Príprava jedla pre začiatočníkov
V práci sa vždy čudujem, že len pár kolegov si nosí vlastné jedlo z domu. Cez obednú prestávku, keď sú hladní, začnú premýšľať čo by pre boha mohli teraz zjesť a závistlivo pozerajú na moju veľkú porciu šalátu s kuracím mäsom. Preto si niečo objednajú z donáškovej služby, alebo siahnu po chlebe s rezňom zo supermarketu. Na jednej strane nemajú chuť (čo nie je absolútne porovnateľné s úžasnou chuťou čerstvého šalátu) a na druhej strane to stojí viac peňazí.
Už roky si varím všetky jedlá okrem raňajok raz týždenne. Každý deň 5 jedál, čo je celkovo 35 porcií. Preto som v piatok alebo sobotu v kuchyni dlho, ale mám pokoj do konca týždňa. Musím pridať len čerstvé prísady večer predtým. Takto ušetrím niekoľko hodín času stráveného varením počas týždňa.
Nakupovanie
Príprava jedál vždy začína správnym plánovaním nákupu. Svoj zoznam potravín si píšem v rovnakom poradí, ako sú potraviny uložené v supermarkete. Takto ušetrím čas a nenájdete sa stratený v oddelení cukroviniek, kde zrazu všetky čokolády a sušienky lietajú do nákupného košíka, akoby šibnutím čarovného prútika.
Príprava
Akonáhle mám všetky ingrediencie, plánujem 2 až 3 hodiny varenia. Čím sa viacej sústredíte na prácu, tým skorej budete hotoví. Prvý krát Vám to zabere viacej času, pretože na to nie ste zvyknutí. Za 1 a pol hodiny som schopný uvariť 5 rôznych jedál na 7 dní a potom upratať kuchyňu.
Sporák
Na sporáku varím zeleninu na pare, a používam rovnaký hrniec aj na varenie ryže. Filet z lososa súčasne pečiem na panvici. V tejto panvici si varím aj mleté mäso a na koniec aj zelenú fazuľu.
Balenie
Teraz už je všetko pripravené. Dózy musia byť naplnené správnym množstvom potravín a potom uložené v chladničke. Narežem si všetky potraviny na malé kúsky tak, že na jedenie potom potrebujem len vidličku. Najmä na cestách je to vždy veľmi pohodlné. Musíte však venovať pozornosť tomu, že zelenina, mäso, ryby a zemiaky: Každá potravina musí byť nakrájaná na čistej doske. Takto bude životnosť potravín oveľa dlhšia. Pokiaľ je to možné, jednotlivé zložky jedla by mali byť umiestnené v dózach vedľa seba. Počas letného obdobia alebo počas cestovania zmrazím niektoré škatule, pretože jedlo zostane dlhšie čerstvé.
Šaláty a dressingy
Večer predtým ako ich budem jesť si nakrájam všetku surovú zeleninu a šaláty a umiestnim ich do škatuliek, na spodok škatuľky si dám dressing. Keď som pripravený ich zjesť, potrasiem škatuľku a dressing sa pekne zmieša so šalátom. Týmto spôsobom šalát zostane chrumkavý po veľmi dlhú dobu a nezmäkne.
Zvyšky
Zvyšky z mäsa, kurčiat a rýb, ako aj sladké zemiaky, ktoré sa nezmestili do škatuľky, uskladňujem v mrazničke aby som ich mohla použíť nabudúce. Takže nemusím vyhadzovať žiadne jedlo.
Mimoriadna situácia
Ak sa ponáhľam alebo keď zabudnem svoje jedlo doma, potom sa uchýlim k náhradám. Jednou z možností pre stresujúce časy sú Protein Gusto Polievky (paradajková polievka je podľa mňa vždy dobrá voľba!). To pokryje vaše požiadavky na bielkoviny a je do minútky pripravená. Vždy existuje alternatíva!
Ako povedal Benjamin Franklin?
„Ak zlyháte v plánovaní, tak plánujete zlyhať!“
Kathrin Pfeferkorn
IFBB Bikini Athlete