Tipy pre zdravé letné grilovanie + recepty
Leto je obdobím, kedy sa grilovanie stáva neoddeliteľnou súčasťou rodinných osláv a priateľských stretnutí. Avšak, mnoho z nás si láme hlavu nad tým, ako urobiť grilovanie zdravším a fit. Často sa stáva, že grilované dobroty sú spojené s ťažkým žalúdkom a výčitkami svedomia. Nemajte obavy, grilovanie môže byť nielen chutné, ale aj zdravé. Pripravili sme niekoľko tipov aj receptov, ktoré vám pomôžu udržať sa vo forme a zároveň si užiť chutné a zdravé grilované jedlá.
Prečo je grilovanie zdravé?
Grilovanie je jednou z najzdravších metód varenia, pokiaľ sa robí správne. Pri grilovaní na otvorenom ohni sa tuk z jedla odparuje, čím sa znižuje celkový obsah tuku každého sústa. Okrem toho, rýchle varenie na vysokej teplote pomáha zachovať viac živín v zelenine a mäse. Pridaním čerstvých byliniek a korenín môžete získať vynikajúcu chuť bez potreby mastných marinád a omáčok.
Grilované hovädzie steaky s chimichurri omáčkou
Steaky osolte a okoreňte. Pre chimichurri omáčku zmiešajte petržlen, cesnak, olivový olej, vínny ocot, oregano a chilli vločky. Gril predhrejte na vysokú teplotu. Steaky grilujte 3 – 4 minúty z každej strany pre medium-rare (alebo dlhšie podľa preferencie). Nechajte steaky odpočívať 5 minút pred krájaním a podávaním s chimichurri omáčkou.
Suroviny:
- 4 hovädzie steaky (rib-eye alebo sviečková)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 zväzok čerstvého petržlenu (nasekaný)
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky červeného vínneho octu
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- štipka chilli vločiek
Grilované krevety s limetkovým koriandrom
V miske zmiešajte limetkovú šťavu, olivový olej, cesnak, soľ a korenie. Krevety namočte do marinády a nechajte odstáť aspoň 15 minút. Gril predhrejte na strednú teplotu. Krevety grilujte 2 – 3 minúty z každej strany, kým nie sú ružové a prepečené. Pred podávaním posypte čerstvým koriandrom.
Suroviny:
- 500g veľkých kreviet (olúpané a očistené)
- šťava z 2 limetiek
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 zväzok čerstvého koriandra (nasekaný)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Grilované kuracie prsia s medovo-horčicovou marinádou
V miske zmiešajte med, horčicu, olivový olej, cesnak, soľ a korenie. Kuracie prsia vložte do marinády a nechajte odležať aspoň 30 minút. Gril predhrejte na stredne vysokú teplotu. Kuracie prsia grilujte 5 – 7 minút z každej strany, kým nie sú zlatisté a prepečené. Pred podávaním ozdobte čerstvým rozmarínom.
Suroviny:
- 4 kuracie prsia
- 3 lyžice medu
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvý rozmarín na ozdobu
Tipy na techniky grilovania
- Používajte kvalitné drevené uhlie alebo prírodné brikety. Vyhnite sa chemicky upraveným palivám, ktoré môžu ovplyvniť chuť jedla.
- Predhrejte gril. Vždy predhrejte gril aspoň 10 – 15 minút pred grilovaním, aby ste dosiahli rovnomerne rozložené teplo v celom grile.
- Nepichajte do mäsa. Používajte kliešte namiesto vidličky, aby ste zabránili úniku šťavy z mäsa.
- Vyberajte si kvalitné suroviny. Uprednostňujte mäso bez tuku – kuracie prsia, morčacie stehná alebo ryby. Pri grilovaní z hovädziny alebo bravčoviny vyberajte kusy bez tuku alebo mäso orežte. Zelenina a ovocie dodajú jedlu vlákninu a vitamíny.
- Negrilujte do čierna. Spálené časti obsahujú škodlivé látky.
- Experimentujte s marinádami a bylinkami. Marinády a bylinky dodajú jedlu jedinečnú chuť bez nutnosti použitia nezdravých prísad.