosterón nevynímajúc) by ste sa mali snažiť obmedziť opakujúce sa stresové situácie vo vašom živote.

Zamerajte sa na stravu založenú na plnohodnotných potravinách, pravidelnom cvičení, dobrom spánku, smiechu a vyváženom životnom štýle. To všetko znižuje stres, zlepšuje zdravie a hladinu testosterónu.

4. Doplňte si vitamín D

Vitamín D sa stáva jedným z najpopulárnejších vitamínov na svete. Má rôzne zdravotné prínosy a môže fungovať aj ako prirodzený stimulátor testosterónu.

Ak chcete zvýšiť testosterón a využiť ďalšie výhody vitamínu D, snažte sa pravidelne vystavovať slnečnému žiareniu alebo užívajte doplnok vitamínu D3.

5. Vyskúšajte Tribulus Maximus

Prípravok Tribulus Maximus je na prvý pohľad obyčajná tableta, ktorá neobsahuje pestré zloženie. Je však zameraná len na jeden jediný účel – zvýšenie testosterónu v tele.

Účinky Tribulus Maximus sú zaujímavé:

  • zvyšuje testosterón a libido (rastlina totiž stimuluje hladinu luteizačného hormónu),
  • má vplyv na pohlavnú a vylučovaciu sústavu (vplýva na plodnosť),
  • zlepšuje pocit vitality a energie,
  • podporuje metabolizmus,
  • má antioxidačné účinky,
  • obsahuje steríny, steroidy, flavonoidy a alkaloidy (látky, ktoré prispievajú k vyššie uvedeným účinkom),
  • podpora nárastu svalovej hmoty.
budovanie svalovej hmoty ako účinok tribulus maximus

Prípravok je možné zakúpiť bez predpisu a užívať ho jedenkrát denne – jednu tabletu. Pri dlhodobom užívaní sa neodporúča dávku presiahnuť.

Je vhodný najmä pre športovcov.

6. Doprajte si dostatok pokojného a kvalitného spánku

Dobrý spánok je pre vaše zdravie rovnako dôležitý ako strava a cvičenie. Tiež má veľký vplyv na hladinu testosterónu. Ideálne množstvo spánku sa líši od človeka k človeku, no čím viac kvalitného spánku máte, tým je aj hladina vášho testosterónu vyššia.

Každou ďalšou hodinou spánku sa hladina testosterónu v priemere zvýši o 15 %.

Hoci sa zdá, že niektorým ľuďom vyhovuje menej spánku, 7 – 10 hodín spánku za noc je najlepšie pre dlhodobé zdravie a testosterón.

7. Prírodné posilňovače testosterónu

Bylina, ktorá má za sebou najviac výskumov, sa nazýva ashwagandha.

U zdravých mužov zvýšila ashwagandha hladiny testosterónu až o 15 %. Navyše znižuje aj kortizol o približne 25 %, čím pomáha zvyšovaniu testosterónu.

Výťažok zo zázvoru ho tiež zvyšuje. Je to lahodná bylinka, ktorá poskytuje aj rôzne ďalšie zdravotné výhody.

Ak však máte zdravú funkciu testosterónu a jeho normálnu hladinu, nie je jasné, či budete mať z týchto doplnkov veľký úžitok.

Prečo na hladine testosterónu záleží?

Vo veku 25 – 30 rokov hladina testosterónu u mužov prirodzene začína klesať. Každý by mal urobiť potrebné kroky v životnom štýle na optimalizáciu hladiny testosterónu, ktoré nielenže zlepšia zdravie, ale aj pomôžu jednoduchšie vyformovať postavu.