Romantické (no stále sladké) recepty pre zdravý Valentín
Darček na Valentín tento rok nebude len o kúpenej sladkosti, kytici kvetov alebo malej pozornosti. Tento rok spolu s nami zažiarite aj v kuchyni, lebo stará múdrosť hovorí, že láska ide cez žalúdok. Ak aj vás omrzeli tradičné spôsoby prežitia sviatku zamilovaných, môžete ho využiť na prípravu sladkého receptu z nášho zoznamu. Vaše výtvory budú sladké a romantické, sýte a štýlové – a tiež aj mimoriadne zdravé. Okrem toho budú všetky valentínske recepty obsahovať dostatok bielkovín – vaše športové ciele alebo diétu tak podporia ešte viac.
Vafle s čokoládovým tvarohom
Tohtoročný Valentín darčeky prináša už ráno. Preto si môžete s našim receptom pripraviť chutné a rýchle vafle, ktoré budú nielen skvelým romantickým jedlom, ale zásobia svaly bielkovinami na celé doobedie. Ingrediencie vystačia na 6 kusov vaflí, príprava potrvá iba niekoľko minút.
Ingrediencie:
- kakao 1 polievková lyžica
- ochucovacie kvapky Zero Drops čokoláda
- kypriaci prášok do pečiva 1/4 lyžičky
- mandľová múka 30 g
- maslo 40 g
- mlieko 120 ml
- proteínový prášok 100% Pure Whey 2 odmerky
- škorica 1/2 lyžičky
- tvaroh 1 tučný
- vajcia 2 ks
- vanilková esencia podľa chuti
Na začiatku si pripravíme cesto na vafle. V miske zmiešame mandľovú múku, proteínový prášok 100% Pure Whey, kypriaci prášok, škoricu, pridáme vajcia, mlieko, rozohriate maslo, vanilkový extrakt a všetko spolu vyšľaháme, vznikne hladké cesto. Je možné použiť tyčový mixér. Cesto následne vlejeme do rozohriateho vaflovača a pečieme doružova. Medzitým si vyšľaháme tvaroh s kakaom a ochutíme kvapkami Zero Drops. Vafle pečieme vo vaflovači. Hotové vafle podávame so šľahaným čokoládovým tvarohom.
Marinovaný tuniak s cuketovo-paradajkovou prílohou
Tento recept je ideálny na romantickú valentínsku večeru. Skvelé valentínske jedlo poteší každého športovca, lebo v jednej porcii získa až 49 g bielkovín. Príprava je mimoriadne rýchla, no vyžaduje si čas navyše na marinovanie tuniaka. Dopredu si preto pripravíme 400 g filetu z tuniaka a aspoň 2 hodiny necháme v marináde.
Ingrediencie:
- 400 g filetu z tuniaka
- 2 lyžice olivového oleja
Marinádu:
- 3 lyžice domáceho medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžice worcesterovej omáčky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku / Zero Sauce – cesnak s koreninami
- mleté čierne korenie
- čerstvý tymian a oregano
Príloha:
- 1 väčšiu cuketu
- cca 10 ks cherry paradajok
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
Začíname prípravou marinády, ideálne jeden deň vopred. Na marinádu použijeme všetky suroviny zo zoznamu a dobre zmiešame v miske. Na záver vložíme tuniaka a marinujeme vložením do chladničky minimálne na 2 hodiny, ideálne cez noc.
Po vybratí z chladničky rozohrejeme na panvici olivový olej a tuniaka opekáme z každej strany cca 3 – 5 minút. Záleží na tom, akú hrubú filetu máme. Ako prílohu môžeme pripraviť na rezance nakrájanú cuketu opečenú na olivovom oleji spolu s cherry paradajkami, dochutíme soľou a čiernym korením.
Proteínový lava cake
Pravý valentínsky dezert v podaní lava cake je presne to, čo k dokonalému romantickému večeru potrebujete. Okrem skvelej chuti bude aj táto dobrota fit – plná zdravých bielkovín, antioxidantov a vitamínov. Z uvedených ingrediencií je možné pripraviť dve porcie. Dokonalá kombinácia čokolády a cesta spolu s ovocím zostane v pamäti naozaj dlho.
Ingrediencie:
Na cesto
- 30 g ghee
- 60 g čokolády
- 2 čajové lyžičky Protein Cream
- 1 vajce
- 150 ml mlieka
- 20 g kakaa
- 10 g kokosového cukru
- 30 g čokoládového proteínu Iso Whey Zero
- 30 g ovsenej múky
- 1/2 čajové lyžičky mletej vanilky
- 1/2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
Na zdobenie
- lyofilizované maliny/iné ovocie
Ghee maslo spoločne s čokoládou rozpustíme v malom hrnci, následne rozpustené maslo s čokoládou preložíme do misky. Pridáme Protein Cream, maslo, vajcia, mlieko a premiešame. K mokrej zmesi pridáme všetky ostatné suché suroviny a vymiešame cesto. Pripravíme dve zapekacie mištičky, vymastíme maslom alebo olejom a vysypeme kakaom.
Do mištičiek rovnomerne prelejeme cesto. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 ℃ približne 12 minút. Cesto musí byť uprostred tekuté a na okrajoch upečené. Po upečení nožom odlepíme po stranách cesto od formičky a preklopíme lava cake na tanier. Lava cake ozdobíme lyofilizovanými malinami alebo iným dostupným ovocím, lístkom mäty a ihneď podávame.