Zdravé čokoládové dezerty (nie len) na Valentína
Čo tak tento rok vyskúšať zdravšie verzie klasických čokoládových dezertov? Zdravé dezerty nemusia chutiť menej ako tie klasické. Naopak, s použitím kvalitných surovín a trochou kreativity môžete vykúzliť lahodné a zároveň zdravé maškrty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky bez výčitiek svedomia.
Pripravili sme výber nových a chutných čokoládových receptov, ktoré nie sú náročné na prípravu. Pri skúšaní jednotlivých dezertov sa nebojte experimentovať a skúšať rôzne kombinácie chutí a surovín. S trochou snahy a kreativity môžete vykúzliť zdravé a lahodné čokoládové dezerty, ktoré potešia vašu polovičku (nie len) na Valentína a zároveň jej ukážu, že vám na nej záleží.
Čokoládové truffles
Truffles zaručene potešia všetkých milovníkov čokolády. Sú vhodné aj ako darček pre milovanú osobu – stačí ich zabaliť do peknej krabičky a ozdobiť stuhou. Tento recept je mierne náročnejší, no pri dodržaní nášho postupu sa výsledok zaručene podarí. Pri výbere čokolády je dôležité, aby mala vysoký obsah kakaa (aspoň 50 %). Čím vyšší obsah kakaa, tým bude chuť truffles bohatšia a intenzívnejšia. Truffles je dôležité nechať v chladničke dostatočne stuhnúť, aby sa pri manipulácii nerozpadali.
Ingrediencie:
- 200 g horkej čokolády (50 % kakaa)
- 100 ml smotany na šľahanie (30 % tuku)
- 20 g masla
- štipka soli
- kakao na obaľovanie
Čokoládu nalámeme do misky a prisypeme k nej štipku soli. Smotanu zahrejeme v hrnci tesne pod bod varu – pozor, nesmie vrieť. Horúcu smotanu nalejeme na nalámanú čokoládu a necháme 5 minút stáť. Po 5 minútach metličkou zmes jemne miešame, kým sa neroztopí a nevznikne hladká ganache. Do ganache pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí. Misku s ganache prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Stuhnutú ganache vyberieme z chladničky a lyžicou z nej formujeme malé guľôčky. Guľôčky obalíme v kakae. Truffles uložíme do papierových košíčkov a dáme do chladničky stuhnúť.
Čokoládová roláda
Čokoládová roláda patrí medzi klasické recepty. Naša verzia sa skvele hodí na Valentína aj čokoládové dni počas roka. Aj keď sa čokoládová roláda skladá z väčšieho množstva surovín, príprava je pomerne rýchla a rovnako tak aj jej konzumácia. Alternatívou k plnke je aj možnosť naplniť roládu šľahačkou (nie zo spreja) alebo iným krémom, ktorý máte overený.
Ingrediencie:
Cesto:
- 5 vajec
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 PL studená voda
- 2 PL kryštálového cukru (použijeme do bielkov)
- 5 PL polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 PL kakao
Plnka:
- 500 ml mlieka
- 1 čokoládový puding / Rice Pudding
- 3 a 1/2 PL kryštálového cukru
- 250 g masla
Poleva:
- 100 g tmavej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Začíname prípravou cesta. Oddeľte bielky od žĺtkov, žĺtka vyšľahajte s cukrom a vodou do peny. Bielky vyšľahajte s cukrom do tuhého snehu. Do žĺtkovej peny zľahka vmiešajte múku s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrite ho do obdĺžnikového tvaru. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10 minút. Upečený plát ihneď po vybratí z rúry preklopte na čistú utierku posypanú kakaom a odstráňte papier na pečenie. Pomocou utierky zrolujte plát do rolády a nechajte ho vychladnúť.
Plnku si pripravíme uvarením pudingu podľa návodu na obale. Po vychladnutí ho vyšľahajte s maslom do hladkého krému.
Polevu urobíme veľmi jednoducho – v hrnci na miernom ohni rozpustite čokoládu so smotanou. Nechajte polevu vychladnúť a zhustnúť.
Na záver vychladnutú roládu rozviňte a natrite ju plnkou. Opäť ju zrolujte a potrite rozpustenou čokoládou. Roládu nechajte v chladničke stuhnúť a potom ju nakrájajte na plátky.
Čokoládové cupcakes
Čokoládové recepty sa nemôžu zaobísť bez skvelých čokoládových cupkaces. Ich príprava je náročnejšia, s naším postupom ju ale určite zvládnete. Cupcakes vyniknú na stole aj naservírované na tanieri. Tento dezert určite ohúri vašu milovanú osobu, námaha pri príprave sa tak rozhodne oplatí.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 2 PL holandského kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 1 hrnček mlieka
- 3 kvapky vanilkového extraktu / Zero Drops
- 100 g horkej čokolády, nasekanej na kúsky (voliteľné)
Krém:
- 250 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 1 KL (kávová lyžička) vanilkového extraktu
- 250 ml šľahačky
Poleva:
- 100 g horkej čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Príprava cesta začína predhriatím rúry na 180 °C. Vymastite a vysypte múkou formu na cupcakes. V miske zmiešajte múku, cukor, kakao a prášok do pečiva. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom, mliekom a vanilkovým extraktom. Tekutú zmes vlejte do suchej zmesi a premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Ak chcete, pridajte nasekanú čokoládu a jemne premiešajte. Cesto rozdeľte do formy na cupcakes a pečte 20 – 25 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu cupcakes nevyjde čisté. Nechajte cupcakes vychladnúť vo forme 10 minút, potom ich preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Krém si pripravíme v miske, v ktorej vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom, kakaom a vanilkovým extraktom do hladkého krému. V druhej miske vyšľahajte šľahačku do tuhého snehu. Sneh z bielkov zľahka vmiešajte do kakaového krému.
V hrnci na miernom ohni rozpustite čokoládu so smotanou. Hotovú polevu nechajte vychladnúť a zhustnúť. Vychladnuté cupcakes ozdobte kakaovým krémom a polevou. Môžete ich ozdobiť aj ovocím, orieškami alebo kokosom.
Čokoládové guacamole
Čokoládové guacamole môžete po dokončení skladovať v chladničke v uzatvárateľnej nádobe až 2 dni. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok jednoznačne stojí za to. V recepte uvádzame aj viacero voliteľných surovín, ktoré je možné pridať alebo vyradiť podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie:
- 2 zrelé avokáda
- 1 zrelý banán
- 3 PL kakaového prášku
- 2 PL medu (alebo podľa chuti)
- 1/2 šálky mlieka (alebo podľa potreby)
- štipka soli
- štipka škorice (voliteľné)
- 1/4 šálky nasekaných orieškov (voliteľné)
- 1/4 šálky ovocia, napr. maliny, čučoriedky (voliteľné)
Avokádo a banán roztlačte v miske vidličkou. Pridajte kakaový prášok, med, mlieko, soľ a škoricu a dobre premiešajte, kým nevznikne hladká krémová konzistencia. Môžete pridať nasekané oriešky a ovocie a jemne premiešať. Čokoládové guacamole ihneď podávajte s ovocím, tortilami, krekrami alebo s čímkoľvek, čo máte radi. Pre bohatšiu chuť môžete pridať 1 PL kokosového oleja. Ak je guacamole príliš husté, pridajte viac mlieka. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi ovocia, orechov a korenia.