Prejsť na obsah
Životný štýl

Zázračná Ashwagandha: Účinky na chudnutie, stres a hormonálnu rovnováhu

Ashwagandha, známa aj ako indický ženšen, v posledných rokoch získava na popularite vďaka svojim údajne zázračným účinkom na ľudské zdravie. Často sa spomína v súvislosti s chudnutím, zmierňovaním stresu a podporou hormonálnej rovnováhy. Pri správnom dávkovaní a pravidelnom užívaní môže priniesť významné zlepšenie celkového zdravia a pohody. Čo sa ale skrýva za týmito tvrdeniami?

Čo je ashwagandha

Ashwagandha je bylina pochádzajúca z Indie a niektorých častí Afriky. Patrí medzi takzvané adaptogény – látky, ktoré pomáhajú telu prispôsobiť sa stresu a iným vonkajším vplyvom. Koreň tejto rastliny sa údajne stáročia používa v tradičnej ajurvédskej medicíne. Obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok, ktoré sú zodpovedné za jej mnohé účinky. Už v úvode sme spomínali zmierňovanie stresu, podporu chudnutia aj hormonálnej rovnováhy, okrem nich dokáže ashwagandha pomáhať pri budovaní svalovej hmoty, zlepšuje spánok a udržiava aj správnu úroveň cukru v krvnom obehu.

Zázračná Ashwagandha: Účinky na chudnutie, stres a hormonálnu rovnováhu

Účinky ashwagandhy na hormonálnu rovnováhu

Ashwagandha má pozitívny vplyv aj na hormonálnu rovnováhu. U žien môže pomôcť zmierniť príznaky menopauzy, ako sú návaly horúčavy a poruchy spánku. U mužov môže zlepšiť plodnosť a zvýšiť hladinu testosterónu. Medzi najzásadnejšie benefity ashwagandhy na hormonálnu sústavu patrí:

  • Podpora štítnej žľazy. Ashwagandha má pozitívny vplyv na funkciu štítnej žľazy. Podporuje produkciu hormónov štítnej žľazy, čo môže pomôcť pri liečbe hypotyreózy.
  • Zníženie kortizolu. Ako už bolo spomenuté, Ashwagandha môže znížiť hladinu kortizolu (stresového hormónu), a tým nepriamo podporuje udržanie svalovej hmoty aj pokojnej nálady.
  • Regulácia testosterónu. Ashwagandha môže zvýšiť hladinu testosterónu u mužov. Vyššia hladina testosterónu podporuje nárast svalovej hmoty a zlepšuje libido.
  • Rovnováha ženských hormónov. U žien môže ashwagandha pomôcť vyrovnať hormonálne výkyvy. Podporuje pravidelný menštruačný cyklus a môže zmierniť príznaky PMS a menopauzy.
  • Zlepšenie plodnosti. Ashwagandha môže zvýšiť plodnosť u mužov aj žien. U mužov zlepšuje kvalitu spermií, u žien podporuje hormonálnu rovnováhu potrebnú pre úspešné počatie.

Ashwagandha na chudnutie

Jedným z najčastejších dôvodov, prečo ľudia siahajú po Ashwagandhe, je túžba schudnúť. Hoci niektoré štúdie naznačujú, že Ashwagandha môže podporovať chudnutie tým, že zvyšuje metabolizmus a znižuje hladinu kortizolu (stresového hormónu), dôkazy zatiaľ nie sú jednoznačné. Medzi ďalšie diskutované účinky na chudnutie patria:

  • Zvýšenie (zrýchlenie) metabolizmu. Ashwagandha môže pomôcť zvýšiť metabolizmus. Podporuje produkciu energie v bunkách, čo vedie k efektívnejšiemu spaľovaniu kalórií.
  • Regulácia cukru v krvi. Ashwagandha môže pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi. Stabilná hladina cukru v krvi znižuje chuť na sladké a môže zabrániť prejedaniu sa.
  • Podpora svalovej hmoty. Ashwagandha podporuje nárast svalovej hmoty a znižovanie telesného tuku. Viac svalovej hmoty znamená vyšší bazálny metabolizmus, čo prispieva k efektívnejšiemu spaľovaniu kalórií.

Ashwagandha a stres

Ako ashwagandha pomáha pri strese? Jedným z najznámejších účinkov ashwagandhy je jej schopnosť zmierňovať stres, čo potvrdili aj viaceré štúdie – na rozdiel od vplyvy na chudnutie. Ashwagandha sa považuje za adaptogén, čo znamená, že pomáha telu prispôsobiť sa stresu. Pravidelná konzumácia má pozitívny vplyv na zníženie úzkosti aktívne látky ashwagandy sú účinné pri liečbe generalizovanej úzkostnej poruchy. 

Ashwagandha podporuje aj kognitívne funkcie. Zlepšuje pamäť, koncentráciu a celkovú mentálnu výkonnosť, čo je prospešné pri zvládaní stresových situácií. Posledným výrazným benefitom je, že Ashwagandha môže pomôcť zlepšiť náladu a znížiť depresiu.

Dávkovanie Ashwagandhy – kedy a ako dlho ju užívať

Odporúčaná denná dávka ashwagandhy sa pohybuje medzi 250 až 500 mg extraktu, štandardizovaného na obsah withanolidov. Ashwagandha je dostupná vo forme kapsúl. Pri výbere sú v eshope BioTechUSA dostupné dva výrobky. ASHWA+ sú tablety, ktoré okrem účinnej ashwagandhe obsahujú navyše extrakty zo zeleného čaju a ženšenu. Čistá ASHWAGANDHA v tabletách je vyrobená z prírodného extraktu a jedno balenie vystačí až na 60 dávok, čo predstavuje plnohodnotnú dvojmesačnú kúru.