Keď konzumujem tuky, budem tučný?
Tuky sú v kruhu dietujúcich považované za nepriateľa. Mnohí sa ich stránia ako len môžu, oplatí sa však vedieť, že tuky sú k chudnutiu potrebné!
Tuky zohrávajú totižto dôležitú úlohu v ľudskom organizme a to v mnohých funkciách. Všetky makro- a mikroživiny sú dôležité pre zachovanie zdravia. Problémy sa objavujú pri prehnanej konzumácii potravy a to hlavne keď je v kombinácii s nedostatkom pohybu.
Tukové tkanivo je spojivové tkanivo, ktoré zadržiava tuky. Triglyceridy sa, ako nadbytočné tuky ukladajú v tukových tkanivách. Tie kalórie, ktoré sa z prijatej potravy nevyužijú, sa ukladajú vo forme tuku.
Kľúčovou otázkou je, aby sme dokázali rozdeliť jednotlivé typy tukov.
Tuky nie sú démoni, ktoré musíme z nášho života vyničiť. Je pravdou, že jedlám dávajú chuť. Úplne inú chuť má produkt s vyšším, alebo nižším obsahom tuku. Popri chuťových vlastnostiach zohrávajú dôležitú úlohu pri tlmení hladu.
Tu sú druhy tukov:
Tieto tuky sú zdravé tuky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú predchádzať srdcovým ochoreniam:
- jednoduché nenasýtené tuky: olivový olej a lieskový orech
- viacnásobne nenasýtené tuky: rastlinné tuky, ako slnečnicový olej
- esenciálne mastné kyseliny: vajcia, ryby, lieskový orech, semená
Tieto tuky sú nezdravé tuky a môžu spôsobovať srdcovocievne ochorenia a zvyšujú tvorbu plakov:
- nasýtené tuky: maslo, červené mäsá, palmový olej a pod.
- hydrogenované a čiastočne hydrogenované oleje: margarín, rozpustený rastlinný tuk a pod.
- trans mastné kyseliny: nenasýtené tuky, ktoré sa pripravujú s hydrogenovaným olejom
Svoj organizmus vždy vyživuj užitočnými výživnými látkami. Patrí medzi ne aj konzumácia zdravých tukov. Do šalátov používaj olivový olej, konzumuj vajcia a oriešky. Vyhýbaj sa pečeným jedlám, hotovým jedlám, ktoré sú väčšinou plné nezdravých tukov.