Prejsť na obsah
Vegan chocolate mousse with mint, bar of chocolate and cocoa beans on a dark background. Copy space
Recepty

Zdravé čokoládové dezerty (nie len) na Valentína

Čo tak tento rok vyskúšať zdravšie verzie klasických čokoládových dezertov? Zdravé dezerty nemusia chutiť menej ako tie klasické. Naopak, s použitím kvalitných surovín a trochou kreativity môžete vykúzliť lahodné a zároveň zdravé maškrty, ktoré potešia vaše chuťové poháriky bez výčitiek svedomia. 

Pripravili sme výber nových a chutných čokoládových receptov, ktoré nie sú náročné na prípravu. Pri skúšaní jednotlivých dezertov sa nebojte experimentovať a skúšať rôzne kombinácie chutí a surovín. S trochou snahy a kreativity môžete vykúzliť zdravé a lahodné čokoládové dezerty, ktoré potešia vašu polovičku (nie len) na Valentína a zároveň jej ukážu, že vám na nej záleží. 

Čokoládové truffles

Truffles zaručene potešia všetkých milovníkov čokolády. Sú vhodné aj ako darček pre milovanú osobu – stačí ich zabaliť do peknej krabičky a ozdobiť stuhou. Tento recept je mierne náročnejší, no pri dodržaní nášho postupu sa výsledok zaručene podarí. Pri výbere čokolády je dôležité, aby mala vysoký obsah kakaa (aspoň 50 %). Čím vyšší obsah kakaa, tým bude chuť truffles bohatšia a intenzívnejšia. Truffles je dôležité nechať v chladničke dostatočne stuhnúť, aby sa pri manipulácii nerozpadali.

Čokoládové truffles

Ingrediencie:

  • 200 g horkej čokolády (50 % kakaa)
  • 100 ml smotany na šľahanie (30 % tuku)
  • 20 g masla
  • štipka soli
  • kakao na obaľovanie

Čokoládu nalámeme do misky a prisypeme k nej štipku soli. Smotanu zahrejeme v hrnci tesne pod bod varu – pozor, nesmie vrieť. Horúcu smotanu nalejeme na nalámanú čokoládu a necháme 5 minút stáť. Po 5 minútach metličkou zmes jemne miešame, kým sa neroztopí a nevznikne hladká ganache. Do ganache pridáme maslo a miešame, kým sa nerozpustí. Misku s ganache prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc. Stuhnutú ganache vyberieme z chladničky a lyžicou z nej formujeme malé guľôčky. Guľôčky obalíme v kakae. Truffles uložíme do papierových košíčkov a dáme do chladničky stuhnúť.

Čokoládová roláda

Čokoládová roláda patrí medzi klasické recepty. Naša verzia sa skvele hodí na Valentína aj čokoládové dni počas roka. Aj keď sa čokoládová roláda skladá z väčšieho množstva surovín, príprava je pomerne rýchla a rovnako tak aj jej konzumácia. Alternatívou k plnke je aj možnosť naplniť roládu šľahačkou (nie zo spreja) alebo iným krémom, ktorý máte overený.

Čokoládová roláda

Ingrediencie:

Cesto:

  • 5 vajec
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 PL studená voda
  • 2 PL kryštálového cukru (použijeme do bielkov)
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 PL kakao

Plnka:

  • 500 ml mlieka
  • 1 čokoládový puding / Rice Pudding
  • 3 a 1/2 PL kryštálového cukru
  • 250 g masla

Poleva:

  • 100 g tmavej čokolády
  • 50 ml smotany na šľahanie

Začíname prípravou cesta. Oddeľte bielky od žĺtkov, žĺtka vyšľahajte s cukrom a vodou do peny. Bielky vyšľahajte s cukrom do tuhého snehu. Do žĺtkovej peny zľahka vmiešajte múku s práškom do pečiva a kakaom. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov. Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrite ho do obdĺžnikového tvaru. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10 minút. Upečený plát ihneď po vybratí z rúry preklopte na čistú utierku posypanú kakaom a odstráňte papier na pečenie. Pomocou utierky zrolujte plát do rolády a nechajte ho vychladnúť.

Plnku si pripravíme uvarením pudingu podľa návodu na obale. Po vychladnutí ho vyšľahajte s maslom do hladkého krému.

Polevu urobíme veľmi jednoducho – v hrnci na miernom ohni rozpustite čokoládu so smotanou. Nechajte polevu vychladnúť a zhustnúť.

Na záver vychladnutú roládu rozviňte a natrite ju plnkou. Opäť ju zrolujte a potrite rozpustenou čokoládou. Roládu nechajte v chladničke stuhnúť a potom ju nakrájajte na plátky.

Čokoládové cupcakes

Čokoládové recepty sa nemôžu zaobísť bez skvelých čokoládových cupkaces. Ich príprava je náročnejšia, s naším postupom ju ale určite zvládnete. Cupcakes vyniknú na stole aj naservírované na tanieri. Tento dezert určite ohúri vašu milovanú osobu, námaha pri príprave sa tak rozhodne oplatí. 

Čokoládové cupcakes

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 PL holandského kakaa
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 kvapky vanilkového extraktu / Zero Drops
  • 100 g horkej čokolády, nasekanej na kúsky (voliteľné)

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
  • 1 KL (kávová lyžička) vanilkového extraktu
  • 250 ml šľahačky

Poleva:

  • 100 g horkej čokolády
  • 50 ml smotany na šľahanie

Príprava cesta začína predhriatím rúry na 180 °C. Vymastite a vysypte múkou formu na cupcakes. V miske zmiešajte múku, cukor, kakao a prášok do pečiva. V druhej miske vyšľahajte vajcia s olejom, mliekom a vanilkovým extraktom. Tekutú zmes vlejte do suchej zmesi a premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Ak chcete, pridajte nasekanú čokoládu a jemne premiešajte. Cesto rozdeľte do formy na cupcakes a pečte 20 – 25 minút, alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu cupcakes nevyjde čisté. Nechajte cupcakes vychladnúť vo forme 10 minút, potom ich preklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Krém si pripravíme v miske, v ktorej vyšľaháme mascarpone s práškovým cukrom, kakaom a vanilkovým extraktom do hladkého krému. V druhej miske vyšľahajte šľahačku do tuhého snehu. Sneh z bielkov zľahka vmiešajte do kakaového krému.

V hrnci na miernom ohni rozpustite čokoládu so smotanou. Hotovú polevu nechajte vychladnúť a zhustnúť. Vychladnuté cupcakes ozdobte kakaovým krémom a polevou. Môžete ich ozdobiť aj ovocím, orieškami alebo kokosom.

Čokoládové guacamole 

Čokoládové guacamole môžete po dokončení skladovať v chladničke v uzatvárateľnej nádobe až 2 dni. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok jednoznačne stojí za to. V recepte uvádzame aj viacero voliteľných surovín, ktoré je možné pridať alebo vyradiť podľa vlastnej chuti. 

Čokoládové guacamole 

Ingrediencie:

  • 2 zrelé avokáda
  • 1 zrelý banán
  • 3 PL kakaového prášku
  • 2 PL medu (alebo podľa chuti)
  • 1/2 šálky mlieka (alebo podľa potreby)
  • štipka soli
  • štipka škorice (voliteľné)
  • 1/4 šálky nasekaných orieškov (voliteľné)
  • 1/4 šálky ovocia, napr. maliny, čučoriedky (voliteľné)

Avokádo a banán roztlačte v miske vidličkou. Pridajte kakaový prášok, med, mlieko, soľ a škoricu a dobre premiešajte, kým nevznikne hladká krémová konzistencia. Môžete pridať nasekané oriešky a ovocie a jemne premiešať. Čokoládové guacamole ihneď podávajte s ovocím, tortilami, krekrami alebo s čímkoľvek, čo máte radi. Pre bohatšiu chuť môžete pridať 1 PL kokosového oleja. Ak je guacamole príliš husté, pridajte viac mlieka. Nebojte sa experimentovať s rôznymi druhmi ovocia, orechov a korenia.