Prejsť na obsah
Recepty

Bezlepkové chlebové plátky

Či už chcete schudnúť, alebo sa snažíte žiť zdravo, chlebové plátky sa dajú použiť ako zdravá bezlepková náhrada chleba, ktorej príprava nezaberie veľa času.

Bezlepkové chlebové plátky

Zloženie

  • 250 gramov hnedej ryžovej alebo pohánkovej múky
  • 200 ml vlažnej vody
  • 1,5 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička soli
  • 30 g kokosový tuk

Príprava

  1. Do múky pridáme soľ, jedlú sódu, kokosový tuk, vlažnú vodu. Ingrediencie spolu zmiešame, vytvarujeme z nich malú knedľu, a necháme ju odpočívať na teplom mieste cca. 15 minút.
  2. Potom ju vyvaľkáme na 2-3 mm hrúbku a narežeme z nej plátky v tvare obdĺžnika.
  3. Rozohrejeme rúru na 200 stupňov, na plech dáme papier na pečenie a poukladáme naň plátky. Pečieme približne 10 minút do chrumkavo-hneda.

Tip

Pred pečením môžeme chlebíky posypať rascou, sezamovými alebo ľanovými semienkami, a tak môžeme meniť chuť chlebíkov.

Ak nemusíte jesť len bezlepkové potraviny, na prípravu môžete použiť ovos, raž a tiež špaldovú múku alebo ich zmes.