Tekvicové muffiny, chutná jesenná vitamínová bomba
Tekvica je typickou zeleninou a symbolom pre jesenné obdobie. Navyše dodá výživné látky a vitamíny, ktoré vzpružia organizmus a nabijú ho optimizmom.
Suroviny na 12 muffinov
- 200 g nadrobno zomletých ovsených vločiek alebo celozrnná špaldová múka
- 200 g tekvicové pyré
- 2 jablká
- 100 g kokosový olej alebo maslo
- 5-6 polievkových lyžíc erytritol alebo med
- 2 vajcia
- 1 lyžička jedlej sódy
- škorica, muškátový oriešok, klinčeky, trochu soli
Príprava:
Predhrejeme rúru na 175 stupňov. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme malú štipku soli a koreniny. V druhej miske vymiešame vajcia s medom a pridáme rozpustené kokosové maslo alebo olej, nastrúhané jablká a tekvicové pyré. Hmotu zmiešame s múkou a nalejeme do foriem. Muffiny pečieme v predhriatej rúre 15-20 minút.
Príprava pyré: Tekvicu umyjeme, zbavíme semiačok a nakrájame ju na štvrťky. Na plech položíme papier na pečenie a rozložíme naň tekvicu šupkou nahor. Takto pripravenú tekvicu pečieme v rúre vyhriatej na 175 stupňov približne 40 minút, kým nie je tekvica mäkká. Po dopečení ju necháme úplne vychladnúť, ošúpeme z nej kôru (nožíkom), pokrájame na kocky a zmixujeme alebo roztlačíme vydličkou. Podľa druhu tekvice môžeme pridať vodu (hokaido je suchšia tekvica preto bude potrebné pridať vodu aby sa nám dala rozmixovať).