Prejsť na obsah
Tréningové plány
Životný štýl

Ako pomáha plávanie pri chudnutí a budovaní svalov?

Posilňovňa nie je jediným spôsobom, ako chudnúť a zároveň budovať svalovú hmotu. Stále väčšej priazni sa teší plávanie, ktoré je príjemnou zmenou aj pre tých, čo sú unavení z neustáleho bicyklovania, behu alebo posilňovne. Plávanie je skvelou príležitosťou na zmenu, ktorá bude nielen psychologická, ale aj fyzická. 

plávanie a chudnutie

Stereotyp je najväčší nepriateľ pri chudnutí aj pri budovaní svalov. Každý, kto už odbehol stovky či tisíce kilometrov, odcvičil niekoľko rokov v posilňovni vie, že telo po istom čase potrebuje zmenu. Jedine nové impulzy v podobe nových cvikov alebo iných športov ho posunú vpred. 

Aké sú benefity plávania?

Medzi najzásadnejšie prínosy plávania patrí fakt, že v jednej aktivite sa vykonáva kardio aj silový tréning súčasne. To ale nie je všetko. Pravidelné plávanie prináša nasledovné benefity, začnite preto čím skôr. 

  • Stimuluje kardiovaskulárny systém. Pri plávaní sa postupne zvyšuje srdcový tep  sa dostáva na maximum tým, že sú zapojené všetky končatiny aj svaly spolu so šľachami. Je preto ideálny pre kondíciu srdca aj celeho vaskulárneho systému. Existujú dokonca aj názory, že plávanie je vôbec najlepší spôsob, ako udržať kardiovaskulárny systém v perfektnej kondícii.
  • Pomáha chudnúť. Tým, že pri plávaní pracuje naozaj celé telo, a neoddychuje žiaden sval, je plávanie ideálne na chudnutie aj ako vítaná zmena v období rysovania. Spaľovanie energie a strata tukov je jedným z hlavných plusov tejto aktivity.
  • Je vhodné pre každý vek. Mladí aj starí, bez výnimky úplne všetky vekové kategórie môžu s plávaním začať aj ho realizovať. Rovnakú voľnosť pri crossfite, behaní ani bicyklovaní nemáme.
  • Nezaťažuje kĺby. Tým, že telo pláva na hladine, nedotýka sa žiadneho povrchu ani nenaráža do žiadnych prekážok, sú kĺby zaťažené minimálne a rovnako malé je aj riziko ich zranenia.
  • Pri plávaní sa nepotíte. Toto tvrdenie nie je samozrejme myslené doslovne, ale pre jedincov, ktorým prekáža prepotené oblečenie a obmedzuje ich nielen fyzicky ale aj psychicky, je plávanie úžasným nástrojom, ako schudnúť a „nebyť mokrý”.
  • Plávanie upokojuje myseľ. Už samotný pobyt vo vode je pre človeka prirodzene upokojujúci. V tele sa stráca napätie a rovnako tak sa oslobodzuje aj myseľ. Po kvalitnom výkone sa pozitívne pocity stupňujú ešte viac.
ako plávať a schudnúť

Chudnutie plávaním – tipy

V prípade, že ste si stanovili za svoj cieľ chudnutie a plávanie ste vybrali ako hlavný nástroj, ponúkame vám nasledovné tipy, ktoré sú overené a zaručene vás dostanú tam, kde potrebujete.

  • Plávajte ráno. Ak sa vyberiete do bazéna alebo mora skoro ráno a nalačno, udržíte telo hladné počas dlhšej doby a podporíte tak čerpanie energie z tukových zásob – ideálne riešenie pre chudnutie aj rysovanie.
  • Pravidelne meňte tempo a štýl. Tak, ako pri každej fyzickej aktivite, aj pri plávaní platí, že zmena musí byť a musí byť aj pravidelná. Jednotvárne plávanie tým istým štýlom a tempom po čase spôsobí, že sa návštevy bazénov stanú neefektívne a chudnutie sa zastaví.
  • Plávajte pravidelne, optimálne je navštíviť bazén  4 – 5-krát za týždeň. Tu je to rovnaké, ako pri každej fyzickej aktivite. Dôležitá je pravidelnosť a dostatočný objem práce, inak sa tuk strácať nebude. 
  • Upravte stravu. Začať môžete tým, že do bazéna vstúpite ráno a nalačno. Následne je potrebné počas dňa jesť pravidelne menšie dávky jedla. Optimálne sú 4 – 5 porcií za deň. Vyhýbajte sa tekutým kalóriám v sladených nápojoch, nekonzumujte polotovary a zamerajte sa na jednoduché a výživné jedlá. Všímajte si hlavne obsah sacharidov a proteínov. 
  • Zaraďte jedlá s vysokým obsahom bielkovín a v prípade, že ich nedokážete prijať dostatok, siahnite po proteínových nápojoch. Vhodnou voľbou určite bude srvátkový proteín 100% Pure Whey.

Dobrá rada na záver: Plávajte 30 – 60 minút po poslednom jedle. Plávanie s plným žalúdkom síce nie je nebezpečné, ale pre mnohých môže byť nepríjemné. Tiež sa vyhýbajte fajčeniu tesne pred návštevou bazéna. Výkonné pľúca sú pri plávaní životne dôležité.