Novinky zo sveta potravín vhodné aj do diéty
Svet zdravého stravovania nám stále ponúka množstvo nových potravín, ktoré môžeme zaradiť do svojho jedálnička aj pokiaľ je naším cieľom redukcia hmotnosti. Vďaka týmto novinkám si môžeme naše každodenné jedlo príjemne spestriť a výborne dochutiť.
Kokosová voda
Kokosová voda je prirodzene čistá priehľadná tekutina získaná z mladých zelených kokosových orechov a na rozdiel od kokosového mlieka neobsahuje takmer žiadny tuk. Obsahuje však množstvo vitamínov, minerálov, elektrolytov, enzýmov a aminokyselín, ktoré sú v príprave a tréningovom režime úplnou nevyhnutnosťou. Odborné štúdie uvádzajú, že ide o prírodný izotonický nápoj, ktorý má elektrolytickú rovnováhu ako krvná plazma. Uvádza sa množstvo ďalších jedinečných vlastností kokosovej vody ako dezinfekcia organizmu, antibakteriálne účinky, podpora metabolizmu, omladzovanie buniek, regenerácia svalstva, podpora rastu a iné. Pre mňa je však číslo jedna pri hydratácií organizmu, hlavne po náročných tréningoch, kde dochádza ku strate väčšieho množstva vody. Vyskúšanú ju mám aj ako prevenciu proti bolesti hlavy, ktorá je dôsledkom dehydratácie organizmu, a práve v týchto prípadoch sa mi pitie kokosovej vody osvedčilo. Taktiež vďaka svojmu nízkoenergetickému zloženiu je výborná aj do diéty a určite poteší aj jej skvelá, osviežujúca chuť.
Brezová voda
Ďalším detoxikačným a regeneračným hitom sa po kokosovej vode stala brezová voda. Ide o vodu získavanú z brezovej miazgy, ktorú stromy ťahajú koreňmi zo zeme, filtrujú a obohacujú o všelijaké účinné látky, ktoré mali uskladnené v koreňoch. Táto šťava obsahuje množstvo stopových prvkov, vitamínov (hlavne C a B), minerálov a až 17 aminokyselín. V porovnaní s kokosovou vodou má ešte menej cukru (len 1%) aj kalórií, čiže úplne ideálna pri diétnom stravovaní. Brezová voda má množstvo pre telo pozitívnych účinkov, používa sa aj v ľudovej medicíne, kozmetike a najnovšie svoje miesto nachádza aj v gastronómií. Pre mňa je brezová voda výborný nápoj na očistenie organizmu, ktorý doslova štartuje obličky. Pri varení som ho doposiaľ nepoužila, lebo príjemnú, jemne sladkastú chuť si najradšej vychutnám dobre vychladenú a samotnú.
Bambusová múka
Pre mňa ide o úplnú jednotku medzi nízkokalorickými múkami. Bambusovú múku som objavila len nedávno a hneď na prvý pohľad ma zaujala svojim zložením. Čistá vláknina s minimom sacharidov a pomerne nízkou kalorickou hodnotou, ktorá dokáže nasať prebytočnú vlahu, vhodná na pečenie zákuskov a piškótových korpusov, musela byť moja. S výsledkom som bola viac ako nadšená, lebo zo žiadnej nízkokalorickej „náhrady“ múky sa mi nepodarilo upiecť tak pekný korpus. Orechové náhrady cesto zaťažia, múky na báze vlákniny sú príliš mokré a bezlepkové zmesi zas kalorické a suché. Čiže pokiaľ chcete diétne piecť odporúčam bambusovú múku.
Kokosový ocot
Svet s kokosom sa naozaj rozrastá a doslova nás zaplavuje. Od kokosového oleja, kokosového mlieka cez kokosovú vodu sa na nás z regálov pozerá najnovšie už aj kokosový ocot. Pri výrobe všetkých tých kokosový vecí, treba nejakým efektívnym spôsobom využiť aj odpadový materiál a ako inak, keď vykvasiť sa dá všetko, tak prečo nie aj kokos. 🙂 Na druhej strane musím povedať, že kokosový ocot je naozaj dobrý. Nutrične úplná diétna jednotka, chuť výrazná, no jemná a lahodná. Na rozdiel od jabĺčkového octu, nemá tak intenzívnu arómu a nie je taký dráždivý na žalúdok. Ja kokosový ocot rada používam pri varení a taktiež výborne dochutí všetky šaláty a zálievkam dodá orientálny nádych.
Múka z hroznových jadierok
Hroznové jadierka sú vďaka polyfenolom a flavonoidom, ktoré obsahujú, veľmi silným antioxidantom. Pri výrobe sa postupuje veľmi šetrným spôsobom tak, aby sa cenné látky nepoškodili a obsah mastných kyselín bol vhodný aj na tepelnú úpravu. Z nutričného hľadiska je múka plná vlákniny s nízkym obsahom tuku, vďaka čomu je vhodná aj do diéty. Navyše jej netreba veľké množstvo (stačia 1-2 kávové lyžičky denne) a doplníte si potrebnú dávku polyfenolov. Múka má charakteristickú, jemne horkastú chuť s hroznovým podtónom a dá sa použiť do studenej (jogurty, krémy, smoothie…), sladkej (pri pečení zákuskov) alebo slanej (obaľovanie, chlebíky, omáčky…) kuchyne.
Teffové vločky
Teff je ďalšou bezlepkovou obilninou, ktorá je veľmi vhodná pri diétnom stravovaní. Disponuje množstvom bielkovín a oproti ostatným obilninám obsahuje oveľa viac vápnika a železa. Je výbornou náhradou za ryžu či ovos. V súčasnosti sú dostupné rôzne formy od zŕn, ktoré sa varia podobne ako ryža, cez vločky, múky až po kaše. Jeho použitie je taktiež všestranné na varenie, pečenie v sladkej či slanej verzii. A Len pre zaujímavosť teff je najdrobnejšou obilninou na svete.
Zemné mandle
Označujú sa aj ako tigrie oriešky alebo chufa a ide o jednu z najstaršie pestovaných plodín. Sladká chuť je takmer identická s chuťou mandlí, avšak nejde o orech, ale o podzemné hľuzy trávy zvanej Šachor jedlý. Pre telo sú ľahko stráviteľným a dobrým antioxidantom s vysokým obsahom vitamínu E, zdravých tukov a proteínov. Zemné mandle sa konzumujú buď ako sušené hľuzy, alebo sa z nich vyrába rastlinné mlieko, ktoré je vhodné pre ľudí alergických na laktózu. Ja mám najradšej múku zo zemných mandlí, ktorá je príjemne sladká a dá sa použiť na prípravu proteínových koláčikov v diéte, zdravých múčnikov a vďaka vysokému obsahu vlákniny aj na zahusťovanie pokrmov.
Dominika Multáňová