Rozhovor s Dominikou Multáňovou o jej príprave na majstrovstvá sveta 2014
Dominika Multáňová je superstar nielen slovenského fitness. Po úspešnej sezóne, kedy sa jej podarilo zvíťaziť na každej súťaži, na ktorej štartovala, sme sa jej opýtali pár otázok o jej príprave na majstrovstvá sveta žien a juniorov 2014. (o tom ako sa Dominika dostala k fitness a súťaženiu sa môžete dočítať tu.)
Tento rok ste sa zúčastnili majstrovstiev sveta juniorov v Mexiku a majstrovstiev sveta žien v Kanade. Ako hodnotíte samotné súťaže a kvalitu súperov?
Majstrovstvá sveta juniorov, ktoré sa konali v Mexiku môžem zhrnúť jedným slovom „chaos“. Organizačne úplne zle, od dlhého cestovania, 7 hodinovej prepravy len z letiska do hotela, počas ktorej mi stratili batožinu, komunikačných problémov (keďže organizátori hovorili iba po španielsky bol veľký problém sa dorozumieť), zabezpečenia stravy pre športovcov… súťaž úplne zlyhala. Všetko ale zmenila úžasná atmosféra v hale a plné hľadisko, vďaka čomu sa súťažilo naozaj vynikajúco. No a samotné umiestenie a výsledok bol nádherným ukončením týchto, spočiatku najhorších, majstrovstiev. Naopak, ženské majstrovstvá sveta v Kanade boli na úplne inej úrovni a všetko do minúty klapalo ako malo. Konkurencia bola aj tohto roku veľmi veľká, súperky sa z roka na rok zlepšujú nielen v postavách, ale aj vo voľných zostavách, a preto som o to viac rada, že sa mi podarilo obhájiť obidva tituly.
Ako dlho trvala a z čoho pozostávala Vaša príprava na súťaže?
Prípravu som začala v novembri 2013. Asi 5 mesačnú objemovú fázu vystriedali tvarovo-rysovacie tréningy, no a od mája som pridala dennodenný nácvik voľnej zostavy a prešla na rysovacie tréningy. Cvičím šesťkrát do týždňa systémom 3-split.
Z čoho pozostával Váš jedálniček počas prípravy?
Ja sa počas roka stravujem zdravo. Rozdiel medzi objemovou prípravou a diétou je len v množstve sacharidov a veľkosti porcií. Zakladám si na pravidelnosti (5-6 krát denne) a pestrosti stravy. Jedávam veľa zeleniny, ovocie, z bielkovinových zdrojov hlavne vajíčka, ryby a morčacie mäso a zo sacharidov je to klasika ryža a ovsené vločky, no tiež rada do stravy zaraďujem pohánku, pšeno, quinou či amarant.
Prezradíte nám, ktoré BioTechUSA doplnky ste používala v príprave a ako ste bola s nimi spokojná?
Štandardne používam proteínové nápoje, BCAA+B6 a Glutamín, ktoré užívam skoro celoročne a nedám na ne dopustiť. V objemovej fáze som, na rozdiel od minulých rokov, zaradila Brutal Anadrol, z ktorého som cítila značný nárast sily a veľmi sa mi osvedčil hlavne v kombinácii s L‑arginínom. Taktiež v predsúťažnom období som večeru nahradila Caseinom, ktorý ma zasýtil na celú noc.
Je čoraz náročnejšie každý rok priniesť na pódium niečo nové. Ako predchádzate stagnácii?
Silové tréningy nechávam na trénera, riadime sa podľa aktuálnej formy a podľa pocitov, vďaka čomu je každý tréning iný a samozrejme aj každá príprava. Čo sa týka voľných zostáv je naozaj náročné prísť s niečím novým, čo tu doposiaľ nebolo, vymyslieť originálny motív a kostým, vytvoriť choreografiu a jednotlivé prechody, je to neskutočne dlhý a náročný proces. Priznám sa, ani sama neviem ako sa mi to darí, skrátka príde dáky podnet alebo doslova „osvietenie“ a to sa v spolupráci s trénerom, rodičmi, choreografkou, krajčírkou… rozvíja a mení k dokonalosti.
Čo považujete za svoje silné stránky a čo naopak za slabšie?
Na pódiu sú to práve voľné zostavy, ktoré ma ťahajú dopredu, no a tie slabiny sú v postave. Treba mi vylepšiť hlavne ramená, hrúbku chrbta a femorisy. Toto sú moje slabé miesta, na ktoré sa s trénerom v tréningu zameriavame. Čo sa týka povahy, mojou najsilnejšou stránkou je moja pevná vôľa a vytrvalosť ísť si za svojím cieľom. No a slabých stránok je tiež veľa, ale najväčšie problémy pred súťažou mi robí slabá sebadôvera a zvládanie stresových situácií.
Plánujete po sezóne pauzu, alebo začnete prípravu na novú sezónu? Na akú najbližšiu súťaž sa budete pripravovať?
Pauzu ani nie. Po súťaži som mala asi týždeň voľno, no a hneď som začala s prípravou na jarnú sezónu. Keďže by som chcela štartovať na súťaži Arnold Classic v Ohiu, ktorá je už v marci, toho času nie je veľa.
Ako dokážete skĺbiť pracovné, súkromné a tréningové povinnosti?
Všetko sa dá, len treba chcieť a vedieť si zorganizovať čas. Samozrejme ja tých povinností nemám ani zďaleka toľko, ako niektorí pretekári, ktorí majú rodiny a deti, a preto sa to dá zvládať. Veľmi mi tiež pritom pomáha moja rodina a tréner, ktorí mi maximálne vychádzajú v ústrety a neskutočne ma podporujú. Čiže len vďaka nim sa mi darí plniť si všetky povinnosti a zároveň zvládať aj súťažiť.
Koľko času denne venujete tréningu?
Samotný tréning nie je tak časovo náročný (silový tréning mi trvá asi 2 hodiny a nácvik zostavy zhruba hodinu). Horšia je príprava na celý deň, varenie a balenie sa.
Ako sa líši príprava vrcholového športovca od kondičného? Kde najčastejšie robia začiatočníci chybu?
Vrcholový športovec má už niečo za sebou, má skúsenosti, vie čo mu najlepšie zaberá a vie čo si môže dovoliť. Toto mu umožňuje naozaj sa s tréningom (alebo stravou) vyhrať a skúšať rôzne metódy, systémy a aplikovať aj naozaj náročné tréningové techniky. Taktiež u vrcholových športovcov je trénovanosť oveľa väčšia ako u začiatočníkov a telo je zvyknuté na podávanie veľkého výkonu. Začiatočníci, respektíve kondiční cvičenci si musia uvedomiť, že všetko chce svoj čas a nemôžu sa po pár tréningoch porovnávať s ľuďmi, ktorí trénujú celý život. Pekne to raz povedal môj tréner: „ešte nepoznáte abecedu, a už by ste chceli čítať romány“.
Ďakujeme za rozhovor
MLO SLOVAKIA