3 gurmánske fitness recepty na cheat day
Niekedy sa môžete odkloniť od svojej diéty, hlavne ak preferujete zdravé jedlá počas cheat day. Prečo by ste si nemohli pripraviť jedlá z vysokokvalitných ingrediencií, ktoré sú bohaté na bielkoviny? Pozbierali sme 3 naše obľúbené recepty hlavných jedál, ktoré sú zaujímavejšie ako typické fitness recepty.
Kačacie prsia na pomarančoch so sladkým zemiakom a šalátom z granátového jablka a kozieho syra
Ingrediencie (pre 2 osoby):
- 2 kačacie prsia (s kožou)
- 3 veľké pomaranče
- 4 stredne veľké sladké zemiaky
- 1 balík miešaného šalátu alebo kukuričný šalát
- kozí syr
- 1 granátové jablko
- soľ
- korenie
- rozmarín
Príprava:
Umyte a usušte kačacie prsia. Diagonálne nakrájajte kožu, dochuťte korením, trochou rozmarínu a soľou (hlavne stranu s kožou). Položte na rozohriatu panvicu kožou nadol bez akéhokoľvek tuku a opečte do chrumkava asi 4 minúty. Potom prelejte rozpustený kačací tuk do ďalšej misky. Otočte a pečte ďalšie 4 minúty a vytlačte na ne šťavu z jedného pomaranča. Položte na menší plech na pečenie a vyšťavte naň jeden pomaranč. Pečte v predhriatej rúre na 170°C asi 20-25 minút.
Dobre umyte sladké zemiaky so šupkou, rozrežte na polovicu po dlhšej strane a varte asi 10 minút. Potom ako ich vyberiete z vody ich opatrne usušte, dochuťte soľou a korením. Položte na panvicu, na ktorej ste opekali kačku. Použite kačací tuk, ktorý ste si predtým odložili a opečte zemiak 5 minút z každej strany.
Umyte šalát a vložte ho do väčšej misky, dobre zmiešajte s nakrájaným syrom a očistenými jadierkami z granátového jablka, potom pridajte nakrájané plátky očisteného pomaranča.
- Kcal: 630 / porcia
- Bielkoviny: 46 g / porcia
- Sacharidy: 52 g / porcia
- Tuky: 24 g / porcia
Panenka obalená v slaninke s gréckym bulgur šalátom
Ingrediencie pre 4 osoby:
- 0.5 kg bravčovej panenky
- 6 plátkov slaniny
- 1 hrnček bulguru
- 200 g syru feta
- 2 väčšie kápie
- 1 malá červená cibuľa
- 1 uhorka
- olivový olej
- 3-4 zväzky petržlenu
- citrónová šťava (1 citrón)
- soľ
- korenie
Príprava:
Uvarte bulgur v dvojnásobnom množstve osolenej vody a nechajte vychladnúť. Medzičasom nakrájajte cibuľu, uhorku, papriky a syr feta na malé kocky a zmiešajte s bulgurom. Ochuťte s 2-4 lyžicami olivového oleja a citrónovou šťavou, nakrájajte petržlen a zmiešajte všetky ingrediencie. Pred podávaním dajte na 1-2 hodiny do chladničky.
Umyte panenku, očistite od blán a dochuťte soľou a korením. Nalejte trocha olivového oleja na horúcu panvicu, opečte z každej strany 1 minútu, dajte dole z panvice a obaľte slaninkou. Pečte v predhriatej rúre na 180°C 15-20 minút.
- Kcal: 450 / porcia
- Bielkoviny: 33 g / porcia
- Sacharidy: 25 g / porcia
- Tuky: 30 g / porcia
Studená gazpacho polievka s tigrími krevetami
Ingrediencie (pre 2 osoby):
- 2 zrelé paradajky
- 1dl paradajkového džúsu
- 50 g uhorky
- zelená paprika
- jarná cibuľka
- citrón
- 1 dl extra panenského olivového oleja
- ocot z bieleho vína
- 2 dl vody
- 200 g tigrích kreviet (alebo iných veľkých a očistených kreviet)
- 1 zväzok petržlenu
- 3 strúčiky cesnaku
- červená chilli paprička pre chuť
- soľ
- korenie
Príprava:
Nalejte na paradajky vriacu vodu, ošúpte ich, vyberte jadierka a dajte do mixéra. Očistite uhorku, vložte do mixéra spolu s paprikou, jarnou cibuľkou, jedným strúčikom cesnaku, paradajkovým džúsom a dobre rozmixujte. Ochuťte olivovým olejom, soľou, korením, vínnym octom a šťavou z polky citrónu. Pridajte vodu, aby ste dosiahli želanú hustotu a chuť. Keď je polievka hotová, odložte ju do chladničky, kým pripravíte krevety.
Nakrájajte 2 strúčiky cesnaku na malé kocky a červenú chilli papričku na plátky. Nakrájajte petržlen na väčšie kúsky. Zohrejte množstvo olivového oleja v panvici, osmažte cesnak a chilli papričku 1-2 minúty, potom pridajte a osmažte krevety minútu z každej strany. Posypte čerstvým petržlenom predtým, ako ich vyberiete z panvice. Krevety podávajte na studenej polievke gazpacho.
- Kcal: 216 / porcia
- Bielkoviny: 19 g / porcia
- Sacharidy: 9 g / porcia
- Tuky: 11 g / porcia
Dobrú chuť!