Prejsť na obsah
Buche de Noel - traditional French Christmas cake
Recepty

Zdravé fitness vianočné recepty: Pochúťky nielen pre športovcov

Čas Vianoc je opäť tu a spolu s ním prichádza aj o niečo viac voľného času. Ten môžeme popri zaslúženom oddychu využiť aj v kuchyni pri príprave výživných pochúťok.

Naše vianočné fitness recepty vás potešia svojou chuťou a sú zároveň nabité bielkovinami a vitamínmi. Ponúkame vám recepty, vďaka ktorým si pripravíte zdravé hlavné jedlá aj sladké maškrty. Vianočný čas relaxu a zvýšenej konzumácie tak využijete vo svoj prospech.

vianočné recepty - BioTechUSA

Bravčová panenka plnená marhuľami

Pečené mäso so sladkou náplňou v podobe marhúľ a citrusovými plodmi ste zaručene ešte nejedli. Príprava je pomerne jednoduchá  a okrem prípravy mäsa si vyrobíme aj chutnú polevu, ktorá na povrchu vytvorí efekt glazúry.

Ingrediencie:

  • 4 – 6 kg bravčovej panenky
  • 18 polovíc suchých sladkých marhúľ
  • 1 PL citrónovej kôry
  • 2 PL pomarančovej kôry
  • ¼ hrnčeka medu
  • 4 PL mrazeného pomarančového džúsu
  • ¼ hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy

Na začiatku si predhrejeme rúru na 170 ℃.  Medzitým si pripravíme mäso tak, že ho nožom prepichneme v strede. Vznikne nám priestor, kde následne vložíme ďalšie ingrediencie. 

Najprv do mäsa vložíme 6 polovičiek sladkých marhúľ a posypeme citrónovou aj pomarančovou kôrou. Následne natlačte všetky polovičky marhúľ a priebežne sypte aj kôru z oboch citrusov tak, aby sa minula približne polovica pripraveného množstva. Na vrchu panenky urobte krížové rezy. Položte na pekáč a ak zostali nejaké marhule, poukladajte ich okolo mäsa.

Polevu vytvoríme zmiešaním medu, džúsu (má izbovú teplotu) a zvyšnou kôrou z pomaranča a citrónu. Hotovú polevu natrieme na mäso a zvyšok nalejeme dookola. Pečieme približne 40 minút, mäso každých 10 minút polievame zvrchu polevou. Po upečení nakrájame na plátky, podávame teplé a obliate polevou. Ako prílohu odporúčame opekané zemiaky, ktoré si môžete dochutiť omáčkou Zero Sauce – je kompletne bez cukru a dostupná v mnohých fantastických príchutiach.

panenka s marhuľami - BioTechUSA

Losos s hubami a paprikovou omáčkou

Ryba už tradične patrí na vianočný stôl, kedy zdravá a proteínmi nabitá verzia s lososom určite poteší každého športovca. Recept pozostáva z troch fáz. Všetky sú jednoduché a zvládne ich naozaj každý.

Ingrediencie:

  • 4 plátky lososa ( spolu 500 – 700 g)
  • 2 veľké červené papriky (nie kápia)
  • 3 PL citrónovej šťavy
  • 5 kvapiek stévie
  • ½ čajovej lyžičky morskej soli
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 malá cibuľa
  • 180 g húb (domáce alebo shiitake)
  • petržlen
  • olivový olej
  • soľ

Na zapekaciu misu poukladáme celé červené papriky a vložíme ich do rúry. Pečieme 10 – 20 minút pri teplote 180 ℃. Po vybratí necháme vychladnúť, rozrežeme a vyberieme jadierka a papriku očistíme. Paprikové plátky vložíme spolu s citrónovou šťavou, stéviou a soľou do mixéra. Výsledkom bude paprikové pyré, ktoré necháme vychladnúť a použijeme ho neskôr. 

V druhom kroku si pripravíme hubovú omáčku. Potrebovať budeme zapekaciu panvicu. Nalejeme olivový olej, zohrejeme a pridáme huby. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme asi 1 minútu. Až na záver pridáme huby, znížime teplotu a necháme povariť 10 minút.

Lososa najprv umyjeme pod tečúcou vodou a dôkladne osušíme papierovými utierkami. Zapneme rúru a predhrejeme si ju na 250 ℃. Poukladáme kúsky lososa na plech, zalejeme olejom a posypeme soľou. Znížime teplotu rúry na 140 ℃ a vložíme plech s rybou. Dbáme na to, aby sme plech uložili na najnižšie miesto v rúre. Lososa pečieme 9 – 12 minút

Po vybratí z rúry ihneď servírujeme. Na tanier najprv (do stredu) nalejeme pyré, do ktorého položíme lososa. Na rybu umiestnime hubovú omáčku a posypeme petržlenom. Servírovať môžeme s pečivom alebo opekanými zemiakmi.

losos s hubami - BioTechUSA

Proteínová roláda s čokoládou

Na Vianoce si budete chcieť aj zamaškrtiť, a preto prichádza naša skvelá roláda. Vhodná je ako večerný snack alebo dezert pre návštevu. Bude obsahovať zdravé sacharidy a množstvo bielkovín.

Ingrediencie:

  • 1 celé vajce
  • 3 odmerky proteínu 100% Pure Whey (príchuť čokoláda)
  • 1 vaječné bielko
  • 1 PL prášku na pečenie
  • 50 g gréckeho jogurtu
  • 100 g celozrnnej múky
  • sladidlo podľa chuti (použili sme 30 g kokosového cukru)
  • 2 PL kakaového prášku
  • 100 g tmavej čokolády
  • 1 PL práškového cukru

Začíname zapnutím rúry, kde nastavíme teplotu 180 ℃. V miske vyšľaháme vajce s vaječným bielkom a pridáme kokosový cukor. Následne precedíme (cez sitko) celozrnnú múku a prášok na pečenie. Pridáme kakaový prášok a všetko zmiešame dohromady. Na záver nasypeme 1 odmerku proteínu 100% Pure Whey a opäť zamiešame, následne celú masu vylejeme na plech. Pečieme cca 20 minút. 

V miske si vyšľaháme grécky jogurt a 1 odmerku proteínu. Vyberieme upečený základ z rúry a obsah z misky prenesieme na základ – roztierame ho opatrne. Následne oboma rukami zrolujeme upečený základ a vytvoríme roládu. 

proteínová roláda - BioTechUSA

Pripravíme si tmavú čokoládu, ktorú spolu s 1 odmerkou proteínu umiestnime do pohára a vložíme do mikrovlnnej rúry. Počkáme, kým sa čokoláda roztopí a spojí s proteínom. Po vybratí obsah pohára vyšľaháme v miske a natrieme na povrch rolády. Na záver posypeme práškovým cukrom a servírujeme.