Aké účinky má ľanový olej vo forme CLA kapsúl?
Dozveďte sa všetko o konjugovanej kyseline linolovej, čiže o kapsule cla: akú úlohu hrá v optimalizácii metabolických procesov a ako ju môžete využiť v záujme úspechu.
Základnou podmienkou chudnutia je, aby sme do organizmu prijímali menej energie ako organizmus spotrebuje. Takto vzniknutý nedostatok energie bude naše telo dopĺňať zo svojich zásob, čím napomáha odbúravaniu tukových vankúšov. Nedostatok energie môžeme kontrolovať správnym dodávaním výživných látok. Výživové doplnky nám môžu byť veľmi nápomocné v tom, aby sme dokázali kontrolovať príjem kalórií. Napríklad tak, že znižujú chuť do jedla, podporujú väčšiu spotrebu energie pohybom alebo bez pohybu. Kapsula CLA je vynikajúcou pomôckou, ak by ste chceli chudnúť – či už by ste sa chceli zbaviť miernej alebo veľkej nadváhy. V tomto článku sa môžete dozvedieť, čo je to CLA, načo je kapsula CLA dobrá, ako funguje a ako ju treba konzumovať v záujme maximálnej účinnosti.
Čo je to CLA?
CLA je skratkou Conjugated Linoleic Acid, čo v slovenčine znamená konjugovaná kyselina linolová. Kyselina linolová je mastná kyselina, ktorej názov pochádza z ľanu, hoci sa nenachádza len v ňom. Slovo konjugovaná znamená združená.
Je všeobecne známe, že z ľanu sa vyrába aj jeden z najužitočnejších zdrojov polynenasýtenej mastnej kyseliny, ľanový olej. CLA je teda zdrojom polynenasýtenej esenciálnej mastnej kyseliny.
Na čo sa používa CLA?
V dôsledku konzumácie veľkého množstva mäsa a v dôsledku zlej odolnosti voči teplu u niektorých rastlinných olejov, konzumujeme veľmi málo zdrojov esenciálnych mastných kyselín, ktoré by boli z mnohých hľadísk pre organizmus dôležité. Hoci tuky sú nepriateľom diétnej stravy a radi sa ich v prvom kole kvôli chudnutie zbavujeme, je potrebné vedieť, že pre udržanie správneho fungovania metabolizmu by sme ich mali konzumovať. Prečistenie ciev, správne fungovanie krvného obehu, vstrebávanie vitamínov, fungovanie nervového systému a ešte z mnohých iných dôvodov je konzumácia tukov – najmä esenciálnych tukov – veľmi dôležitá.
Jedným z tkanív najnáročnejších na energiu je svalové tkanivo. To je veľmi výhodné, keďže pri väčšej svalovej hmote dokážeme prijímať väčšie množstvo kalórií. Ak však organizmus nemá dostatočnú výživu, zbaví sa aj svalového tkaniva. A ak spaľujeme svalstvo, tak množstvo tuku neklesne v dostatočnej miere. V takýchto prípadoch môže poskytnúť pomoc CLA, keďže vďaka svojmu obsahu mastnej kyseliny pomáha počas diéty udržiavať a zachovávať svalovú hmotu.
Výskumy preukázali, že medzi osobami užívajúcimi kapsulu CLA príjem tukov a rast tukovej hmoty poklesol a zrýchlilo sa ich spaľovanie. Zlepšila sa kontrola metabolizmu tukov a bielkovín a vybudovali si beztukovú svalovú hmotu.
Počas výskumov sa zistilo, že tukové bunky nenarástli u tých, ktorí užívali CLA, pretože sa predpokladá, že zabraňuje fungovaniu enzýmov, ktoré sú zodpovedné za rast tukových buniek.
Výskumy preukázali vynikajúce výsledky aj u tých, ktorí pri užívaní kapsuly CLA športovali a aj u tých, ktorí nešportovali. U obidvoch skupín sa znížilo percento telesného tuku, zároveň u športovcov spozorovali aj nárast svalovej hmoty.
Účinkom CLA organizmus začína odbúravať uskladnený telesný tuk, ktorý pri pohybe a každodennom životnom štýle spotrebujeme ako energiu. Zároveň, bez pohybu nie sú preukázateľné výsledky významné, účinok je výrazne menší a preto sa odporúča spojiť užívanie kapsuly CLA s telesným pohybom.
Pozitívne účinky CLA:
1. Spaľovanie tukov:
Ako sme už spomínali, CLA pomáha rozkladať uložené tuky. Využíva ich vo forme energie, čím prispieva k procesom spaľovania tukov. Avšak účinok CLA podporuje aj fakt, že podporuje rast svalovej hmoty, pretože potreba energie pre telo sa zvyšuje, teda zásoba energie ekvivalentná predošlej svalovej hmote produkuje ďalší energetický deficit, čo ústi v ďalší úbytok váhy, ale len v prípade vhodnej stravy. CLA taktiež znižuje hladinu inzulínu v tele. Keďže ide o hormón, ktorý je zodpovedný za ukladanie, v našom tele sa budú ukladať menej kalorické zložky prijatej potravy a budú sa efektívnejšie využívať počas cvičenia a športu.
2. Astma:
CLA zvyšuje v organizme hladinu omega 3 mastných kyselín DHA a EPA, ktoré sú veľmi užitočné z hľadiska fungovania ľudského organizmu. Tieto mastné kyseliny efektívne bojujú proti zápalom, čo môže byť prínosom v prípade astmatikov. Zlepšuje sa stav dýchacích ciest a užívanie 4,5 g CLA denne zmierňuje aj hyperaktivitu. V organizme astmatikov sa tvoria leukotriény, teda také tukové molekuly imunitného systému, ktoré spôsobujú zúženie priedušiek. CLA prispieva k zlepšeniu stavu astmatikov tým, že zabraňuje fungovaniu molekúl regulujúcich produkciu leukotriénov bez toho, aby sa tým cievy poškodili.
3. Rakovina, nádory:
Síce zatiaľ len pokusy na zvieratách ukázali úspechy v tom, že pomocou CLA dokázali zmenšiť určité nádory aj o 50%, teda pokusy sú veľmi sľubné. Tento typ nádoru sa objavuje pri rakovine kože, prsníkov alebo aj rakovine pľúc. Počas pokusov na zvieratách nenastala zmena iba v stave už existujúcich nádorov, ale vedci zistili, že dávkovanie CLA efektívne znížilo aj riziko výskytu rakoviny, pretože CLA chráni bunky pred tým, aby sa za okolností, ktoré podporujú vznik rakoviny, začali meniť na rakovinové.
4. Imunitný systém:
Málo pohybu, stravovanie nezabezpečujúce výživné látky a veľa škodlivých látok, ktoré sa dostávajú do organizmu, to všetko pôsobí na imunitný systém veľmi škodlivo. Organizmus naznačuje vyčerpanosť tým, že sme viac unavení, stávame sa náchylnejšími na ochorenia, ako je napríklad prechladnutie. Štúdie ukázali, že užívanie CLA napomáha imunitnému systému pracovať efektívne a zabraňuje katabolickým. Inak povedané, deštruktívnym procesom, ktoré vznikajú v našom tele v prípade choroby alebo horúčky. Užívaním CLA sa zlepšuje aj imunitná odozva.
5. Vysoký krvný tlak:
Srdcovocievne ochorenia pri rakovine patria v Maďarsku medzi popredné príčiny úmrtí. Vysoký krvný tlak spôsobený stresom je aj medzi týmito na prvom mieste. Podľa výskumov CLA môže napomáhať k zlepšeniu stavu pri vhodnom stravovaní, ale samozrejme nemôže kompenzovať stresujúci život a nedostatok schopnosti sa so stresom vysporiadať. CLA prispieva k zníženiu telesného tuku a zmierneniu hladiny triglyceridov, ktoré spôsobujú usadeniny na stenách ciev a ich upchatie. Zúženie ciev je jednou z príčin vysokého krvného tlaku. CLA vďaka svojmu komplexnému účinku prispieva k zníženiu krvného tlaku.
6. Srdcové ochorenia:
V predchádzajúcom bode už bola reč o tom, že užívanie CLA pomáha pri udržaní zdravia obehového systému a v zastavení zhoršenia stavu. Znížením hladiny triglyceridov a cholesterolu je prúdenie krvi, kyslíka a výživných látok efektívnejšie, k čomu prispieva aj CLA. Užívaním CLA sa znižuje aj riziko kardiovaskulárnych ochorení spojených so stavom inzulínovej rezistencie.
7. Zvyšovanie svalovej hmotnosti:
CLA zvyšuje základný metabolizmus a tak prispieva ku každodennej spotrebe energie a zníženiu tukovej hmoty. Zároveň výskumy zistili, že napriek zníženiu tukovej hmotnosti nenastane zníženie celkovej telesnej hmotnosti. Príčinou toho je, že užívanie CLA podporuje a zlepšuje aj zvyšovanie hmotnosti chudého svalstva, čím sa v tele zlepšuje pomer svalstvo-tuk. Zväčšovaním svalovej hmoty narastá v tele aj spotreba kalórií v tele a výsledkom športovania sa zlepší vonkajší výzor, estetické svalstvo.
V akých potravinách sa vyskytuje CLA?
CLA sa vyskytuje v mnohých potravinách, ktoré obyčajne jedávame každý deň. Zároveň však predstavuje len zlomok obsahu tukov v jedlách. Ak sa pozrieme na obsah CLA v obsahu tukov jednotlivých potravín, môžeme vidieť, že len konzumáciou obrovského množstva tukov sa môžeme dostať k takému množstvu CLA, ktoré potrebujeme na využitie jeho priaznivých účinkov. A to jednoznačne vedie k nadmernej konzumácii tukov. Z toho teda vyplýva, že hoci teoreticky je možné dodať organizmu dostatok CLA z potravín, prakticky to znamená aj dodanie značného množstva kalórií.
Preto sa oplatí v tomto prípade obrátiť sa na výživové doplnky, aby sme predišli zbytočnému príjmu kalórií. Typicky obsahujú CLA potraviny živočíšneho pôvodu a tak aj vegetariáni by sa mali zamyslieť nad tým, aby CLA konzumovali formou výživového doplnku. Hovädzina a jahňacina, kravské mlieko a tvaroh obsahujú 4,5-5,5 mg CLA v jednom grame tuku. Zo syrov obsahuje najväčšie množstvo cheddar, presne 3,6 mg na 1 gram tuku. Zatiaľ v kuracine a bravčovine nie je ani 1 mg CLA na 1 gram tuku.
Obsah CLA v tukoch rôznych potravín:
- Hovädzina: 4,2 mg / 1 g tuku
- Jahňacina: 5,6 mg / 1 g tuku
- Kuracina: 0,9 mg / 1 g tuku
- Bravčovina: 0,6 mg / 1 g tuku
- Kravské mlieko: 5,5 mg / 1 g tuku
- Tvaroh: 4,5 mg / 1 g tuku
- Syr Cheddar: 3,6 mg / 1 g tuku
Ako treba dávkovať CLA?
Pri výskume všeobecne aplikovali množstvá 1 až 2 g CLA. Počas výskumov niekedy aplikovali dávku aj nad 3 g, kde síce neboli zaznamenané vedľajšie účinky, ale nezvyšoval sa ani účinok a tak nie je potrebné množstvo v takej miere zvyšovať. V prípade predávkovania sa nezistili žiadne na zdravie škodlivé účinky. No zrýchlenie metabolického procesu môže mať nepríjemné príznaky, rovnako ako v prípade nadmernej konzumácie tukov alebo olejov.
CLA je možné užívať dlhodobo kvôli jeho pozitívnym účinkom na zdravie.
Dávkovanie sa odporúča vo vyššie uvedenom množstve, rozložené počas dňa po dvoch jedlách, teda napríklad po obede a večeri alebo po iných väčších jedlách.
CLA môžu užívať tí, ktorí majú zdravú telesnú váhu a chceli by si ju zachovať, ako aj tí, ktorí by chceli chudnúť alebo zlepšiť svoju postavu. V potravinách sa síce táto mastná kyselina nachádza, ale jej množstvo nie je dostatočné na to, aby sme dosiahli svoj cieľ a je obtiažne získať potrebnú dávku len z potravín. Presne v takýchto prípadoch sa odporúča užívanie CLA ako výživového doplnku.