Prejsť na obsah
Tréningové plány
Životný štýl

Ako si udržať motiváciu na cvičenie počas zimy

Zima je obdobím viacerých skvelých možností, najmä v podobe zimných športov a príležitostí stráviť čas s rodinou a priateľmi. Avšak, zimné mesiace predstavujú tiež výzvu v tom, ako a či vôbec cvičiť – kritickou sa stáva najmä pokiaľ ide o udržanie motivácie. Krátke dni, chladné počasie a vianočné dobroty predstavujú výrazné prekážky, vďaka ktorým sa fitness ciele môžu dostať na vedľajšiu koľaj. Zima je preto obdobím, kedy sa mnohí cítia k cvičeniu motivovaní oveľa menej. Dobrou správou je, že existuje dostatok stratégií, ako aj počas zimy zostať motivovaný a vo forme. Poradíme vám, ako na to.

Čo je motivácia?

Motivácia je vnútorná sila, ktorá nás poháňa vpred a umožňuje nám dosahovať naše ciele. Pravidelné cvičenie prináša so sebou mnoho benefitov, od fyzickej zdatnosti a zlepšenia zdravia až po psychickú pohodu a zníženie stresu. Napriek tomu sa mnohí počas zimy stretávajú s problémom motivácie a chýbajúcou chuťou pustiť sa do cvičenia. Pri hľadaní motivácie na cvičenie vám určite pomôže poznanie, čo všetko môže byť jej zdrojom.

Fitness motivácia v zime

Udržať si fitness motiváciu na cvičenie počas zimy môže predstavovať výzvu, ktorú je možné zdolať. Motivácia môže vychádzať z rôznych zdrojov. Môže pochádzať z vnútornej túžby po zlepšení, po dosiahnutí osobných cieľov, alebo po pocite potešenia a radosti z pohybu a cvičenia. Medzi najzásadnejšie zdroje motivácie patria:

  • Túžba po zlepšení zdravia a kondície. Cvičenie prináša mnoho benefitov pre zdravie – znižuje riziká chronických chorôb, posilňuje svaly aj kosti, zlepšuje náladu a znižuje mieru stresu. 
  • Snaha o schudnutie alebo formovanie postavy. Cvičenie pomáha spaľovať kalórie a budovať svalovú hmotu, čo vedie k strate tuku a lepšej forme tela.
  • Zábava a relaxácia. Pre mnohých je cvičenie zábavným spôsobom, ako tráviť čas, zbaviť sa stresu a pomôcť svojej kondícii.
  • Súťaženie a dosiahnutie cieľov. Niektorých ľudí motivuje súťaženie s ostatnými alebo dosahovanie osobných rekordov na rôznych súťažiach.
  • Pocit sebavedomia a posilnenia. Pravidelná fyzická aktivita môže viesť k zlepšeniu sebavedomia či už z dôvodu výrazne zlepšenej kondície, menšieho konfekčného čísla, alebo vyformovaného tela.

Ako posilniť motiváciu

Je dôležité si uvedomiť, že fitness motivácia môže byť dynamická a ovplyvnená rôznymi faktormi – v praxi preto budete pozorovať mierne výkyvy. Niektoré dni sa môžete cítiť motivovaní silnejšie, inokedy menej. Tieto výkyvy sú ale úplne normálne. Dôležité je nájsť spôsoby, ako udržať motiváciu aj v ťažkých časoch a nepodľahnúť demotivácii či vyhýbaniu sa cvičeniu. Nasledovné stratégie pomôžu každému, kto si počas chladných mesiacov chce zachovať kondíciu a cvičiť napriek viacerým nepriaznivým okolnostiam.

  1. Stanovte si realistické ciele. Nezačnite hneď s príliš náročným programom, ktorý by vás mohol odradiť. Namiesto toho si stanovte menšie, dosiahnuteľné ciele, ktoré vám pomôžu postupne budovať si sebavedomie a motiváciu.
  2. Nájdite si aktivitu, ktorá vás baví. Cvičenie by nemalo byť utrpením. Vyberte si aktivity, ktoré vás bavia a pri ktorých sa cítite dobre. Existuje mnoho rôznych typov pohybových aktivít, takže si určite nájdete niečo, čo vám bude vyhovovať.
  3. Stanovte si ciele a sledujte pokrok. Jasne definované ciele vám pomôžu udržiavať si motiváciu. Sledujte si svoj pokrok a zaznamenávajte si svoje úspechy, pokojne aj tie malé. Odporúčame si stanoviť také ciele, ktoré budú nejakým spôsobom merateľné. Príkladom môže byť zníženie telesnej hmotnosti o 5 kg v priebehu troch mesiacov alebo zvýšenie váhy, s ktorou drepujete v priebehu jedného mesiaca.
  4. Nájdite si tréningového partnera. Cvičenie s kamarátom alebo členom rodiny môže byť oveľa zábavnejšie a motivujúce. Navzájom sa môžete podporovať a povzbudzovať aj v situáciách, keď sa vám nebude chcieť ísť cvičiť.
  5. Odmeňujte sa. Za každý dosiahnutý cieľ sa odmeňujte. Odmena pomôže udržiavať si motiváciu a pozitívne spája cvičenie s príjemnými pocitmi. Dobrým tipom na odmenu je kúpa nového fitness oblečenia, doplnku výživy alebo nových slúchadiel.
  1. Nebojte sa zlyhať. Každý občas zlyhá. Dôležité je nevzdať sa a pokračovať vpred. Zlyhanie je prirodzenou súčasťou každého procesu. Poučte sa zo svojich chýb a skúste to znova. Spomeňte si na svoje začiatky v škole – vedeli ste správne napísať každé písmeno na prvý pokus?
     
  2. Vizualizujte si úspech. Predstavte si seba samého, ako dosahujete svoje ciele v oblasti zdravia a kondície. Vizualizácia vám pomôže uveriť v seba samého a posilniť si motiváciu. Dobrým spôsobom je nastaviť si tapetu na mobile alebo počítači tak, aby obsahoval stanovený vizualizovaný cieľ. Denné pripomínanie pomôže udržať sa pri tej činnosti, ktorá vás dovedie do cieľa.