Prejsť na obsah
Tréningové plány

Čo je lepšie – beh vonku alebo bežecký pás?

Beh sa stal v posledných rokoch mimoriadne populárnou športovou a voľnočasovou aktivitou. V mestách aj mimo nich si beh nachádza stále viac priaznivcov a tí najväčší fanúšikovia ho realizujú bez ohľadu na počasie alebo ročné obdobie. Alternatívou k behu pod holým nebom je použitie bežeckého pásu. Moderné zariadenia poskytujú obrovské množstvo spôsobov, ako si beh na stroji prispôsobiť – sťažiť, uľahčiť alebo niečo medzi tým.

chudnutie behom

Ktorá aktivita je ale lepšia? Túto otázku si istotne kladiete vždy, keď počas sychravého rána vybiehate na svoj pravidelný beh mestom alebo lesom a tiež vtedy, keď spoločne s poltuctom iných osôb deriete pás v prehriatom fitku.

Ako začať s behom

Veľa bežcov – začiatočníkov – robí obrovskú chybu v tom, že sa rovnými nohami a naplno vrhnú do behania pod holým nebom a nespravia si ani základnú prípravu. V praxi takýto bežec ubehne obrovské množstvo kilometrov, pretrénuje sa hneď na začiatku, spôsobí si zranenie a po krátkej dobe s behom aj končí. 

Chyba nastala v tom, že začiatočník si musí uvedomiť rezervy svojej kondície aj techniky behu. Preto je vhodné na začiatok behať krátke vzdialenosti, v bezpečnom prostredí. 

ako správne behať začiatočník

Bežecký pás ako prvá voľba

Práve v tejto chvíli sa použitie bežeckého pásu ukazuje ako skvelý spôsob, ako nadobudnúť kondíciu a získať sebadôveru pri behaní správnou technikou. Dlhodobé behanie na páse, v porovnaní s behom vonku,  po istom čase neprináša taký výrazný efekt. Dôvodom je, že beh sa stáva  fyzicky jednotvárny a psychicky nezaujímavý – nudný.

Prechod vonku

Behaním vonku posúvame túto aktivitu inú úroveň. Aj keď sa nám meraním tepu a spálených kalórií môže zdať, že opak je pravdou. Bežec vonku v skutočnosti pracuje oveľa intenzívnejšie ako na páse – musí prekonávať odpor vzduchu, môže bežať aj smerom z kopca dole (čo na páse nie je možné) a aktivovať tak svaly tela úplne novým spôsobom. 

chudnutie behom

Ďalšou výhodou je behanie v zákrutách, na rôznych povrchoch a tiež v rôznom počasí. Všetky spomenuté faktory nútia telo, aby neustále reagovalo a popri svaloch, kostiach a šľachách, je aktívne zapojený aj mozog. 

Keď si predstavíme osoby vo fitku, ktoré bezprízorne šliapu na bežiacom páse a pritom ešte aj pozerajú na televízor pred sebou, tak nám bude ihneď jasné, že tu je mozog zapojený len vo forme akéhosi autopilota.

Čo je lepšie?

Každému jednotlivcovi môže vyhovovať niečo iné. Pre jedného bude neustála zmena počasia alebo nemožnosť bezpečne behať vonku prekážkou, pre ktorú bude voliť bežecký pás. 

Pre druhú skupinu bude zase neprijateľné jednotvárne behanie na páse a budú za každú cenu behať vonku a hľadať spôsoby, ako športovať za každých okolností. Dobre informovaný a pripravený bežec vie využiť obidve formy vo svoj prospech.  

ako správne behať začiatočník

1. Behanie na páse je ľahšie, bezpečnejšie a výhodné pri budovaní kondície, ktorú následne zúročíme behaním vonku.

2.  Beh v prírode alebo v meste je zas komplexnejší, poskytuje telu aj mozgu viac výziev. Vo výsledku ale behaním vonku získate viac. Užívaním vhodných a kvalitných doplnkov pri behaní viete z každého tréningu vyťažiť ešte viac.

Kvalitný L-karnitín napomôže spaľovať tuky a dodá telu aj viac energie. Náš eshop ponúka tento doplnok vo viacerých variantoch a vybrať si tak môže úplne každý.

3. Behanie po asfalte ničí pohybové ústrojenstvo a najviac trpia kĺby kolena a bedrá. Keď bežíte vonku, hľadajte mäkšie povrchy a použite kvalitnú obuv.

4. Behom vonku pracuje celé telo komplexne a spolu s ním aj náš mozog, ktorý vníma zmeny okolia a aktívne reaguje na prekážky, zákruty, zmeny povahy terénu a tiež sklonu. Všetky spomenuté parametre robia z behu pod holým nebom jasného víťaza.  

5. Čerstvý vzduch, ktorý pri behu okysličuje naše telo, má inú kvalitu vonku ako vo fitku, kde ten istý kyslík dýcha ďalšie dve desiatky osôb. Málo kyslíka znamená rýchlu únavu a beh na páse môže už po krátkej dobe skončiť. Ďalšia výhoda, pre ktorú sa oplatí radšej behať v prírode.

6. Behaním s vyššou intenzitou po dostatočne dlhý čas naše telo spaľuje tukové zásoby. Bežecký pás poskytuje veľa funkcií, ktorými si beh prispôsobíme svojim cieľom. Tieto nastavenia imitujú vonkajší beh niekedy lepšie, inokedy horšie. Ak je vaším cieľom práve redukcia hmotnosti viac o správnych technikách sa dočítate v našom článku tu.

Pitný režim počas behu

Dostatočný príjem tekutín je nutný aj pri rekreačnom behu. Nedostatok tekutín sa prejavuje zníženým výkonom, nepríjemnými pocitmi pri behaní a môže vyvrcholiť do svalových kŕčov. Čím sa behanie stáva intenzívnejším, tým viac je potrebné telo včas hydratovať.

pitný režim pri behaní

Kedy je vhodné prijímať tekutiny? 

Športovec, ktorý to s behom myslí naozaj vážne, sa aj pri hydratácii organizmu pripravuje dopredu. Pre maximalizáciu výkonu je dôležité piť pred aktivitou, počas behu a tiež aj po behaní. Príjem tekutín je dobré rozložiť rovnomerne počas celého dňa a nespoliehať sa na nárazové pitie, zvyčajne v momente pocitu smädu – vtedy je už neskoro.

Čo piť

Najzákladnejším materiálom, ktorým telo zásobujeme tekutinami, je obyčajná voda, ktorá by v lete mala mať o niečo nižšiu teplotu. S množstvom vody počas behu sa to neodporúča preháňať – ľudské telo nie je schopné prijať viac ako 0,8 l za hodinu. 

Ak potrebujete váš výkon dostať na inú úroveň, môžete siahnuť po kvalitných nápojoch z nášho eshopu. Získate tak istotu, že tekutina bude dopredu pripravená a bude obsahovať všetko potrebné, vrátane minerálov, vitamínov a dokonca aj proteínov.

Vhodným nápojom vieme ochrániť aj kĺby, ktoré sú z celého tela, popri svaloch, namáhané najviac. Nápoj s obsahom kolagénu, kyselinou hyalurónovou a glukosamínom je vynikajúcim spôsobom, ako zabezpečiť, že behanie nám bude robiť radosť dlhé roky.