Prečo je pre vás cukor zlý?
Prestaňte jesť cukor, môže spôsobovať vysoký krvný tlak a zabije vám imunitný systém!
Existujú dva druhy cukru: jednoduché a zložité cukry. Spracovanie komplexných cukrov trvá dlhšie, čo je pre telo prospešné. Komplexné sacharidy možno nájsť v celozrnných potravinách alebo v ovocí. Rozklad jednoduchých cukrov sa deje veľmi rýchlo a má za následok obrovské kalorické bomby. Cukor spracovaný rafinovaním sa nachádza najme v cukrovinkách, cukrárskych a pekárskych výrobkoch a rovnako aj vo väčšine potravín, čo predstavuje pre nás značné zdravotné riziko.
Veľké množstvo jednoduchého cukru spôsobuje poškodenie imunitného systému. Výskum ukazuje, že konzumácia veľkého množstva cukru blokuje správnu funkciu imunitného systému a bráni bielym krvinkám v ich boji proti baktériám.
Problémy s koncentráciou
Po rýchlom vzostupe hladiny cukru v krvi energia začne klesať veľmi rýchlo. Keď príde ďalší pokles hladiny cukru v krvi, to spôsobuje problémy so správaním a deficit koncentrácie, a aj preto je obzvlášť dôležité venovať pozornosť príjmu cukru – najmä v detskom veku.
Krvný tlak
Podobne ako pri nadmernej spotrebe soli, príjem veľkého množstva cukru vedie k vysokému krvnému tlaku. Cukor znižuje množstvo oxidu dusnatého v krvnom obehu, ktorý reguluje rozširovanie ciev. Pri nedostatku oxidu dusnatého sa cievy zužujú, a preto sa krvný tlak zvyšuje.
Ochorenie pečene
príjem veľkého množstva cukru vedie k ukladaniu tuku v pečeni. Cukor spôsobuje nával inzulínu a v dôsledku toho je tuk získaný z cukru uložený v pečeni. To vedie k zápalom a iným ochoreniam.
Zubné problémy
Pri zmiešaní so slinami, cukor vytvára kyselinu, ktorá ničí zubnú sklovinu, takže patogény v ústach môžu ľahšie dosiahnuť hlbších vrstiev zubov a môžu tam spôsobiť ďalšie škody.
Diabetes
Konzumácia veľkého množstva cukru je najrýchlejšia cesta k cukrovke. Inzulín, ktorý sa tvorí v pankrease, je potrebný na to aby cukor bol dopravovaný do buniek. Schopnosť jeho produkcie sa môže v priebehu času znížiť, alebo môže vzniknúť inzulínová rezistencia, ktorá spôsobuje neschopnosť organizmu glukózu z krvi vychytávať a následne ju spracovať alebo skladovať. S rastom tukového tkaniva v tele narastá aj riziko rozvoja inzulínovej rezistencie. Vysoké hladiny krvného cukru sú ako jed do tela, ktorý poškodzuje steny ciev. Cukor smerujúci do buniek zvyšuje obsah tuku v tele.