Zdravé jesenné recepty so záhradnými ingredienciami
Jeseň je tu a s ňou aj bohatá úroda z našich záhrad. Zemiaky, tekvice, jablká, hrušky, gaštany a mnohé ďalšie druhy ovocia a zeleniny sú práve teraz zrelé, plné chutí a vitamínov. Je ideálny čas na to, aby sme si vychutnali tieto dary a pripravili si z nich zdravé a chutné jedlá. Predstavíme vám štyri recepty na zdravé jesenné jedlá, ktoré môžete pripraviť zo záhradných ingrediencií. Receptúry sú jednoduché a zvládne ich aj začínajúci kuchár.
Pečené gaštany
Užite si túto jednoduchú a chutnú jesennú pochúťku, ktorá je právom jedným zo symbolov jesene. Pečené gaštany si zvládne pripraviť úplne každý a na ich prípravu okrem samotných čerstvých gaštanov nepotrebujete nič navyše.
Ingrediencie:
- 1 kg čerstvých gaštanov
- voda
Predhrejte rúru na 200 °C. Na vrchol každého gaštana spravte na jednej strane malý krížik ostrým nožom. Tento krok pomôže pri pečení, aby sa gaštany ľahšie olúpali. Gaštany najprv varíme vo vriacej vode približne 5 – 7 minút. Tento postup pomôže uvoľniť šupku a uľahčí ich neskoršie lúpanie.
Keď sú gaštany uvarené, vyberte ich z vody a nechajte ich chvíľu vychladnúť. Keď sú gaštany dostatočne chladné na to, aby ste sa ich mohli dotknúť, olúpte z nich šupku. Po olúpaní gaštanov ich dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Rozložte ich tak, aby boli v jednej vrstve a mali dostatok priestoru na pečenie. Vložte plech s gaštanmi do predhriatej rúry a pečte ich asi 20 – 30 minút, kým nezhnednú a nezmäknú. Po upečení nechajte gaštany pred podávaním trochu vychladnúť.
Fit jablkový koláč
Tento recept na jablkový koláč je skvelou voľbou pre tých, ktorí si chcú pochutnať na chutnom a zdravom dezerte bez výčitiek svedomia. Koláč je vyrobený z celozrnných surovín, obsahuje menej cukru ako tradičné recepty a je plný vlákniny a vitamínov. Príprava je rozdelená na dve časti. V prvej si pripravíme cesto na koláč, v tej druhej vypracujeme náplň a spravíme finalizáciu.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1,5 hrnčeka celozrnnej múky
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL soli
- 1/2 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka (mandľové, sójové, kokosové)
- 1 ČL vanilkového extraktu (alebo vanilky BioTechUSA Zero Drops)
Na náplň:
- 4 jablká, nakrájané na kocky
- 1/4 hrnčeka trstinového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1/4 hrnčeka posekaných vlašských orechov (voliteľné)
Predhrejte rúru na 180°C. Vymastite a vysypte múkou okrúhlu formu na koláč s priemerom 23 cm. V miske zmiešajte múku, ovsené vločky, cukor, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. V inej miske zmiešajte rozpustený kokosový olej, rastlinné mlieko a vanilkový extrakt. Mokré ingrediencie pridajte k suchým a miešajte, kým sa nevytvorí hladké cesto. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy. V miske zmiešajte nakrájané jablká, cukor a škoricu. Jablkovú zmes navrstvite na cesto. Posypte vlašskými orechami alebo mandľami. Pečte koláč 45 – 50 minút, alebo kým nie je zlatohnedý a špáradlo zapichnuté do stredu koláča nevyjde čisté. Fit jablkový koláč nechajte pred krájaním vychladnúť.
Krémová polievka z hokkaido tekvice
Tekvicová polievka z hokkaido je jesennou klasikou, ktorá je chutná, výživná a jednoduchá na prípravu. Táto krémová verzia je obzvlášť lahodná a vďaka svojej jemnej konzistencii je ideálna aj pre malé deti. Tekvicová polievka sa tiež výborne hodí na zmrazenie.
Ingrediencie:
- 1 kg tekvice hokkaido
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
- Soľ a korenie podľa chuti
- Muškátový orech (voliteľné)
- Tekvicové semienka na ozdobu (voliteľné)
Tekvicu hokkaido umyjeme, zbavíme jadier a nakrájame na menšie kusy. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak nasekáme. V hrnci zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu dozlatista. Pridáme cesnak a restujeme ho asi 30 sekúnd. Do hrnca pridáme tekvicu a zalejeme ju zeleninovým vývarom. Polievku privedieme do varu a potom stiahneme oheň a varíme asi 20 minút, alebo kým tekvica nie je mäkká. Polievku rozmixujeme na hladký krém. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, muškátový orech a smotanu na varenie. Polievku pred podávaním ozdobíme tekvicovými semienkami, čerstvou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
Zemiaková polievka s hubami
Zemiaková polievka s hubami je chutné a sýte jedlo, ktoré je ideálne na chladné jesenné dni. Je to pomerne jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý. Polievka je plná vitamínov a minerálov zo zemiakov a húb a je skvelým zdrojom energie. Pre vegetariánsku verziu polievky môžete namiesto kuracieho alebo hovädzieho vývaru použiť zeleninový vývar.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g húb (napr. šampiňóny, hlivy)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a korenie
- petržlenová vňať na ozdobu
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak nasekáme. V hrnci zohrejeme olivový olej a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme huby a restujeme ich asi 5 minút. Do hrnca pridáme zemiaky a zalejeme ich zeleninovým vývarom. Polievku privedieme do varu a potom stiahneme oheň a varíme asi 20 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Polievku rozmixujeme na hladký krém a dochutíme soľou a korením. Podávame horúcu s nasekanou petržlenovou vňaťou.