Prejsť na obsah
Recepty

Vianočné recepty

Čas Vianoc si nevieme predstaviť bez vône medovníkov či lineckých koláčikov. V tomto článku vám nejdem kázať o tom, ako sa netreba prejedať cez sviatky, alebo ako si spraviť light verziu zemiakového šalátu.

Vianoce sú raz do roka, treba si ich vychutnať, oddýchnuť si od každodenných starostí, medzi ktoré patria aj nekonečné dilemy, čo a kedy jesť. Aby Vám po najkrajších sviatkoch roka neostala ako pamiatka na sladké len prázdna krabica po koláčikoch, môžete si zamaškrtiť aj počas roka, a to naozaj bez hryzenia svedomia. Ponúkam Vám mnou overené recepty. Neuveríte, čo dokážete vykúzliť z proteínového prášku.

Palacinky s proteínom

Proteínové kokosové palacinky

Asi najbežnejší použitie proteínového prášku v praxi. Môžete si pripraviť tieto „moje“ bez sacharidov, alebo pridať ovsené vločky.

Na 1 porciu:

  • 1 odmerka proteínu Iso Whey Zero príchuť kokos
  • 2 lyžice kokosu
  • 1 vajce
  • podľa potreby voda

Vajíčko najprv vyšľaháme, potom pridáme proteín a podľa potreby dolievame vodu, aby vzniklo hustejšie cesto, potom už len upečieme na panvici.

Proteínovo-oriešková zmrzlina

Kto nemá rád sladkú bodku po dobrom obede? Doprajme si zmrzlinu v každom ročnom období. Tento variant je pre milovníkov orieškov, avšak máte radi mrazivý krém v ovocných príchutiach môžete namiesto orieškov použiť mrazené jahody a lieskový proteín nahradiť jahodovým.

Na 2 porcie:

  • 250g tvarohu
  • 1 odmerka proteínu 100% Pure Whey príchuť lieskový oriešok
  • hrsť lieskových orechov
  • ½ šálky mlieka

Tvaroh a proteín spolu rozmixujeme, postupne pridávame toľko mlieka, aby vznikol hladký krém. (cca 150 ml) Lieskovce posekáme nadrobno, časť z nich pridáme do zmesi, zvyšok si odložíme. Krém vložíme do jogurtových kelímkov, alebo do jednej väčšej nádoby, povrch posypeme zvysnými orechmi a dáme na niekoľko hodín do mrazničky.

Proteínové tiramisu

Proteínové tiramisu

Tiramisu. Jedinečná kapitola zo svetovej Kuchárky. Prečo si odoprieť sladký dezert k horkej káve? Osobne si k čiernemu moku neviem nič lepšie predstaviť (okrem proteínových tyčiniek s príchuťou tiramisu 😀 ).

  • 250g tvarohu
  • 1 odmerka proteínu 100% Pure Whey príchuť karamel kapučíno
  • 1 balíček celozrnných piškót
  • šálka čiernej kávy
  • kakaový prášok

Na dno menšej zapekacej mise alebo hranatej tortovej formy ukladáme tesne vedľa seba piškóty, ktoré sme predtým jednotlivo namáčali vo vychladenej káve. Na vrch piškót ukladáme krém pripravený z rozmixovaného tvarohu s odmerkou proteínu. Opäť môžeme podľa potreby pridať mlieko, záleží od konzistencie tvarohu. Vzhľadom na množstvo krému a piškót  vytvoríme  ešte niekoľko poschodí. Rovnako ako pri výrobe bežného tiramisu, tak aj v našom prípade poslednú vrstvu tvorí krém. Nezabudnime na hustú prikrývku v podobe kakaové prášku, aby naše umelecké dielo bolo na nerozoznanie od originálu. Následne vložíme na niekoľko hodín do chladničky.

Proteínové guličky v kokose

Alternatíva klasických kokosových guličiek, ktorou môžete potešiť a prekvapiť Vašich hostí. Arašidového masla sa báť nemusíte, je určite zdravšou voľbou ako rastlinné stužené tuky na pečenie, navyše svojím zložením zvyšuje obsah bielkovín v guličkách a dodá im neoceniteľnú chuť.

Na 12 kusov:

  • 2 odmerky proteínu 100% Pure Whey príchuť kokosová čokoláda
  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 3 kopcovité lyžice arašidového masla
  • 2 ČL kakaa
  • hrsť nasekaných mandlí
  • mlieko (cca 100 ml)
  • strúhaný kokos na obalenie

Všetky suroviny v mise dôkladne premiešame na tvarovateľnú hmotu okrem kokosu. Odporúčam arašidové maslo mierne roztopiť v horúcom kúpeli. Podľa chuti pridáme škoricu. Z cesta formujeme guľky, ktoré následne „vyváľame“ v kokose. Môžeme podávať v ozdobných košíčkoch.

Dobrú chuť praje Katarína Jurčiakova