Prejsť na obsah
Životný štýl

Ako účinne ochrániť oči pred účinkami modrého svetla

V dnešnom svete plnom digitálnych zariadení sú naše oči vystavené bezprecedentnému množstvu modrého svetla. Pochádza z obrazoviek počítačov, smartfónov, tabletov a televízorov a hoci je prirodzenou súčasťou slnečného svetla, nadmerné vystavenie sa mu má negatívny vplyv na zdravie očí. Pri hraní počítačových hier je navyše náš zrak vystavený modrému svetlu nepretržite aj niekoľko hodín. 

Slabnúci zrak sa tak časom môže stať aj pre mladšieho hráča významnou prekážkou v hobby ale aj profi gamingu. Našťastie, existuje viacero spôsobov, ako škodlivý vplyv modrého svetla eliminovať. 

Čo je modré svetlo?

Modré svetlo je časť viditeľného spektra svetla s krátkou vlnovou dĺžkou. Je zodpovedné za potlačenie produkcie melatonínu – hormónu, ktorý reguluje spánok. To môže viesť k problémom so zaspávaním, k narušenému spánku a únave počas dňa. Okrem toho, umelé  modré svetlo spôsobuje podráždenie očí, rozmazané videnie a nadmerné namáhanie očí aj pri bežných činnostiach. 

Modré svetlo možno definovať ako svetlo s vlnovými dĺžkami medzi 400 a 500 nanometrov. Je prirodzene prítomné v dennom svetle a je dôležité pre reguláciu našich biologických hodín (cirkadiánnych rytmov). Avšak, umelé zdroje modrého svetla, ako sú obrazovky elektronických zariadení aj LED osvetlenie majú jednoznačne negatívne účinky nielen na oči, ale aj organizmus ako celok, najmä večer a v noci.

Aké sú účinky modrého svetla?

Dlhodobé vystavenie modrému svetlu môže spôsobiť únavu očí, suchosť očí, rozmazané videnie a bolesti hlavy. Tento stav je často nazývaný digitálnym namáhaním očí alebo počítačovým zrakovým syndrómom. Niektoré štúdie naznačujú, že dlhodobé vystavenie modrému svetlu môže prispieť k poškodeniu sietnice a zvýšiť riziko vzniku makulárnej degenerácie, ktorá môže viesť k strate centrálneho videnia. 

Tým, že modré svetlo potláča produkciu melatonínu, ktorý reguluje spánok, nastávajú ťažkosti so zaspávaním, nespavosťou a nekvalitným spánkom. Všetky spomenuté neduhy vedú okamžite k ďalším – nedostatok energie, malátnosť, poruchy koncentrácie, nervozita a oslabená imunita. Ako je možné vidieť, negatív je až príliš veľa, preto príde vhod niekoľko metód, ako modré svetlo eliminovať.

Ako ochrániť svoje oči pred účinkami modrého svetla z obrazoviek?

Spôsobov, ako eliminovať škodlivé účinky modrého svetla je hneď viacero. Najvýhodnejšie bude, ak v priebehu hrania vyskúšate viacero naraz. Najmä kombináciou hneď niekoľkých dosiahnete kvalitný výkon zrakovej sústavy počas hrania samotného. Bonusom bude aj kvalitný zrak, ktorý bude dobre slúžiť v budúcnosti, či už pri čítaní, šoférovaní a iných každodenných situáciách. Ako teda účinne chrániť zrak pri hraní hier?

1. Používanie okuliarov blokujúcich modré svetlo

Okuliare s filtrom modrého svetla môžu účinne znížiť množstvo modrého svetla, ktoré dopadá na  oči. Tieto okuliare sú dostupné bez lekárskeho predpisu a môžu byť používané počas celého dňa, najmä pri práci s obrazovkami tabletov, mobilov, či monitorov rôznych zariadení a počítačov.

2. Zmeňte nastavenie obrazoviek

Väčšina moderných zariadení ponúka režim nočného osvetlenia alebo filter modrého svetla, ktorý znižuje množstvo vyžarovaného modrého svetla. Aktivujte tento režim najmä večer, aby ste minimalizovali narušenie spánkového cyklu.

3. Pravidlo 20

Pri práci s počítačom si osvojte pravidlo 20: každých 20 minút sa pozrite na objekt vzdialený aspoň 6 metrov na 20 sekúnd. Týmto spôsobom môžete zmierniť únavu očí a zlepšiť ich výkon. Tento „cvik” funguje ako výborná prevencia proti opotrebeniu očí.

4. Správne osvetlenie

Uistite sa, že vaše pracovné prostredie je dobre osvetlené, aby ste minimalizovali kontrast medzi obrazovkou a okolitým prostredím. Ideálne je využívať prirodzené denné svetlo (alebo jeho farbu pri umelom osvetlení) a vyhnúť sa príliš jasným alebo oslňujúcim umelým svetlám. Z uvedených dôvodov preto odporúčame kúpu monitoru s podsvietením na zadnej strane. Moderné RGB svietidlá umiestnené za hráčom alebo za monitorom sú priam ideálne. 

5. Doplnky výživy pre zdravie očí

Existujú doplnky výživy, ktoré môžu podporiť zdravie vašich očí. Luteín a zeaxantín sú na antioxidanty bohaté látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v očnej sietnici a môžu pomôcť chrániť pred poškodením spôsobeným modrým svetlom. Omega-3 mastné kyseliny tiež podporujú celkové zdravie očí a môžu znižovať riziko suchých očí.

6. Pravidelné prestávky

Nezabúdajte na pravidelné prestávky počas práce s obrazovkami. Doprajte svojim očiam pauzu každú hodinu aspoň na 5 – 10 minút. Počas nej sa pokúste zamerať na aktivity, ktoré nevyžadujú sústredenie na obrazovku v dosahu.

7. Jedzte potraviny bohaté na antioxidanty

Antioxidanty pomáhajú chrániť oči pred poškodením voľnými radikálmi. Medzi potraviny bohaté na antioxidanty patria bobuľoviny, listová zelenina, orechy a tmavá čokoláda. Kvalitnou a bohatou stravou, ktorú budete prijímať pravidelne, si zabezpečíte kvalitný zrak najmä do budúcnosti.