Vieš, aké množstvo tuku prijímaš?
Obsah tuku jednotlivých jedál môže byť celkom prekvapivý. Napríklad také výživovo hodnotné vajce obsahuje vo svojom žĺtku 4-5 gramov tuku, kým bielok tuk prakticky neobsahuje žiadny. Jedlá, ktoré sa zhotovujú len z vaječných bielkov prakticky neobsahujú žiadny tuk, a tým sa ich príjem znižuje. K raňajkám sa takáto omeleta preto vyslovene odporúča. Problém začína tam, že takéto menu s nízkym obsahom tuku nepatrí medzi obľúbené raňajky.
Naše typické raňajky
Medzi omnoho obľúbenejšie raňajky patrí praženica s klobáskou, párkami alebo dokonca so slaninou, pripravená na oleji; alebo hrianky nahrubo natreté maslom a lekvárom. Tieto jedlá obsahujú vysoké množstvo tuku! Miesto takýchto typických raňajok by sme mohli deň začať omnoho zdravším a obsahovo hodnotnejším jedlom, ktoré obsahuje veľké množstvo bielkovín a vlákniny.
Rýchle jedlá s vysokým obsahom tuku
Príprava jedla je rovnako dôležitá, ako výber základných surovín, z ktorých jedlo pozostáva. Žiaľ, nie len v rýchloobčerstveniach, ale aj v mnohých domácnostiach, je veľmi obľúbeným spôsobom príprava jedál v horúcom oleji. Dobrým príkladom takéhoto spôsobu prípravy je menu, pripravované v rýchloobčerstveniach. Jedna priemerná syrová žemľa z rýchloobčerstvenia obsahuje cca. 13 gramov, a malá porcia pečených zemiakov 10 gramov tuku. Spolu je to 23 gramov tuku, z ktorých 8 gramov je nasýtených a tieto vy skonzumujete; zostávajúcich 15 gramov nenasýtených tukov sa posnaží o vyrovnanie škodlivých účinkov. A navyše, len z tuku prijmete 210 kalórií.
Po týchto skutočnostiach nie je prekvapujúce ak poviem, že kuracie menu obsahuje 27 gramov tuku, z ktorých 6 gramov sú nasýtené. S pridanou porciou hranoliek sa obsah tuku zvýši o ďalších 10 gramov, z ktorých 2 gramy sú nasýtené. Mnohí si toto menu zvolia práve pre obsah kuracieho mäsa, ktoré sa zdá byť zdravšie, avšak toto menu obsahuje spolu 37 gramov tuku, z ktorých 8 gramov sú nasýtené. Do organizmu sa takto prijme 340 kalórií len z tuku.
Pravdepodobne je pre vás zvláštne, že v hamburgeri nájdeme menšie množstvo tuku než je tomu pri kuracine. Príčinou je však práve príprava, pretože kuracina sa pripravuje v oleji.
Aj šaláty sa môžu pripraviť v nezdravej verzii
Čo to v skutočnosti znamená? Reč je o tom, že voľba správnej a zdravej suroviny s nízkou kalorickou hodnotou ešte zdravé stravovanie nezaručuje. Predstavte si, že si pripravíte z chutnej a čerstvej zeleniny šalát. Doteraz je to aj v skutočnosti veľmi zdravé jedlo s nízkou kalorickou hodnotou. Ak ho však polejete šalátovou polevou „blue cheese“ a pridáte pár kociek šunky, hneď sa vám podarí vykúzliť kaloricky bohaté jedlo. Vďaka poleve a množstvu tuku v šunke sa môže zvýšiť množstvo tuku v šaláte aj nad 20 gramov.
Hovoríme tomu „skryté tuky“.
Keď je tam kuracina, potom je to už zdravé jedlo?
Mnohí si myslia, že ak majú na tanieri kuracie mäso, už sa stravujú zdravo. Avšak aj predošlý príklad poukazuje na rovnakú dôležitosť čo sa týka prípravy jedla i kvality samotnej suroviny. Kuracina pripravovaná na pare alebo grilovaním obsahuje omnoho menej tuku, než tmavé mäso pripravované rovnakým spôsobom.
Môže byť reč o akomkoľvek jedle, vyprážanie obsah tuku v jedle len zvyšuje. K tomu, aby si si pripravil chutné jedlo ale nemusíš voliť len tento spôsob prípravy. Rovnako chutné môžu byť jedlá pripravované na rošte, grilované alebo rýchlo opečené na olivovom oleji!
Väčšina takýchto postupov nie len že znižuje obsah tuku, ale zároveň zachováva aj chuťové vlastnosti jedál.
Pripravujte si jedlá zdravo!