Prejsť na obsah
Životný štýl

Ako vplýva vitamín D na imunitný systém

Imunitný systém ľudského tela má jednu dôležitú úlohu – chrániť nás pred rôznymi choroboplodnými zárodkami, vírusmi či škodlivými látkami. Zvlášť v chrípkovom období by sme mali hľadať spôsoby ako ho posilniť. Čoraz viac sa hovorí o dôležitosti vitamínu D pre našu obranyschopnosť. Všetko o vplyve vitamínu D na náš imunitný systém sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Čo je vitamín D a prečo ho potrebujeme?

Vitamín D sa dlhodobo nazýva ako „vitamín,“ čo ale v skutočnosti nie je. Ide skôr o prohormón, či sústavu viacerých chemikálií. Prirodzene si ho telo vplyvom UVB žiarenia vyrába zo špecifickej formy cholesterolu. Slnečné svetlo tento cholesterol mení na vitamín D3, ktorý sa prenesie do pečene a obličiek, kde je transformovaný na aktívny vitamín D. Slnenie sa v rozmedzí 5 – 10 minút, 2 – 3 krát týždenne, by malo pokryť naše potreby a zabezpečiť dostatok vitamínu pre správne fungovanie tela aj imunity.

Okrem spomenutého vitamínu D3 sa môžete tiež stretnúť s označením D2. Vitamín D3 je pre nás prirodzený, produkujú ho len živočíchy. Naopak, vitamín D2 má rastlinný pôvod, jeho suplementácia sa pre ľudí javí ako menej efektívna.

Najvýznamnejšie výhody vitamínu D:

  • podpora zdravých kostí a zubov,
  • podpora nervového systému a mozgových funkcií,
  • kontrola hladiny inzulínu,
  • podpora funkcií pľúc a kardiovaskulárneho systému,
  • ovplyvňovanie expresie génov podieľajúcich sa na vývoji rakoviny.
Ako vplýva vitamín D na imunitný systém

Príznaky a choroby z nedostatku vitamínu D 

Nedostatok vitamínu D je veľmi častý. Odhaduje sa, že asi 1 miliarda ľudí na celom svete má nízku hladinu vitamínu v krvi. U ľudí žijúcich v okolí rovníka sa deficit vitamínu D takmer nevyskytuje. Horšie je to v oblastiach, kde slnečné dni trvajú len v krátkom ročnom období. Väčšina obyvateľstva pritom ani netuší, že trpí nejakým deficitom. Príznaky nedostatku vitamínu D sa dajú totiž ľahko zameniť za inú príčinu. 

Medzi tie najčastejšie prejavy nedostatku vitamínu D patrí:

  • časté prechladnutie či chrípka,
  • pretrvávajúca únava,
  • bolesť v spodnej časti chrbta, kostí a svalov,
  • vypadávanie vlasov (Alopecia areata),
  • depresívne nálady.

Čo spôsobuje nedostatok vitamínu D

Úloha vitamínu D pri udržiavaní zdravého imunitného systému je mimoriadne významná. Vitamín D zvyšuje funkčnosť imunitných buniek, vrátane T buniek a makrofágov, ktoré chránia telo pred patogénmi. Naša obranyschopnosť však musí byť dokonale vyvážená. Ak dôjde k príliš veľkej stimulácii, môžu sa prejaviť autoimunitné ochorenia. Ich neželaným výsledkom je, že imunitné bunky napádajú bunky vlastného tela. Naopak, pri nedostatku aktivity imunitného systému sa môžu objavovať časté infekcie a rôzne ochorenia.

Nízka hladina vitamínu D spôsobuje, že náš imunitný systém nie je v rovnováhe, a preto sme náchylní na rôzne choroby. Je dokázané, že jeho deficit súvisí najmä s častými respiračnými infekciami. Patrí medzi ne chrípka, zápal pľúc či bronchitída. Nedávny prehľad, ktorý zahŕňal 11 321 ľudí zo 14 krajín, preukázal, že suplementácia vitamínom D znížila riziko akútnych respiračných infekcií u oboch skupín: u tých, ktorí ho mali nedostatok a aj u tých, ktorí dosahovali jeho adekvátne hodnoty.

Nedostatok vitamínu D je rizikovým faktorom pre rozvoj niektorých autoimunitných ochorení, ako je reumatoidná artritída (RA), systémový lupus erythematosus (SLE), diabetes mellitus typu 1, skleróza multiplex, zápalové ochorenie čriev a Hashimotova choroba. Súčasný výskum ukazuje, že hladina vitamínu D na úrovni 30 µg/ml alebo menej zvyšuje riziko vzniku autoimunitného ochorenia alebo spomaľuje zotavenie.

Ako si zvýšiť úroveň vitamínu D? 

Chcete si byť istý, že máte dostatok vitamínu D? Nasledovné metódy predstavujú spôsoby, ako prirodzene zabezpečiť vitamín D a nedostať svoje telo do problémov. Riaďte sa našimi radami a podporte svoju imunitu pobytom na slnku, kvalitnou stravou alebo špičkovými výživovými doplnkami.

1. Trávte čas na slnku 

Vitamín D sa často označuje ako „slnečný“, resp. vitamín zo slnka. Slnko je totiž jeho najlepším zdrojom. Vitamín D zo slnka dokáže v tele cirkulovať až dvakrát dlhšie ako z potravy či z doplnkov výživy. Geografická šírka, farba pleti či použitie ochranného krému však môžu ovplyvniť to, koľko vitamínu D sa v našej pokožke vytvorí za daný čas.

2. Jedzte tučné ryby, morské plody a huby

Ak netrávite na slnku dostatok času, môžete časť vitamínu D získavať aj zo stravy. Najlepšími potravinovými zdrojmi sú:

  • losos,
  • slede a sardinky,
  • tuniak z konzervy,
  • olej z tresčej pečene,
  • vaječné žĺtka,
  • huby.

U všetkých zdrojov platí, že chované či pestované majú menej vitamínu D ako tie divožijúce.

3. Užívajte vitamín D ako doplnok výživy 

K dosiahnutiu optimálnej hladiny vitamínu D je potrebné prijať 1000 až 2000 medzinárodných jednotiek (ďalej len „IU“) denne. Túto „povinnosť“ si splníte jednoducho s kvalitnými doplnkami od BiotechUSA. V jednej tablete doplnku Vitamin D3 dostanete až 2000 IU efektívnej formy „slnečného“ vitamínu. Počas tridsiatich dní užívania vám každý deň doplní 50 µg vitamínu D3, ktorý podporí vstrebávanie vápnika a fosforu, posilní imunitu a pomôže udržať zdravé zuby a kosti.