4 rýchle recepty na chutnú fitness pizzu
Pizza je celosvetovo najobľúbenejším jedlom, za ktoré vďačíme skvelej talianskej kuchyni. Tak, ako sa toto jedlo rozšírilo do celého sveta, vznikali aj rôzne variácie. Mnoho z nich ale vôbec neprospieva nášmu zdraviu najmä vďaka rôznym surovinám na prípravu, ktoré majú spoločné najmä to, že sú plné nezdravých tukov a cukrov. Okrem toho predstavuje každá pizza kalorickú bombu, ktorá pre fyzicky neaktívneho človeka predstavuje zásadné riziko. Čítajte ďalej, poradíme vám 4 recepty na pizzu, ktoré sú nielen zdravé, ale aj chutné.
Naše recepty na chutné fitness pizzu nikoho na zdraví neohrozia a sú rovno štyri. Každý jeden poteší športovca aj fitnesáka, ktorý chce jesť zdravo, prijímať dostatok bielkovín a zároveň je fanúšikom pizze. Svoju obľúbenú pizzu si nájdu aj tí, ktorí trpia intoleranciou na laktózu alebo lepok.
Pizza po tréningu
Po vyčerpávajúcom tréningu vo fitku sa budete chcieť zdravo najesť a dodať telu dostatok bielkovín aj kvalitných sacharidov spolu s vitamínmi. Situáciu zachráni výživná pizza, ktorá bude obsahovať až 56 g bielkovín, iba zdravé tuky a pripravíte ju za menej ako 20 minút.
Ingrediencie:
- 250 g predvarených kreviet (alebo iného zdroja proteínu)
- 1 pita chlieb (alebo inú zdravú celozrnnú placku)
- 4 paradajky
- ¼ pohára feta syru
- 1 čerstvá limetka
- 100 g červenej cibule
Príprava je mimoriadne jednoduchá – začína predhriatím rúry na 230 ℃. Medzitým si na panvici ugrilujeme červenú cibuľu. Nakrájame paradajky na plátky a môžeme pridať aj inú zeleninu podľa vlastného výberu. Plátky ihneď poukladáme na pita chlieb a prikryjeme grilovanou červenou cibuľou. Následne rovnomerne rozložíme predvarené kúsky kreviet alebo iného zdroja proteínu. Na závere všetko opatrne posypeme feta syrom. Vložíme do rúry a pečieme zhruba 15 minút. Po vybratí pokvapkáme šťavou z limetky a servírujeme.
Fitness pizza z tvarohu
Táto pizza bude obsahovať minimum kalórií, dostatok bielkovín aj zdravú vlákninu. Základné suroviny budú tvaroh a ovsené vločky. Neobsahuje vajcia a v prípade, že použijete bezlepkové ovsené vločky, bude aj bezlepková.
Ingrediencie:
- 100 g ovsených vločiek
- 250 g roztierateľného tvarohu
- 3 PL bieleho jogurtu
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička olivového oleja
- 100 g paradajkového pretlaku
- 1 strúčik cesnaku
- 3 PL vody
- 150 g šampiňónov
- 150 g šunky ( s vysokým podielom mäsa)
- 30 g kukurice
- 70 g strúhanej mozzarelly
- oregano/ bazalka
Začíname prípravou základu, ktorý tradične býva z cesta. My ale použijeme tvaroh, ovsené vločky (jemné), jogurt, soľ a olivový olej. Všetky suroviny zmiešame v miske. Vznikne cesto, ktoré prenesieme na plech, kde je pripravený papier na pečenie. Cesto vytvarujeme do tvaru kruhu alebo štvorca. Hrúbka je približne 0,5 cm. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri teplote 190 ℃. Počas pečenia si pripravíme pretlak, vodu, cesnak a bylinky. Všetko spolu zmiešame. Vyberieme základ z rúry a rozotrieme naň paradajkovú zmes s bylinkami a cesnakom. Na vrch poukladáme kúsky šunky, syr, šampiňóny aj kukuricu. Opäť vložíme do rúry na ďalších 15 minút a 190 ℃. Po vybratí ihneď servírujeme.
Nekysnutá pizza z bulguru
Táto pizza bude jednoduchá na prípravu, príjemne chrumkavá a plná zdravých živín. Aj tu platí, že príprava je mimoriadne jednoduchá, no efekt maximálny.
Ingrediencie:
- 100 g bulguru
- 2 vaječné bielka
- 100 g ľanových semienok
- 100 g špaldových alebo ovsených vločiek
- 1 odmerka zmesi Multigrain Bread Baking Mix
- obloha podľa chuti a možností: syr, olivy, šunka, morské plody
Najprv si uvaríme bulgur – postupujeme podľa návodu na obale. Zvyčajne stačí bulgur zaliať vriacou vodou a počkať kým napuchne. Pomelieme ľanové semienka v mlynčeku. Do pripraveného bulguru zamiešame jednu odmerku Multigrain Bread Baking Mix, ľanové semienka, ovsené vločky a vaječné bielka. Pripravíme si plech a vystrieme papier na pečenie. Vylejeme si hotovú zmes a vytvarujeme. Vložíme do rúry a pečieme 10 minút pri teplote 190 ℃. Po vybratí naukladáme na základ potraviny, ktoré máte v obľube (syr, olivy, šunka, morské plody). Pizzu následne ešte raz vložíme do rúry a pečieme 5 – 7 minút.
Cuketová pizza pre dvoch
Táto pizza svojimi rozmermi nasýti rovno dve osoby, vám ale nič nebráni, aby ste ju zjedli celú osamote. Základom bude cuketové cesto, ktoré poteší najmä celiatikov. Na pizzu sa dá použiť množstvo potravín. V sezóne si na ňu uložíte dary zo záhrady, mimo sezóny použijete olivy, mäso alebo syry.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľkú cuketu
- 70 g strúhaného tvrdého syra
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vajcia
- soľ
- paradajkový pretlak
- 1 paradajku
- ½ baklažánu
- oregano
- parmezán
- Tortilla Baking Mix
Ako prvú spracujeme cuketu, ktorú postrúhame a zbavíme prebytočnej vody. Následne zmiešame cuketu s cesnakom, syrom a vajíčkami. Pridáme soľ. V prípade, že sa vám bude cesto zdať riedke, pridajte 1 odmerku Tortilla Baking Mix. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme cesto a vytvarujeme. Po vložení do rúry pečieme 20 minút pri teplote 190 ℃. Po vybratí si na vrch poukladáme suroviny podľa vlastného výberu. Na záver opäť vložíme do rúry na 20 minút. Ozdobíme nastrúhaným parmezánom a ihneď servírujeme.