4 letné zdravé dezerty na každý deň
Letné horúčavy sú skvelou príležitosťou na zdravý dezert. Okrem skvelej chuti a zloženia predstavujú aj skvelý spôsob, ako sa osviežiť a schladiť. Ako je pri našich receptoch zvykom, nie sú náročné na prípravu ani na suroviny, v ktorých dominuje ovocie. Dezerty sú preto prirodzene sladké a zdravé zároveň. Zvládne ich každý v domácich podmienkach a pri troške šikovnosti je ich možné aj mierne upraviť podľa vlastnej chuti.
Mrazený jogurt s čučoriedkami
Tento superrýchly mrazený jogurt vytvoríte použitím iba štyroch ingrediencií. Podávať ho môžete okamžite, žiadne dodatočné mrazenie nie je potrebné. Výroba vám zaberie maximálne 4 minúty.
Ingrediencie:
- 250 g mrazených čučoriedok / mrazených malín/ mrazených brusníc
- 250 g gréckeho jogurtu (neochuteného)
- 1 lyžica javorového sirupu
- 1 odmerka proteínu ISO Whey Zero
Postup je maximálne jednoduchý – zmiešame všetky ingrediencie. Odporúčame začať vsypaním proteínu do misky a zmiešať spolu s jogurtom. Potom pridáme ostatné suroviny a miešame cca 30 sekúnd. Výsledkom by mala byť hmota podobná zmrzline. Ozdobíme ovocím alebo lístkom mäty a ihneď podávame. Dávajte pozor, aby ovocie, ktoré použijete, bolo naozaj zmrazené.
Malinovo-mangový nanuk
Minimum ingrediencií a maximálny svieži efekt – tento skvelý nanuk si určite zamilujete. Príprava vám zaberie pár minúť a jediným zdržaním bude nutnosť výsledok práce zamraziť. Využijete pritom niekoľko pomôcok, ktoré má v kuchyni úplne každý.
Ingrediencie:
- 500 g bieleho jogurtu
- 100 g rafinovaného cukru
- 150 g čerstvých alebo mrazených malín
- dužinu z 1 manga
- nanukové drievka
Na začiatku si pripravíme dve misky, do ktorých rovnakým dielom rozdelíme biely jogurt a cukor. Do mixéra vložíme maliny a vypracujeme si hmotu rýchlym mixovaním, ktorú následne cez sitko precedíme. Použijeme iba šťavu z malín, ktorú celú nalejeme do prvej misky. Na rad prichádza mango, ktoré rovnakým spôsobom rozmixujeme a pridáme do druhej misky. Obsah obidvoch misiek poriadne premiešame. Pripravíme si formu na nanuk s objemom 100 ml. Nasledovný postup je taký, že do formy vždy vlejeme do ¼ obsah z prvej misky a ihneď dáme zamraziť na 1 hodinu. Následne zopakujeme, ale vlievame obsah z druhej misky. Zhruba v polovici vložíme do formy drievko. Postupným striedaním naplníme všetky formy a opäť vložíme do mrazničky. Pred servírovaním vložíme formy na chvíľu do teplej vody, vytiahneme nanuky a podávame.
Čokoládový chia puding
Bohatý na omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny a mimoriadne chutný je tento skvelý puding, ktorý máte hotový za 10 minút. Aj tu budete potrebovať minimum surovín, výsledok vás ale ohromí.
Ingrediencie:
- 60 g chia semienok
- 400 ml nesladeného mandľového mlieka
- 1 odmerka proteínu 100% Pure Whey
- 2 lyžice javorového sirupu
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- mrazené maliny (na ozdobu)
Vložíme postupne všetky ingrediencie do veľkej misky miešame metličkou, pridáme maličkú štipku soli. Po dôkladnom zmiešaní misku prikryjeme fóliou a necháme odstáť v chladničke minimálne na 4 hodiny, najlepšie celú noc. Po vybratí z chladničky servírujeme do pohárov a ozdobíme ovocím.
Vegánske čučoriedkové cheesecake tyčinky
Nenechajte sa oklamať slovom cheesecake v názve, v tomto recepte syr ani žiadny výrobok z mlieka nepoužijeme. Príprava bude pozostávať z viacerých krokov no na záver si užijete pocit víťazstva aj skvelú vegánsku letnú maškrtu.
Ingrediencie:
- 370 g surových kešu orechov (cez noc namočte do vody)
- 250 ml kokosového oleja
- 125 ml javorového sirupu
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 500 g čučoriedok
Základ:
- 210 g drveného kokosu
- 100 g mandľového prášku
- 125 ml kokosového oleja
- 125 ml javorového sirupu
- ½ lyžičky škoricového prášku
- 2 odmerky proteínového prášku Vegan Protein
Vyberieme si formu na pečenie a vystelieme papierom na pečenie. Necháme po okrajoch visieť viac papiera. Ako prvé si vypracujeme základ – zmiešaním všetkých surovín. Vznikne pomerne suchá a tuhá hmota. Tú preložíme na plech s papierom a dôkladne utlačíme. Môžete použiť aj lyžicu alebo väčšiu drevenú varechu. Je naozaj veľmi dôležité, aby bol základ pevný a poriadne utlačený, inak sa bude neskôr rozpadávať.
Vyberieme kešu orechy a pomelieme ich v stroji tak, aby vznikla kaša. Metličkou ju ešte vypracujeme na jemnú pastu 2 – 3 minúty. Pridáme kokosový olej, javorový sirup a vanilku. Opäť metličkou premiešame. Pridáme ¾ vopred pripravených čučoriedok a miešame metličkou. Výsledok nalejeme na základ, ktorý sme si pripravili na začiatku. Zvyšné čučoriedky poukladáme na povrch a vložíme do chladničky na celú noc. Na druhý deň rozoberieme formu a nakrájame do tvaru tyčinky alebo na štvorce. Pred servírovaním môžeme ozdobiť mätou.