Prejsť na obsah
Recepty

FIT zálievky na letné šaláty: 5 jednoduchých receptov

Leto je obdobím, kedy sa snažíme zaradiť do našej stravy viac čerstvých a ľahkých jedál. Šaláty sú ideálnou voľbou, pretože sú nielen chutné, ale aj výživné a osviežujúce. Kľúčom k dokonalému jedlu je však zálievka na šalát. Tá nielen dopĺňa chuť jednotlivých ingrediencií, ale tiež dodáva potrebné živiny. V tomto článku vám predstavíme až päť fit zálievok na letné šaláty, ktoré sú jednoduché na prípravu a skvelo sa hodia k rôznym typom zeleniny aj rôznym jedlám.

Medovo-horčicová zálievka

Táto šalátová zálievka je ideálna pre šaláty s listovou zeleninou, ako sú rukola, špenát alebo miešané šaláty. Jej sladko-kyslá chuť skvele dopĺňa aj šaláty s grilovaným kuracím mäsom, orechmi alebo ovocím ako napríklad jablká a hrozno. Dijonská horčica je známa svojou jemne pikantnou chuťou. Obsahuje nižší obsah octu než klasické horčice, čo jej dodáva jemnejší a menej kyslý charakter.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

V malej miske zmiešajte horčicu a med, aby sa spojili do hladkej konzistencie. Pridajte jablčný ocot a dôkladne premiešajte. Pomaly pridávajte olivový olej za stáleho miešania, aby sa zálievka emulgovala. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa potreby.

Avokádovo-limetková zálievka

Krémový dresing na šalát je ideálna na šaláty s mexickým nádychom, ako sú šaláty s čiernymi fazuľami, kukuricou a cherry paradajkami. Vhodný je aj na šaláty s grilovanými krevetami alebo lososom. Avokádo je bohaté na zdravé mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Taktiež obsahuje množstvo vitamínov, ako napríklad vitamín E a K, ktoré sú prospešné pre zdravie pokožky a srdca.

Ingrediencie:

  • 1 zrelé avokádo
  • šťava z 1 limetky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice vody (na zriedenie)

V mixéri rozmixujeme avokádo, limetkovú šťavu a olivový olej do hladkej konzistencie. Pridajte cesnak, soľ a korenie. Ak je zálievka príliš hustá, pridajte trochu vody. Mixujte, kým zálievka nebude krémová a jemná.

Zázvorovo-sójová zálievka

Táto zálievka sa skvele hodí na ázijské šaláty s čerstvou zeleninou, ako je mrkva, uhorka, červená kapusta a klíčky. Taktiež je výborná k šalátom s grilovaným tofu alebo pečeným kuraťom. Zázvor je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami a je často používaný na zmiernenie tráviacich problémov. Sezamový olej zase dodáva jedlám výraznú chuť a je bohatý na antioxidanty.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 1 polievková lyžica sezamového oleja
  • 1 polievková lyžica ryžového octu
  • 1 čajová lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lyžička medu
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný

V malej miske zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej a ryžový ocot. Pridajte nastrúhaný zázvor, med a nasekaný cesnak. Všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.

Jogurtovo-uhorková zálievka

Táto osviežujúca zálievka je ideálna na šaláty s vyprážaným alebo grilovaným mäsom, ako aj na jednoduché uhorkové alebo paradajkové šaláty. Skvele sa hodí aj ako dip k pečeným zemiakom alebo zeleninovým tyčinkám. Grécky jogurt obsahuje dvojnásobné množstvo bielkovín ako bežný jogurt a menej sacharidov, čo ho robí ideálnym pre tých, ktorí sledujú príjem kalórií a bielkovín. Uhorka je zas bohatá na vodu, čím prispieva k hydratácii organizmu.

Ingrediencie:

  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • 1/2 uhorky, nastrúhaná
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • šťava z polovice citróna
  • 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, nasekaného
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

V miske zmiešajte grécky jogurt, nastrúhanú uhorku a prelisovaný cesnak. Pridajte citrónovú šťavu a čerstvý kôpor. Dochutíme soľou a čiernym korením a dobre premiešame.

Citrónovo-bylinková zálievka

Táto ľahká a osviežujúca zálievka je ideálna pre miešané šaláty s listovou zeleninou, paradajkami, uhorkami a paprikou. Vynikajúca je aj na šaláty s grilovaným kuracím mäsom, rybami alebo morské plody. Citrónová šťava je výborným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém. Kombinácia rôznych čerstvých bylín dodáva nielen skvelú chuť, ale aj množstvo antioxidantov a protizápalových látok, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu.

Ingrediencie:

  • šťava z 1 citróna
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 strúčik cesnaku, jemne nasekaný
  • 1 polievková lyžica čerstvých bylín (napríklad petržlen, bazalka, tymian), nasekaných
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

V miske zmiešajte citrónovú šťavu, olivový olej a med. Pridajte nasekaný cesnak a bylinky. Dochutíme soľou a čiernym korením a dôkladne premiešame.