Prejsť na obsah
Tipy na výživové doplnky

Vitamíny pre silnú imunitu pri dlhom sedení za PC

Práca, zábava, komunikácia – to všetko sa odohráva na obrazovkách. V dnešnej dobe, kedy značná časť z nás trávi dlhé hodiny sedením za počítačom, je dôležitejšie než kedykoľvek predtým dbať na posilňovanie imunitného systému. Nedostatok pohybu, stres a nezdravý životný štýl oslabujú obranyschopnosť organizmu a robia ho náchylnejšími na infekcie.

Aj keď má sedavý životný štýl popri výhodách aj mnoho nevýhod, existujú jednoduché spôsoby, ako posilniť imunitu a ochrániť sa pred chorobami, aj keď sa hýbete menej. Čo je najlepšie na posilnenie imunity a zdravia aj pri dlhodobom sedení? Odpoveďou sú vitamíny a minerály, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri posilňovaní našej imunity.

Čo je imunita a ako funguje?

Imunitný systém je našou prirodzenou obranou proti infekciám a chorobám. Ak je oslabený, telo je menej schopné bojovať proti vírusom, baktériám a iným patogénom. Ide o komplexný systém, ktorý sa skladá z rôznych buniek, orgánov a procesov, ktoré spolupracujú na tom, aby nás udržiavali zdravých.

Hlavnou funkciou imunitného systému je rozpoznať a zničiť patogény, ako sú baktérie, vírusov, húb a parazitov. Tieto patogény môžu spôsobovať rôzne ochorenia, od miernych prechladnutí až po život ohrozujúce infekcie.

Posilnenie imunity

Kľúčom k silnej imunite sú vitamíny a minerály. Tieto mikronutrienty hrajú dôležitú úlohu v rôznych telesných funkciách, vrátane posilňovania imunitného systému. Nedostatok vitamínov a minerálov vedie k oslabenej obranyschopnosti a zvýšenej náchylnosti na infekcie. Okrem užívania vitamínov a minerálov existuje viacero ďalších vecí, ktoré môžete urobiť pre posilnenie imunity.

  • Pravidelne sa hýbte. Snažte sa aspoň raz za hodinu vstať od počítača a prejsť sa. Ideálne by ste mali absolvovať 30 minút miernej fyzickej aktivity denne.
  • Zdravo sa stravujte. Jedzte dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných potravín a chudých bielkovín. Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, sladkostiam a nezdravým tukom.
  • Dbajte na dostatok spánku. Dospelí by mali spať 7 – 8 hodín denne. Nedostatok spánku zásadne oslabuje imunitný systém.
  • Kontrolujte stres. Chronický stres negatívne ovplyvňuje imunitu organizmu. Nájdite si čas na relax a aktivity, ktoré vás bavia a upokojujú.
  • Užívajte doplnky výživy. Ak nemáte dostatok vitamínov a minerálov z jedla, môžete zvážiť užívanie doplnkov výživy. 

Vitamíny na posilnenie imunity

Udržať si silný imunitný systém pri dlhých hodinách sedenia za počítačom nie je nemožné. Kľúčom je kombinácia správnych vitamínov a minerálov, zdravého životného štýlu a pravidelného pohybu. Ak hľadáte kvalitné doplnky výživy na podporu imunity, odporúčame užívať nasledovné vitamíny aj minerály. Ak hľadáte kvalitné doplnky výživy na podporu imunity, navštívte náš eshop a vyberte si z našej širokej ponuky. Investujte do svojho zdravia a udržujte svoju imunitu silnú a pripravenú zasiahnuť.

Vitamín C

Vitamín C je jedným z najznámejších vitamínov pre podporu imunity. Pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Podporuje tiež produkciu bielych krviniek, ktoré sú kľúčové pre boj proti infekciám.

Potravinové zdroje: Citrusové plody (pomaranče, citróny), kiwi, jahody, brokolica, paprika.

Doplnky výživy: Ak nemáte dostatok vitamínu C z potravy, odporúčame doplnky stravy s obsahom vitamínu C. Nájdete ho v doplnku Vitamin C 1000, alebo aj v multivitamínových doplnkoch One-a-Day, prípadne Multivitamin for Women/Men.

Vitamín D

Vitamín D je dôležitý pre správne fungovanie a posilnenie imunitného systému, pretože podporuje produkciu a funkciu bielych krviniek. Mnoho ľudí trpí nedostatkom vitamínu D, najmä v zimných mesiacoch, keď je menej slnečného svetla.

Potravinové zdroje: Mastné ryby (losos, makrela), vajcia, mlieko a mliečne výrobky obohatené o vitamín D.

Doplnky výživy: Najúčinnejšou formou vitamínu D sú tablety Vitamin D3, ktoré môžete užívať ako doplnok na posilnenie kostí, chrupaviek a správnej funkcie svalov, na výber sú balenia s rôznym množstvom tabliet.

Zinok

Zinok je minerál, ktorý podporuje vývoj a funkciu imunitných buniek. Nedostatok zinku môže viesť k oslabenému imunitnému systému a zvýšenej náchylnosti na infekcie.

Potravinové zdroje: Mäso, morské plody, orechy, semená, strukoviny.

Doplnky výživy: Zinok môžete doplniť aj prostredníctvom viacerých výživových doplnkov. Čistý zinok sa nachádza v novinke – tabletách Zinc Duo. Ďalším skvelým zdrojom sú tablety, ktoré kombinujú viacero vitamínov a minerálov naraz: Calcium Zinc Magnesium a Multimineral complex.

Vitamín E

Vitamín E je ďalším silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením a podporuje imunitný systém, chráni tiež nervový systém pred nadmerným stresom.

Potravinové zdroje: Orechy, semená, špenát, brokolica, rastlinné oleje.

Doplnky výživy: Vitamin E je dostupný aj vo forme tabliet, ktoré zabezpečia dostatočný príjem tohto dôležitého vitamínu už pri konzumácii jednej tablety denne.

Vitamín A

Vitamín A je nevyhnutný pre udržanie zdravia slizníc, ktoré sú prvou líniou obrany proti infekciám. Pomáha tiež pri tvorbe bielych krviniek.

Potravinové zdroje: Mrkva, sladké zemiaky, špenát, mlieko, vajcia.

Doplnky výživy: Vitamín A je dostupný aj ako doplnok stravy, ale je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie, pretože vysoké dávky môžu byť toxické. Presnú a zdravú dávku nájdete v tabletách Vitabolic.

Selén

Selén je minerál, ktorý má silné antioxidačné vlastnosti a podporuje správnu funkciu imunitného systému.

Potravinové zdroje: Para orechy, ryby, mäso, vajcia.

Doplnky výživy: Selén je dostupný aj vo forme tabliet, ktoré sú užitočné najmä pre tých, ktorí nemajú dostatok tohto minerálu v strave a chcú mať príjem vitamínov aj minerálov pod kontrolou. Siahnite po tabletkách Multimineral complex, kde okrem selénu nájdete aj ďalšie prospešné minerály, ktorých účinok sa tak ešte viac znásobí.