Zelená káva
Je všeobecne známe, že ovocie a zeleninu je najzdravšie konzumovať v surovom stave, nakoľko počas varenia, pečenia, grilovania strácajú vitamíny a minerálne látky. Situácia je podobná aj pri káve. A prečo je to také dôležité? Otázka je taká istá. Tak, ako v prípade zeleniny a ovocia, surová káva obsahuje veľmi dôležité látky, o ktorých ani nevieme.
Zelená káva urýchľuje metabolizmus
Zelená káva (Green Coffee) je čoraz viac preberanou témou. Nie však vďaka vysokému obsahu kofeínu, ale práve kvôli tomu, že výrazne podporuje výmenu látok v tele a tak zrýchľuje metabolizmus.
Prečo je zelená káva taká účinná?
Vďaka tomu, že táto káva sa nepraží, zostávajú v nej látky (polyfenoly), ktoré podporujú imunitný systém, chránia bunky od škodlivých účinkov. Zelenú kávu iba predspracujú a hneď balia do vriec. Jej instantnú verziu nechajú dozrieť, uvaria vo vode a nakoniec ju dehydrujú (odvodnia), pričom v nej zostáva kofeín. Extrakt zo zelenej kávy má úplne inú charakteristiku ako klasická čierna káva, aj keď pochádzajú vlastne z rovnakej suroviny. Čierna káva nadobúda svoju typickú formu až po upražení kávových zŕn. Popri tom čierna káva prechádza ešte dôkladnou tepelnou úpravou, pri ktorej stráca veľmi dôležité biologicky aktívne účinné látky, ktoré pochádzajú z pôvodnej zelenej kávy. Najdôležitejšou je kyselina chlorogénová, ktorá je veľmi špecifická. Počas výskumov a klinických testov sa preukázalo, že kyselina chlorogénová úspešne urýchľuje výmenu látok v tele.
Pôsobenie na látkovú výmenu
Táto jedinečná a silná kyselina podporuje zdravú telesnú hmotnosť, udržiavanie prijateľného množstva tuku v organizme, zdravé fungovanie kardiovaskulárneho systému a normálnu hladinu cukru. Urýchlenie látkovej výmeny v tele je dôležitou súčasťou chudnutia, lebo vo väčšine prípadov je práve spomalený metabolizmus dôvodom, prečo sa Vám nedarí schudnúť aj pri dlhotrvajúcej diéte. Pri tomto druhu chudnutia netreba ani znížiť počet prijatých kalórii, stačí ak sa vám podarí zrýchliť metabolizmus a tým pozitívne vplývať na látkovú výmenu, pričom by mal nastať úbytok váhy.
Spomínaná kyselina chlorogénová dokáže aj veľmi významne znížiť počet sacharidov prijatých v strave, ktoré by sa mohli zmeniť na tuky. Po niekoľkých desaťročiach výskumov sa zistilo, že táto kyselina blokuje fungovanie tzv. glukóza-6-fosfatázy, ktorá reguluje množstvo prijatého cukru do krvi. Tým pádom kyselina chlorogénová ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Táto funkcia je veľmi dôležitá, lebo čím viac cukru je v krvi, tým viac inzulínu organizmus vylučuje. Príliš veľa inzulínu má negatívne účinky. Ak je jeho hladina v krvi píliš vysoká, tak sa tuk v organizme nespaľuje, ale ukladá sa v tukových bunkách. To znamená, že vyššie množstvo inzulínu podporuje vznik tukových vankúšikov, lebo zabraňuje správnej funkcií glukagónu, ktorý pomáha organizmu v určitých situáciách zužitkovať glukózu.
Tým pádom, vysoká hladina cukru v krvi vedie ku zvýšeniu hmotnosti, lebo spomaľuje látkovú výmenu. Zelená káva s obsahom kyseliny chlorogénovej je určená pre tých, ktorí aj napriek nízkemu príjmu kalórii ťažko uberajú na váhe. Kávové zrnko bojuje proti pomalej látkovej výmene a napomáha bunkám v mikrocirkulácii.
Silný antioxidant
Kyselina chlorogénová je taktiež veľmi silným antioxidantom. Táto nespracovaná surová káva má podľa výskumov až 10 krát silnejší ochranný účinok ako zelený čaj. Ochrana pred negatívne pôsobiacimi neviazanými kyslíkovými radikálmi je najdôležitejšou otázkou pri dodržiavaní zdravého životného štýlu. Kvôli tomu sa odporúča miesto čierneho čaju piť zelenú kávu, pretože má antioxidačné účinky a môže pôsobiť proti vzniku rakoviny. Výťažok zo zelenej kávy obsahuje taktiež kofeín, ktorý je však úplne iný ako kofeín z čiernej kávy. Kofeín, nachádzajúci sa v zelenej káve pôsobí dlhšie, nie tak prudko a krátko ako kofeín z čiernej kávy. Taktiež osviežuje a dodáva chuť do života. Dodáva aj energiu a silu k zdravému životnému štýlu.
Popredné vlastnosti zelenej kávy
- Osviežuje, dodáva chuť do života, spaľuje tuk a formuje postavu.
- Obsahuje kyselinu chlorogénovú, ktorá napomáha odbúravať tuky a tiež zabraňuje premene cukrov na tuky.
- Poskytuje pomoc pre tých, ktorí jedia málo a aj napriek tomu priberajú (vďaka obsahu kyseliny chlorogénovej).
- Urýchľuje látkovú výmenu, upravuje bunkovú mikrocirkuláciu.
- Obsiahnutý kofeín dlhšie a pomalšie prejavuje svoje energizujúce účinky.
Upozornenie
Pre vysoký obsah kofeínu nie je vhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy, osoby s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi chorobami. Pred použitím konzultovať so všeobecným lekárom.
Noémi Szabó
Majsterka sveta v kulturistike WBPF
osobná trénerka