Zdravé recepty na lievance a palacinky bez vajec
Lievance sú obľúbeným jedlom nás všetkých. Rýchlo sa pripravujú a sú chutné. Našťastie, v súčasnosti máme k dispozícii aj také recepty a nápady, ktoré z nich robia skutočne zdravé jedlo, vhodné do každej diéty. Už ich nemusíte hľadať po internete, my vám ukážeme tých päť najlepších receptov na zdravé lievance pre každého. S týmito piatimi receptami na diétne lievance sa nemusíte vzdávať radosti z dobrého jedla. Chutné, ľahké a fit. Čo viac si priať?
Lievance sú pre všetkých: Pripravte si ich podľa vašich chutí
Kto by ich nemal rád? Môžete ich mať na raňajky, na obed či dokonca podávať ako dezert. Pripravíte ich na slano či na sladko. Navyše na ich prípravu sú potrebné suroviny, ktoré všetci máme doma. Avšak vlna zdravého životného štýlu odsúdila lievance medzi nevhodné jedlá a mnohí ich prestali jesť. Biela múka, biely cukor, nekvalitný olej na vyprážanie. To veru nie sú fitness suroviny.
Všetky sa však dajú nahradiť vhodnejšími prísadami tak, aby si lievance zachovali charakteristickú štruktúru. V prípade, ak trpíte alergiami a intoleranciami, môžete namiesto pšeničnej múky použiť bezlepkovú, mlieko môžete nahradiť rastlinným nápojom, a vajcia vymeniť za chia gél.
5 chutných receptov na fit lievance
Lievance sa od tradičných palaciniek líšia najmä tvarom. Sú hrubšie, menšie a majú nadýchané cesto. V angličtine by sme ich nazvali, že sú viac „fluffy“. Štruktúra alá obláčik sa najčastejšie docieli vyšľahaním bielok, pridaním prášku do pečiva alebo kombináciou oboch. Keď už vieme, čo sú lievance zač, pustime sa do ich prípravy.
Jednoduché jablkové lievance bez vajec a mlieka
Tento recept je bez vajec, mlieka a múky, vhodný aj pre ľudí s potravinovými intoleranciami.
Ingrediencie:
- 2 stredné jablká (nastrúhané)
- 150 g ovsených vločiek (rozmixovaných na múku)
- 1 banán (rozpučený)
- 150 ml rastlinného mlieka (mandľové, kokosové alebo iné podľa chuti)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- štipka soli
- kokosový olej alebo iný rastlinný olej na opekanie
V mise zmiešame nastrúhané jablká s rozpučeným banánom a citrónovou šťavou. Do zmesi pridáme rozmixované ovsené vločky, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli. Postupne pridávame rastlinné mlieko a miešame, kým nevznikne hladké cesto (nemalo by byť príliš riedke, ani príliš husté). Na stredne rozohriatu panvicu pridáme trochu kokosového oleja a z lyžice vytvárame malé lievance. Pečieme z oboch strán, kým nestmavnú do zlatohnedej farby.
Odporúčaný topping: javorovým sirup, ovocie alebo tvaroh bez laktózy
Pohánkové americké lievance
Pohánkové americké lievance sú skvelou alternatívou k tradičným lievancom. Pohánka je prirodzene bezlepková, čo robí tieto lievance ideálne pre ľudí s intoleranciou na lepok. Pohánka je bohatá na minerály, vitamíny, antioxidanty a vlákninu, čo z nich robí výživnú voľbu.
Ingrediencie:
- 125 g pohánkovej múky
- ½ čl prášku do pečiva
- ½ čl sódy bikarbóny
- štipka soli
- 1 pl citrónovej šťavy
- ½ čl soli
- 1 šálka rastlinného mlieka
- 2 pl javorového sirupu
- 1 pl jemného mandľového masla
- 0,5 dcl oleja
Suché suroviny (múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, soľ) si zmiešame. V druhej miske si zmiešame mokré suroviny (rastlinné mlieko, šťava z citrónu, javorový sirup, mandľové maslo). Mokré suroviny dôkladne vyšľaháme metličkou, aby v zmesi neostali kúsky mandľového masla. Prelejeme mokré suroviny do suchých a vymiešame do jednotnej zmesi. Panvicu zohrejeme, potrieme 1 PL oleja a pomocou lyžice po nej rozmiestnime krúžky lievancového cesta. Lievance necháme piecť, kým sa na povrchu nevytvorí niekoľko bubliniek a nepopraskajú. Následne ich jemne obrátime a pečieme, kým nie sú aj z druhej strany zlatohnedé.
Odporúčaný topping: javorový sirup, sezónne ovocie, mandľové maslo
Proteínové lievance z ovsených vločiek
Proteínové ovsené lievance sú obľúbenou voľbou medzi športovcami a ľuďmi, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl. Kombinujú výhody ovsených vločiek, ktoré sú bohaté na vlákninu a komplexné sacharidy, s proteínom, ktorý podporuje regeneráciu svalov a dlhodobo zasýti. Oproti bežným lievancom majú nižší obsah cukru a vyšší obsah bielkovín.
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 banán
- 2 vajcia
- ½ šálky vaječných bielkov
- 4 čl prášku do pečiva
- štipka soli
- štipka škorice
- 1 – 2 odmerky vanilkového proteínového prášku Iso Whey Zero
- 2 pl mletých ľanových semiačok
- kúsky horkej čokolády
- kokosový tuk či maslo na potretie panvice
Všetky suroviny vložíme do výkonného mixéru a rozmixujeme. Na strednú teplotu zahrejeme kvalitnú, nelepivú panvicu. Pridáme tuk a pomocou lyžice pridávame malé krúžky cesta, posypeme čokoládou. Keď okraje lievancov začnú byť zlaté (2-3 minúty) prevrátime a pečieme ďalšie 2 minúty.
Odporúčaný topping: arašidové maslo, čokoládové lupienky
Zelené špenátové lievance
Zelené špenátové lievance sú výnimočným spôsobom, ako do jedla prepašovať extra porciu zeleniny, a to bez kompromisov na chuti. Tieto lievance získavajú svoju krásnu zelenú farbu z čerstvého alebo mrazeného špenátu, ktorý sa pridáva priamo do cesta.
Ingrediencie:
- 100 g čerstvého špenátu
- 125 g celozrnnej špaldovej múky
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 vajce (alebo chia gélu, pozri recept)
- 200 ml mlieko (môže byť aj rastlinné)
- 1 pl slnečnicového oleja (plus extra na vyprážanie)
- štipka soli
- štipka muškátového orieška
Špenátové lístky umyjeme a na panvici ohrejeme kým nezmäknú.
Príprava chia gélu: 1 pl chia semienok najemno rozomelieme, zalejeme 3 pl vody a necháme 15 min napučať.
Do mixéra vložíme špenát a pulzujeme, kým špenát nie je úplne rozdrobený. Pridáme zvyšné suroviny: múku, prášok do pečiva, vajce alebo chia gél, mlieko, olej, soľ, muškátový oriešok. Mixujeme do homogénnej zmesi. Panvicu zohrejeme na strednú teplotu, potrieme olejom a dávkujeme lievance. Pečieme zhruba 3 minúty z každej strany.
Odporúčaný topping: kyslá smotana s bryndzou (180 g kyslej smotany dôkladne vymiešame s 125g bryndze)
Citrónovo makové lievance
Citrónovo-makové lievance sú ľahké, osviežujúce a zároveň jemne chrumkavé vďaka maku. Kombinácia citrónu a maku vytvára vynikajúcu rovnováhu medzi sviežou citrusovou chuťou a jemnou orechovou príchuťou maku. Tieto lievance sú ideálne na raňajky alebo ako dezert, ktorý nie je príliš sladký.
Ingrediencie:
- 135 g bielej špaldovej múky
- 1 pl maku
- 1 čl prášku do pečiva
- ½ sódy bikarbóny
- 1 ½ pl čerstvej, strúhanej citrónovej kôry
- štipka soli
- 1 čl roztopeného masla/kokosového masla
- 1 vaječný bielok
- 60 g gréckeho jogurtu
- 1 čl javorového sirupu
- 1 ½ čl vanilkového extraktu
- 120 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 60 ml mlieka
- 30 ml vody
V miske zmiešame múku, mak, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, citrónovú kôru. V druhej miske metličkou vymiešame bielko, maslo, sirup, vanilkový extrakt. Pridáme grécky jogurt a dôkladne vyšľaháme, aby neostali hrudky. Potom prilejeme citrónovú šťavu, mlieko a zamiešame. Po tretinách pridávame suchú zmes a podľa potreby pridávame po lyžiciach vodu.
Nelepivú panvicu postriekame olejom v spreji. Zohrejeme na strednú teplotu a pridávame kopčeky lievancov, zhruba 2 pl cesta na jeden lievanec. Necháme piecť 2-3 minúty, kým nevidíme, že okraje sú už pevné. Obracačkou ich jemne obrátime a pečieme zhruba 1-2 minúty.
Odporúčaný topping: 18 g erythritolu a 1-2 pl citrónovej šťavy vymiešame do jemného gélu, dáme ho do cukrárenského vrecka a ozdobíme lievance
Vegánske mrkvové lievance
Vegánske mrkvové lievance sú lahodnou a výživnou možnosťou pre tých, ktorí preferujú rastlinnú stravu. Mrkva dodáva týmto lievancom prirodzenú sladkosť, vlákninu a jemne korenistú príchuť, hlavne keď sa kombinuje s koreninami ako škorica, muškátový oriešok či zázvor. Tieto lievance sú ideálne nielen na raňajky, ale aj ako zdravý snack či dezert.
Ingrediencie:
- 1 ½ šálky biela špaldová múka
- 2 čl prášku do pečiva
- 2 čl škorice
- ½ čl muškátového orieška
- ¼ čl mletého zázvoru
- ¾ šálky kokosového mlieka z konzervy
- ¾ kokosového alebo iného rastlinného mlieka
- ¼ šálky javorového sirupu
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 šálka najemno nastrúhanej mrkvy
- hrozienka
V miske si zmiešame suché suroviny. V inej miske vymiešame kokosové mlieko z konzervy, mlieko, javorový sirup a vanilkový extrakt. Obe zmesi spojíme a zmiešame do homogénneho cesta. Pridáme mrkvu a podľa chuti aj hrozienka. Vypracujeme cesto, ktoré lyžicou dávkujeme na nepriľnavú panvicu potretú olejom. Pečieme na strednej teplote, zhruba 4 minúty z jednej strany. Keď popraskajú bublinky a lievance sú dostatočne pevné, tak ich obrátime. Necháme ich piecť asi 2 – 3 minúty z druhej strany.
Odporúčaný topping: posekané vlašské orechy, hrozienka a kešu maslo
TIP
Ušetrite teraz čas a pripravte si proteínové lievance od BioTechUSA. Vysoký obsah bielkovín obsiahnutý v Protein Pancake prispieva k rastu a udržaniu svalovej hmoty počas tréningu, redukčnej diéty a počas každodenného života. Jedna porcia obsahuje iba 150 kalórií. Tiež sú odporúčané pre tých, ktorí trpia gluténovou intoleranciou (celiakia) pretože sú bez gluténu a bez pridaného cukru.