FIT zálievky na letné šaláty: 5 jednoduchých receptov
Leto je obdobím, kedy sa snažíme zaradiť do našej stravy viac čerstvých a ľahkých jedál. Šaláty sú ideálnou voľbou, pretože sú nielen chutné, ale aj výživné a osviežujúce. Kľúčom k dokonalému jedlu je však zálievka na šalát. Tá nielen dopĺňa chuť jednotlivých ingrediencií, ale tiež dodáva potrebné živiny. V tomto článku vám predstavíme až päť fit zálievok na letné šaláty, ktoré sú jednoduché na prípravu a skvelo sa hodia k rôznym typom zeleniny aj rôznym jedlám.
Medovo-horčicová zálievka
Táto šalátová zálievka je ideálna pre šaláty s listovou zeleninou, ako sú rukola, špenát alebo miešané šaláty. Jej sladko-kyslá chuť skvele dopĺňa aj šaláty s grilovaným kuracím mäsom, orechmi alebo ovocím ako napríklad jablká a hrozno. Dijonská horčica je známa svojou jemne pikantnou chuťou. Obsahuje nižší obsah octu než klasické horčice, čo jej dodáva jemnejší a menej kyslý charakter.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica medu
- 2 polievkové lyžice jablčného octu
- 4 polievkové lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
V malej miske zmiešajte horčicu a med, aby sa spojili do hladkej konzistencie. Pridajte jablčný ocot a dôkladne premiešajte. Pomaly pridávajte olivový olej za stáleho miešania, aby sa zálievka emulgovala. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.
Avokádovo-limetková zálievka
Krémový dresing na šalát je ideálna na šaláty s mexickým nádychom, ako sú šaláty s čiernymi fazuľami, kukuricou a cherry paradajkami. Vhodný je aj na šaláty s grilovanými krevetami alebo lososom. Avokádo je bohaté na zdravé mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Taktiež obsahuje množstvo vitamínov, ako napríklad vitamín E a K, ktoré sú prospešné pre zdravie pokožky a srdca.
Ingrediencie:
- 1 zrelé avokádo
- šťava z 1 limetky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice vody (na zriedenie)
V mixéri rozmixujeme avokádo, limetkovú šťavu a olivový olej do hladkej konzistencie. Pridajte cesnak, soľ a korenie. Ak je zálievka príliš hustá, pridajte trochu vody. Mixujte, kým zálievka nebude krémová a jemná.
Zázvorovo-sójová zálievka
Táto zálievka sa skvele hodí na ázijské šaláty s čerstvou zeleninou, ako je mrkva, uhorka, červená kapusta a klíčky. Taktiež je výborná k šalátom s grilovaným tofu alebo pečeným kuraťom. Zázvor je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami a je často používaný na zmiernenie tráviacich problémov. Sezamový olej zase dodáva jedlám výraznú chuť a je bohatý na antioxidanty.
Ingrediencie:
- 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 1 polievková lyžica ryžového octu
- 1 čajová lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 čajová lyžička medu
- 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej a ryžový ocot. Pridajte nastrúhaný zázvor, med a nasekaný cesnak. Všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.
Jogurtovo-uhorková zálievka
Táto osviežujúca zálievka je ideálna na šaláty s vyprážaným alebo grilovaným mäsom, ako aj na jednoduché uhorkové alebo paradajkové šaláty. Skvele sa hodí aj ako dip k pečeným zemiakom alebo zeleninovým tyčinkám. Grécky jogurt obsahuje dvojnásobné množstvo bielkovín ako bežný jogurt a menej sacharidov, čo ho robí ideálnym pre tých, ktorí sledujú príjem kalórií a bielkovín. Uhorka je zas bohatá na vodu, čím prispieva k hydratácii organizmu.
Ingrediencie:
- 1 šálka gréckeho jogurtu
- 1/2 uhorky, nastrúhaná
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- šťava z polovice citróna
- 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
- soľ a čierne korenie podľa chuti
V miske zmiešajte grécky jogurt, nastrúhanú uhorku a prelisovaný cesnak. Pridajte citrónovú šťavu a čerstvý kôpor. Dochutíme soľou a čiernym korením a dobre premiešame.
Citrónovo-bylinková zálievka
Táto ľahká a osviežujúca zálievka je ideálna pre miešané šaláty s listovou zeleninou, paradajkami, uhorkami a paprikou. Vynikajúca je aj na šaláty s grilovaným kuracím mäsom, rybami alebo morské plody. Citrónová šťava je výborným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Kombinácia rôznych čerstvých bylín dodáva nielen skvelú chuť, ale aj množstvo antioxidantov a protizápalových látok, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.
Ingrediencie:
- šťava z 1 citróna
- 3 polievkové lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
- 1 polievková lyžica čerstvých bylín (napríklad petržlen, bazalka, tymian), nasekaných
- soľ a čierne korenie podľa chuti
V miske zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej a med. Pridajte nasekaný cesnak a bylinky. Dochutíme soľou a čiernym korením a dôkladne premiešame.